Kamu Gsb işçileri - Destek personeli ve koruma ve güvenlik personeli kamu işçileri mağdur

4D Taşeron işçileri SON DAKİKA

DESTEK PERSONELLERİ VE KORUMA VE GÜVENLİK PERSONELLERİ mağduriyeti 

Geçtiğimiz yıl GSB ' de ilk kez destek personeli ile koruma ve güvenlik personeli pozisyonunda , 657 sayılı dmk 4b maddesi uyarınca personeller istihdam edilmiştir.

Bu personellerden destek personellerine fiilen işçi statüsünde yer alan temizlik personelleri , koruma ve güvenlik personellerine ise işçi statüsünde ki güvenlik görevlilerinin yaptığı iş yaptırılmaktadır.

Bu iki pozisyonunda ilk kez istihdam edilmesi nedeniyle görev tanımı henüz yapılmamış ve görev karmaşası yaşanmaktadır.

Aynı yerde, Aynı zamanda , Aynı işi yaptıkları işçi statüsünde ki personellerin bir çok mali ve sosyal hakkı var iken destek personeli ile koruma ve güvenlik personelleri bu haklardan mahrum bırakılmıştır.

Açıkçası memur statüsündeki bu arkadaşlarımız , işçinin yaptığı işi daha ucuza ve daha az hakla yapılan ikame/taşeron işçiler haline getirilmiştir. KABUL EDİLEMEZ BU DURUMUN ÖNÜMÜZDE TOPLU SÖZLEŞMESİ DÜZELTİLMESİ İÇİN TÜM GSB PERSONELLERİ İÇİN HAZİRLADİGİMİZ bu TALEPLERİN DIŞINDA SADECE KORUMA VE GÜVENLİK PERSONELİ İLE DESTEK PERSONELLERİ OZELİNDE TOPLU SÖZLEŞMESİ METNİNE EKLENMESİNİ İSTEDİĞİMİZ TALEPLER ASAGİDA BELİRTİLMİSTİR.

1- 2022-2023 Yıllarını kapsayan toplu sözleşmede yönetim memuru/personelleri için ek ödeme oranlarının arttırımlı odenmesi kazanımı elde edilmiş fakat destek ve güvenlik personelleri bu haktan mahrum bırakılmıştır bu nedenle 7. dönem toplu sözleşmede destek personellerinin ek ödeme oranlarının 15 puan arttırımlı ödenmesini sağlanarak , yaklaşan temmuz zammı ile birlikte maaşlarına yaklaşık 1211TL ( 9500*0.85*0.15) ek artış sağlanarak bu adaletsizlik giderilmelidir. 

Güvenlik personelleri ise yine aynı toplu sözleşme ile ek ödeme oranlarının 8 puan arttırımlı almaktadırlar. Yaptıkları işin sertifika gerektiren nitelikli bir iş olması nedeni ile güvenlik personellerinin de ek ödeme oranlarının 20 puan arttırımlı ödenerek ücretlerine yaklaşık 1615tl artış sağlanmalidir.

- İşçi statüsündeki güvenlik ve temizlik personelleri toplu sözleşmeleri ile hem aynı kıyafet alırken aynı zamanda nakdi giyim yardımı almaktadır. memur statüsündeki destek personelleri ne kıyafet almakta nede kıyafet yardımı için ücret almaktadır.Guvenlik personelleri ise kıyafet almakla beraber nakdi yardım alamamaktadır. Bu haksızlığın giderilmesi için destek personellerine aynı giyim yardımı yapılmasının dışında  işçilerin yılda bir kez aldığı ücrete karşılık gelen yılda bir kez 22 ağustos " Yurt emekçileri gününde" ödenmek üzere 2325*memur maaş katsayısı oranında giyim yardımı yapılmalıdır. 

- Yine 6. dönem toplu sözleşme metninde destek ve güvenlik Personellerinin fazla çalışmalarını düzenleyici bir madde olmaması nedeniyle bu personel 1 saat fazla çalışmasının karşılığı bütçe kanunda belirtilen 5.4TL fazla çalışma ücreti almaktadır. işçilerin fazla çalışma ücretinin saatlik brüt 181tl olduğu bir zamanda aynı işi yapan destek ve güvenlik personelleri ne bu ücretin neredeyse 40ta 1 ini reva görmek. işçilerin zekâtını memurlara ödemek değilde nedir?

Bu adaletsizliğin önüne geçmek için 6. dönem toplu sözleşme ile destek ve güvenlik Personellerinin fazla çalışma ücretlerinin işçilerin aldığı ücrete denk gelen 400* Memur maaş katsayısı olarak belirlenmelidir.

- Destek personellerine ifa ettikleri hizmetin temizlik hizmeti olması ve yurt kalite standartlarına göre her gün en az 17 öğrenci odası temizlemesi beklediğinden bu personele işçi personele ödenen yoğurt yardımı benzeri " Bulaşıcı hastalıklardan korunma " yardımı yapılması gerekmektedir. Yine 7.Dönem toplu sözleşme metnine ; destek personellerine her ay 580 ( 500TL) oranında " Bulaşıcı hastalıklardan korunma " yardımı yapılır maddesi eklenmelidir

Kamu işçilerini yetkili sendikaya mahkum eden duruma Dava Açılmıştır tıklayın 

Bu hafta kamu işçilerine en az 55 bin TL para ödemesi yapılacaktır tıklayınız 

Asgari ücrete ek zam kamu işçilerine ve memurlara da yarayacaktır tıklayın