Taşeronların ve Çalışanların tazminat tavanları Yükseltildi

Taşeronların ve Çalışanların tazminat tavanları Yükseltildi

Temmuz’da memur ve emeklilerin maaşlarına yapılan zamlar işçilerin alacakları kıdem tazminatlarını da artırdı. Buna göre taşeronların ve çalışanların tazminat tavanları 5 bin 434 liraya yükselmiş oldu

Taşeronların ve Çalışanların tazminat tavanları Yükseltildi

Temmuz ayı ile birlikte memurların ve emeklilerin maaşları zamlandı.

Memur ve memur emeklileri zamlara ilave olarak enflasyon farkı da aldılar. Maaşlardaki bu artışlar birçok konuda yapılan hesaplamaları da değiştirdi.

Bunlardan biri de çalışanların alacağı yıllık kıdem tazminatı miktarları oldu.

Bilindiği gibi yasalarımız gereği bir işyerinde en az 1 yıl çalışan birisi işten ayrılış şekline göre kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor. Kendi istek ve kusuru dışında çıkartılan herkes tazminat alıyor. İstifa durumunda da bazı istisnalarda kıdem tazminatı hak ediliyor.

Askerlik, emeklilik, kadınların evliliği, haklı fesih gibi durumlar bu istisnaları oluşturuyor.

Yine 9 Eylül 1999 öncesinden sigortalı olmuş ve 3.600 günü doldurmuş olanlar da ayrılarak kıdem tazminatlarını alabiliyorlar.

Kıdem tazminatında her yıl için bir brüt maaş (giydirilmiş brüt maaş) ödeniyor. Brüt ücrete düzenli olarak ve nakit olarak alınan tüm ödemeler dahil ediliyor.

TAVAN MİKTAR BELİRLENİYOR

Çalışanların işten ayrıldıklarında alacakları kıdem tazminatı hesaplanırken her yıl değişen bir tavan miktar uygulanıyor.

Çalışanın maaşı ne olursa olsun tazminat hesaplanmasında en üst rakam olarak belirlenen bu miktar uygulanıyor. Bazı mesleklerde (basın iş kanununa tabi gazeteciler gibi) bunun istisnası var. Onlar maaşları kadar tazminat alıyor. Ancak 4857'ye tabi çalışan sigortalılar için tavan miktar belirleniyor.

1 Ocak 2018'den itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 5.001,76 TL olarak belirlendi. Temmuz ayı ile birlikte yapılan zamlarla söz konusu rakam 5.434 lira 42 kuruşa çıkarıldı.

Yani bir işçinin maaşı 10 bin lira bile olsa kıdem tazminatı hesaplanırken bu miktar dikkate alınacak. Bu miktarı her yıl Maliye Bakanlığı memur maaş katsayılarına göre belirliyor.

Faruk Erdem

Kaynak:Yeniasır

TÜM PERSONEL MEMUR KPSS İLANLARI CEBİNE ÜCRETSİZ GELSİN HİÇBİR İLANI KAÇIRMA TIKLA

KPSS VE PERSONEL-İŞÇİ- MEMUR ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

FACEBOOK MEMUR PERSONEL ALIMLARI GRUBUNA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

2018 KPSS GELİŞMELERİ PERSONEL ALIMLARI TWİTTERDE TIKLA TAKİP ET

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (15)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Taşeron 4/D Haberleri 2024 Haberleri