4D Taşeron işçileri SON DAKİKA

4D Taşeron işçileri SON DAKİKA

Kamu işçilerinin fazla çalışmaları

#BİLGİLENDİRME

#FAZLAÇALIŞMALAR

4857 sayılı İş Kanunu 41/5 maddesinde " Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir." hükmü düzenlenmiştir. Ayrıca Toplu iş sözleşmesi gereği Sağlık Bakanlığı nda çalışan işçi kardeşlerimiz gündüz çalışmada % 60 gece çalışmasında % 75 fazla mesai hakkı kazanmaktadır. Kanun maddesinde açıkça düzenlendiği üzere fazla çalışmanın karşılığı olarak ücret veya ücreti yerine serbest zaman kullanma hakkı tamamen işçinin iradesine bırakılmıştır. 

Bu konuda tercih hakkı tamamen işçiye verilmiştir. İşverenin işçiyi serbest zaman kullanmaya zorlaması düşünülemez. Yine Fazla Çalışma Yönetmeliğinin 6. maddesinde de "Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi, isterse işverene yazılı olarak başvurmak koşuluyla, bu çalışmalar karşılığızamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayıserbest zaman olarak kullanabilir." hükmü düzenlenmiştir. Yönetmelik maddesinde de belirtildiği üzere fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçinin işverene yazılı olarak başvurması halinde zamlı ücret yerine serbest zaman kullanmasının mümkün olduğu açıklanmıştır. 

Anılan kanun ve yönetmelik hükümleri uyarınca bu konudaki seçimlik hak tamamen işçiye bırakılmıştır.

Bir Yargıtay kararında bu husus şöyle ifade edilmiştir:

“… 4857 sayılı İş Kanunu’nda serbest zaman, fazla mesai çalışması için öngörülmüştür. İşçi tatil günleri çalışmış ise bunun karşılığı ücretin ödenmesi gerekir. Bu çalışma sonrası karşılığında izin kullandırılması, tatil ücretine hak kazanamayacağını göstermez. Zira tatil çalışmaları karşılığı serbest zaman veya izin verilmesi yasaya uygun değildir.

Kamu da çalışan işçi ve Memurlara güzel bir haberimiz var.

www.tayinsepeti.com ile karşılıklı tayin yapabilirsiniz 

Tayin İsteyen memur ve işçi dostlar

www.tayinsepeti.com ile hayallerinize kavuşabilirsiniz

Bilginize

Önemli: 29 Bin liraya , 49 Bin Liraya Müstakil Parsel Tek Tapu Arsalar Paylaşım yapıyoruz.

Emeklilikte pişman olmamak için yatırım yapın 

MEMURLARAHABER COM Güvencesi ile Buradan tıklayınız

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.