4d Kamu işçilerinin Tayin hakkı için CİMER etkinliği

4D Taşeron işçileri SON DAKİKA

#TAYİN İÇİN ÇÖZÜM MAKAMI BELLİ
#CİMER ETKİNLİĞİMİZ 2 BEYAZ A 4 KAĞIDINI DOSYA OLARAK CİMER E ATABİLİRSİNİZ. YAZI ORADA KOLAYLIK OLSUN DİYE HAZIRLADIK SİZLER İÇİN

Çok ince Düşünülmüş Çözüm Yoluna Gidiş Tarif Edilmiş.
Konfederasyonların ve Sendikaların Bu Konuya Duyarlı Olmaları Gereklidir.Aile Düzeni Bozulan İşçi kardeşlerimizin İşi Bırakmaya Geldiği Bu Noktada Hepimiz Elimizi Taşın Altına Koymalı Sesimizi En Ücra Köşeye Duyarmalıyız.

696 sayılı KHK ile kadro alan sürekli işçilerin Kurum içi nakil ve Kurumlararası Geçici Görevlendirme yapabilmeleri için Sayın Cumhurbaşkanımıza gönderilmek üzere 

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ;

Gerek Başbakanlığınız gerekse Cumhurbaşkanlığınız döneminde, AİLE kavramının önemini dile getirdiğinize her zaman şahit olmuşuzdur.

Bu amaçla da, Anayasamızın “Ailenin Korunması” başlıklı 41 inci maddesinin başlığı “Ailenin Korunması ve Çocuk Hakları” haline dönüştürülmüştür.

Maddenin içeriğinde yer alan “Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar.” Hükmüne ilave olarak ta “Her çocuk, korunma ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkça aykırı olmadıkça, ana ve babasıyla kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahiptir. Devlet, her türlü istismara ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alır.” Düzenlemeleri de 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile kabul edilmiştir.

 Anayasadaki düzenlemelere paralel olarak, 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ilk defa sizin zamanınızda kurulmuştur.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Yer Değiştirme Suretiyle Atanma başlıklı 72 inci maddesinde yer alan "Yeniden veya yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda; aile birimini muhafaza etmek bakımından kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanarak memur olan diğer eşin de isteği halinde ataması, atamaya tabi tutulan memurun atandığı yere 74 ve 76 ncı maddelerde belirtilen esaslar çerçevesinde yapılır." Hükmünde özellikle aile birimini muhafaza etmek düzenlemesi önem arz etmekte olup, devlet memurlarına bu hak verilmiştir.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışan işçilerin de özellikle eş, sağlık, hayati tehlike gibi durumlarda kurum içi yer değiştirmelerine imkan tanıyan yönetmelik, toplu iş sözleşmelerinde düzenlemeler bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, bu hükümlerle aileyi parçalanmaktan kurtarmak, aile bireylerini bir arada tutmak suretiyle ailenin huzur ve mutluluğunu devam ettirmek ve bu yolla kamu görevlilerinin ailevi kaygılardan uzak bir biçimde kamu hizmetlerini verimli, etkin ve sağlıklı bir biçimde yürütmeleri için gerekli ortamı sağlamak amaçlarının güdüldüğü kuşkusuzdur.

Sizin tarafınızdan kabul edilen 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile taşeron yanında çalışmakta olan işçiler kamu hizmetine sürekli işçi olarak alınmışlardır. Ancak Kararnamede yer alan “Sürekli işçi kadrolarına geçirilenler, birinci fıkrada öngörülen şartları taşıdıkları sürece ve çalıştırıldıkları teşkilat ve birimde geçiş işlemi yapılmadan önceki ihale sözleşmesi kapsamındaki hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilebilir.” Hükmü, sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçilerin kurum içerisinde yer değiştirmelerine veya kurumlararası geçici görevlendirilmelerine hiçbir şekilde  imkan tanımamaktadır.

Yaklaşık 2,5 yıl önce yayınlanan 696 sayılı KHK den sonra bir çok işçi arkadaşımız kurum içi yer değiştirememeden dolayı nişanlısından ayrılmak zorunda kaldı. Evli olanlar bile ya istifa etmek zorunda kaldı veya eşinden ayrılmak zorunda kaldı. Bu sıkıntılar halen de devam etmektedir.

Eşlerin birbirinden ve çocuklarından ayrı olarak çalışmak zorunda kalmaları, maddi açıdan oluşturduğu yükle birlikte manevi açıdan da kolay olmamakta, işyerinde verimli çalışmasına da engel olmaktadır. Bu ortamda yetişen çocukların da ana-baba sevgisinden ayrı kalmaları toplumsal açıdan da problemleri beraberinde getirmektedir.

Ayrıca, sağlık, hayati tehlike gibi bir çok sebeple de nakil istekleri de olabilmektedir.

Kamu Kurumlarında uzun yıllardır çalışan işçilerle, İŞKUR üzerinden işe başlayan işçilere kurum içi tayin hakkı veya kurumlararası geçici görevlendirilmelerine imkan verilmekte olup, bu durumda işçiler arasında eşitsizliğe yol açmaktadır.

Kurum içi yer değiştirme hakkının verilmesi kurum hizmetlerinin aksamasına yol açmayacağını düşünmekteyim. Örneğin; Rize den Ankara ya gelmek isteyen olabileceği gibi, Sivas tan Rize yede gitmek isteyen olabilecektir.

Zaten kurumların kurum içi yer değiştirme ile ilgili yönetmelik ve toplu sözleşme maddeleri bulunmakta olup, şartları taşıyanların talepleri kurumları tarafından değerlendirilmektedir.

Yapılacak bir yasal düzenleme ile işçilerin mağduriyetlerinin giderileceği yönünde, sizden umut bekleyen tüm işçiler adına saygılarımla arz ederim.