VE SONUNDA BEKLENEN KARAR!. YAZ SAATİ UYGULAMASI.

VE SONUNDA BEKLENEN KARAR!. YAZ SAATİ UYGULAMASI.

Yaz saati uygulaması için yürütmeyi durdurma kararı
Okulların açılması ve yaz mevsiminin bitmesiyle birlikte 2017 Kış saati uygulamasına geçilecek mi soruları sorulmaya başlandı. Geçtiğimiz sene kış saati uygulamasının olmaması sebebiyle bu sene saatler geri alınacak mı? Kış saati uygulaması tamamen kalktı mı? Kış saati nedir? Kış saatinin zararları nelerdir? Sabah gün aydınlanmadan öğrenciler okula gitmek zorunda kalacak mı? İşte saatlerin geri alınması ile ilgili gelişmeler.

Geçtiğimiz yıl Gün Işığından daha fazla yararlanmak amacıyla yürürlüğe giren  yaz saati uygulanması hakkında açılan davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Bakanlar Kurulu'nun tüm yurtta sürekli yaz saati uygulanmasına ilişkin kararının yürütmesini durdurdu.

27 Mart 2016 gününden itibaren yürülüğe giren ve her yıl uygulanacak olan yaz saati düzenlemesine ilişkin yeni bir gelişme yaşandı. Kalıcı yaz saati uygulaması için Bakanlar Kurulu'na verilen yetkide değişikliğin bir defaya mahsus uygulanabileceği, süreklilik arz edemeyeceği gerekçesiyle dava açıldı. Açılan davada Danıştay Dava İdareleri Kurulu gerekçeyi haklı buldu ve yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda, Bakanlar Kurulu'nun ilgili düzenleme için süreklilik arz edecek şekilde kullanılması yönünde bir yetki verilmediği hatırlatıldı.

Karar 8 Eylül 2016'da Resmi Gazete'de yayımlandı
Kalıcı yaz saati düzenlemesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı 8 Eylül 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştı Kararla gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00’ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan Yaz saati uygulamasının, her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırıldı.

Yaz saati uygulaması tepki çekmişti

Yaz saati uygulamasıyla birlikte gün karanlıkta başlayınca güvenlik sorunları oluşacağı endişesiyle sosyal medyada kampanyalar başlatılmıştı. Yaz saati uygulamasına kış aylarında da devam edilmesiyle günü ağırması Türkiye genelinde saat 08.20'yi buluyordu. Hem işe giden yetişkinlerin hem de okula giden çocukların gün ağarmadan uyanıp yola düşmesi üzerine başlatılan imza kampanyalarına binlerce vatandaş destek verse de yaz saati uygualamasına devam edilmişti.

KIbrıs'ta Kuzey ile Güney arasında saatler ayrıldı

KKTC Bakanlar Kurulu Türkiye'de kış saati uygulamasına geçilmeyeceğini açıklamasının hemen ardından Türkiye ile paralel hareket etme kararı almıştı. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rumlarla müzakere masasına da konu olan saatlerin ileri alınmaması kararının, KKTC'de pratik ihtiyaçlardan dolayı gerekli görüldüğünü duyurmuştu.

AB üyesi Rum kesimi ise kış saati uygulamasın geçiyor. Bu nedenle artık KKTC ile Güney Kıbrıs arasında bir saatlik fark olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset-gündem Haberleri