SAĞLIK BAKANLIĞI 4D KAMU İŞÇİLERİNE KÖTÜ HABER

4D Taşeron işçileri SON DAKİKA

3 Ocak 2022 tarihinde son 6 aylık enflasyon rakamları açıklanacak. Sağlık Bakanlığı gibi toplu iş sözleşme tarihi 1 Ocak tarihi olan yerler için açıklanacak olan son 6 aylık enflasyonun %5'i aşan kısmı, enflasyon farkı olarak maaşlara yansıyacaktır. 

Şuan açıklanan 5 aylık enflasyona göre %5.48 enflasyon farkı oluşmuştur. Kısaca 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere maaşlara enflasyon farkı +%5 zam yapılacaktır. 

Asgari ücret brüt yevmiye olarak 166,80 TL oldu. Sağlık Bakanlığında brüt 160,72 TL olan yevmiyeler asgari ücretin altında kaldı. Sağlık Bakanlığı toplu iş sözleşmesinde 31.12.2021 tarihindeki ücretlere %5 zam+enflasyon farkı verilir denildiği için zam tarihinden dolayı yevmiyeler asgari ücrete yani 166,80 TL'ye yükseltilmeden, direk şimdiki mevcut yevmiye 160,72 TL'nin üzerine enflasyon farkı + %5 zam uygulanacaktır.

Bu durumda yevmiyeler asgari ücrete çekilmeden, mevcut yevmiye 160,72 TL'ye enflasyon farkı + %5 zam yapılacağı için %3.8'lik enflasyon farkı boşa gidecektir.

Bu kayıptan dolayı 1 Ocak sonrası TİS imzalayan kurumlarda çalışan arkadaşların yevmiyeleri, Sağlık Bakanlığında çalışan arkadaşların yevmiyelerinden yaklaşık olarak 7-8 TL fazla olacaktır.

Yetkili sendika Öz Sağlık İş Sendikası toplu iş sözleşmesini imzalarken neden bu konuya bi önlem almamıştır. TİS imzalarken ya TİS tarihini değiştireceksin, ya da zam tarihini 01/01/2022 tarihi olarak yazacaksın, bu kadar basit..!

Sivas Cumhuriyet üniversitesi Hastanesi için de aynı yazım mevcut tur, defaatle de dile getirdik hayırlayin , Sivas Cumhuriyet üniversitesi hastanesi için yürürlük te olan mevcut sözleşme de zam oranı önce 31.12.2020 tarihindeki yevmiye ye eklenmiş ve  olusan ücret 119.25 TL altında kaldığı için , tüm ücretler asgari ücret e çekilmiş hepimiz asgari ücret ile Yevmiye almıştık.
Biz tüm işçiler için üye olan ve olmayan ayrım yapmadan , çalışanın hak ve menfaatlerini doğrultusunda hareket etmeye devam edeceğiz.Derdi işçi olmayanın tabi bu konulara da değinmesi beklenemez , her zaman ki gibi biz yazdık tan sonra adım atmak durumunda kalacaklar.

Şimdiki durumda ise bu konuya bi çözüm bulunması gerekir. Asgari ücretin altında kalan yevmiyeler önce asgari ücrete çekilip, üzerine enflasyon farkı + zam verilmesi gerekir. Yoksa kurumlar arasında yevmiye açısından eşitsizlik ve adaletsizlik olacak en düşük yevmiyeyi Sağlık Bakanlığı gibi toplu iş sözleşme tarihi 1 Ocak tarihi olan kurumlar alacaktır.

Bu konuya bi çözüm bulunmazsa bu sene %3.8'lik enflasyon farkı boşa gidecektir. 1 Ocak 2023 tarihinde ise enflasyon farkının hepsi boşa gidecektir..!