YENİ KIDEM TAZMİNATINDA İŞÇİNİN MAAŞINDAN NE KADAR KESİLECEK

YENİ KIDEM TAZMİNATINDA İŞÇİNİN MAAŞINDAN NE KADAR KESİLECEK

Cumhurbaşkanlığı ekonomi danışmanı Cemil Ertem’in de katıldığı toplantıda fonun devlete getireceği yük ve sürdürülebilirliğini ölçmek için 2200 yılına kadar simülasyon yapıldı. EKK toplantısında, çalışanın kıdem fonunu nasıl kullanacağı da tartışıldı.

Çalışanların fonda biriken paralarını 3 yıldan önce çekmeleri durumunda yatan miktarın ödenmesi, 3 yıldan sonraya kalması durumunda ise devletin katkısı ve nemanın alınarak ödenmesi planlanıyor. Buradaki 3 yılın 5 yıl olmasını önerenler de oldu.

EKK’da tartışılan ve son noktaya gelinen bu düzenleme, ilgili bakan tarafından taraflara son kez götürülecek.

Kıdem tazminatını hak eden işçilerimize hazırlamış olduğumuz formülde, yıllık bazda hak edilen işçi tazminatları devlet güvencesi altında bir fonda toparlanacak. İşveren otomatik olarak işçinin kıdem tazminatını aktaracak yasal düzenleme getirmekteyiz. Eğer böyle yapmaz isek hali hazırda sürdürülen yasalara göre tazminatlarını mahkemeler kanalıyla alınmakta. Müezzinoğlu biz devlet olarak bunu çözüme kavuşturmaya kararlı olduklarını açıkladı.

Tazminatları fona aktarılacak işçilerin 3 yıldan önce çekmesi durumunda devlet katkısının olmayacağını ancak yatırılan paralarını almaları öngörülmektedir. Bu sürenin 5 yıla çıkartılması teklifleri masada durmaktadır. Cumhurbaşkanlığından bir ekibin hazırlamış olduğumuz formüller üzerinde görüşler belirterek ülkemizde fonların tek çatı altında toplanması yönünde konuştuk.

İşçimizin mağduriyetine izin vermeyeceklerin söyleyen Bakan Müezinoğlu bu formülleri sendikalar ve işverenlerle de görüşeceklerini, uzman ekiplerimizle bu tartışmalardan çıkacak sonuçlar üzerinde danışma kurullarımızda görüş birliğine vardıktan sonra yasa taslağı hazırlayarak Bakanlar Kuruluna getireceklerini açıkladı.

Aylık yüzde %8,33 brüt maaşlarından kesilmesi düşünülen işçimizin fona aktarılması tavsiye kararı alınmıştır. İşçilerden %8,33 brüt maaşlardan 30 günlük ücret hak edişleri üzerinden hesaplanacak. Bu hesaplamaların 3 yıl devam etmesi halinde devletimizin desteği ise %3 oranında gerçekleşeceğini son yapılan toplantıda dile getirilmiştir.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Siyaset-gündem Haberleri