4D KAMU İŞÇİLERİ MEMURLUK KADROSUNA GEÇİRİLİR Mİ?

4D Taşeron işçileri SON DAKİKA

Kamuda görev yapan üniversite mezunu işçilerin memur kadrosuna geçirilmesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e soruldu.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI

 
Aşağıdaki sorularımın Anayasa’nın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sn. Vedat Bilgin tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.
 
Saygılarımla. 29.03.2022 Ömer Fethi GÜRER /Niğde Milletvekili

Kurumlarda aynı branşta hem sürekli işçi hem memur bulunmakta olup, diplomalı pozisyonlarda çalışan işçiler (ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora) branşlarında uzman olmalarına rağmen uygun pozisyonlarda değillerdir.
 
1-Kamuda çalışan üniversite mezunu, diplomalı memur kadrolarına geçirilmesini düşünülmekte midir?
2-Kamuda görev yapan işçilerden eğitim ve öğrenim koşulları uygun olanların kendi içlerinde görevde yükselmeleri için bir çalışma yapılmakta mıdır?

Konuyla ilgili Sendikacı Serkan Gök'ün görüşleri ise şöyle:

#BİLGİLENDİRME #4BHAKKINDA 
696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile taşerondan kadroya geçen ve 4D'li işçi olarak istihdam edilen yüz binlerce işçi için son günlerde çok önemli bir iddia sosyal medyanın gündeminde gittikçe yayılıyor.  

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı BİLGİN, bu konuda ciddi anlamda çalışma yaptıklarını söyledi.

4 D'li olarak kamuda işçi statüsünde çalışan yaklaşık 700 bin işçinin 4'B veya 4'C kadrosunda, memuriyete geçirileceği iddia ediliyor. 

Yıllarca kamu kurumlarında cefakarca çalışan ve asgari ücretle adeta 2. sınıf insan muamelesine tabi tutulan taşeron işçiler, 

2018 yılı itibariyle kadroya geçtiği halde yine 2 yıl boyunca Türkiye tarihinde bir ilk olan ''Asgari Ücretli Kadrolu İşçi'' olarak, tam 2 yıl boyunca kadrodayken asgari ücretle çalıştırıldılar. 

Son olarak 4 D'li işçilerin toplu iş sözleşmesi (TİS)'in sonuçlanması, sosyal ve sendikal haklarına kavuşmaları, birileri aşırı derecede rahatsız etti.

Yıllarca asgari ücret alırken, kimsenin sesi çıkmıyordu, şimdi ise alınan İLAVE TEDİYE, İKRAMİYE ve EK ÖDEME gibi kazanımlar, haliyle bazı kesimleri rahatsız etti. 

Bu minvalde Sağlık Bakanlığı'nda bazı üst düzey yöneticileri harekete geçiren bu güruh, öncelikle çalışma saatleri ve gece mesailerine ve fazla çalışma konularına değinen bir yazı yayımlayarak, çalışanların emeğine kast eden yazıkar yazıldı. 

Bu yazılar neticesinde bir çok hastanede, idareciler, özellikle pandeminin zorlu sürecinde kahramanca çalışan bu işçiler için, bir takım zorluklar çıkartmaya başladı. 

Çalışma saatleri üzerinden insiyatif kullanmayı reddeden tavırlar sergileyenler, haftalık çalışma saatlerinin en fazla 45 saat olabileceği yönünde ki iş kanununun ilgili maddesini baz alarak, gündüz çalışanları akşam 18.00'lere kadar çalıştırırken, 

Gece nöbete gelen ve acil servislerde çalışan işçileri de, mesai tamamlaması adı altında nöbet harici hafta sonları çalıştırmaya mecbur ediyorlar. 3 lü vardiya sistemleri ile işçiler tehdit etmekte 

Hal böyle olunca, sanki ortada bir özveri yokmuş, ortada sanki bir pandemi yokmuşçasına, işçinin üzerine çullanan bu anlayış, adeta çalışanları hayattan bezdirmeye yetti. 

Geldiğimiz noktada ateş olmayan yerden duman çıkmaz diyerek 696 KHK'lı taşerondan kadroya geçen işçilerin aldığı ücretler, birilerini rahatsız ediyor.
 
Birileri ne yapsakta bu işçileri huzursuz etsek, ne yapsakta bunları sıkıntıya soksak, aile huzurunu kaçırsak, ağızlarının tadını bozsak, sosyal hayatını alt üst etsek diyerek bir takım çalışmalar yürütüyor.  

Şimdilik sosyal medyada çalkalanan bu haberlerle ilgili, 696 KHK'lılar memur olarak 4C ya da 4B kadrosuna mı alınacak! Yoksa mevcut 4D'li olarak çalışmaya devam mı edecekler, hep beraber göreceğiz. 

Şayet memur kadrosuna alınsalar daha mı az maaş alacaklar! Tabiki hayır ama işte

Avantajları

1. Kurum Değiştirme,
2. Birim Değiştirme,
3. Becayiş Hakkı,
4. Tayin Hakkı,
5. Görevde Yükselme,
6. Ara ödemelerin aylara yansıtılması (Mükteseb Hak)
7. Yıllık İzin, Doğum İzin, AFAD İzin, Ölüm vaka izin gün sayısının artması,

Bu süreçte mühim olan husus 696 dan  657 ye geçmesi nedeniyle Önlisans ve Lisans mezunları hakları daha fazla avantajlı olacak.

4B Sözleşmeli Kadro (657)
4C Tam Kadro (657)

4 A  (4 B-4 C) 4 D nedir ? 

Kamu Kurumlarında çalışan işçilerin tamamı 4d'ye tabidir. Yani 30 yıl önce Kamu Kurumuna yerleşen bir işçi ile taşerondan kadroya alınan bir işçi yada sonradan İş Kur üzerinden alınan bir işçi bu maddeye tabidir. Bu statüye tabi çalışan bütün işçiler kamuda daimi işçi olarak çalışır.

Bu statüye tabi çalışan bütün işçiler kamuda daimi işçi olarak çalışır.
Eski işçilerin maaş hakları hariç bütün hakları taşerondan kadroya geçen çalışanlar ile aynıdır. 
Eski işçilerin maaşları şuan kadroya geçen işçilerden kat kat fazladır. En büyük farkları maaştır aslında.
İzin, çalışma koşulları vs. diğer bütün herşey aynıdır. 

4A Olarak Çalışan Memurlar
Çalıştığınız kurumlarda kadrolu olarak ifade edilen Memurlar 657’nin 4A maddesine tabidir (4. Maddenin A fıkrasına tabidir.) Çalışma hayatında bu çalışanlar direk Memur olarak ifade edilir. Ancak kanun maddesi kapsamında 4A lı olarak da belirtebiliriz. 

Genellikle
08: 00 - 17 :00 arası çalışma saatleri olan ve diğer kadrolara göre biraz daha fazla çalışma haklarına sahip olan kadrolardır.
Çalıştığınız kurumlarda ki doktorlar, hakimler, memurlar, ayniyat saymanları vs. hepsi bu maddeye tabidir. Bu kadroda bulunanları diğer kadrolardan ayıran en önemli özellik derece ve kademe ilerlemesi almalarıdır.
4B, 4C ve 4D lerde derece ve kademe ilerlemesi gibi bir durum yoktur.

4B Olarak Çalışan Sözleşmeli Memurlar
Bu kadroları çalıştığınız kurumlarda direk 4b’li olarak duyarsınız.  Bu statüde çalışan personel her sene Aralık ayında sözleşme yeniler.

Bazı hakları 4A lardan daha azdır. En bariz farkı 4A dan (yani kadrolu olanlardan farkı) tayin haklarının çok kısıtlayıcı hükümler içermesi ve geçici görev haklarının olmamasıdır.
Aynı statüde çalışan 4A lara göre maaşları biraz daha düşüktür. Örneğin Sağlık Bakanlığında Sağlık Memuru olarak çalışan 4A bir personelin maaşı aynı statüde çalışan 4B den daha yüksektir.

4C Geçici Personel

Bu statüde çalışanlar
taşeron işçilerin kadroya alınmasını öngören 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede 4C lerin tamamıda
4B statüsüne gecirilmistir

4D Daimi işçi Kadroları
Bu statüde çalışanları en yukarıda zaten anlattım. Mevzuat olarak da açıklayacak olursak:

4D kadrosunda çalışan işçiler İse 

657 nin 4. Maddesinin D fıkrasına tabi olduklarını bilmelidir. 

Tayin hakları bu çalışanların şuan için maalesef yoktur. 

Her çalışan kendi kurumu ile sendika sözleşmesi imzalar
Bu sözleşmede haklarında iyileşme olabilir. 

Kamu Çerçeve protokolü ve  Sendika sözleşmeleri ile maaşlarında iyileşmeler gözlenir. Serkan Gök