Taşeron Kitlere de Kadro Geliyor

Taşeron Kitlere de Kadro Geliyor

Taşeron'da KİT'lere kadro için yeni açıklamalar geldi.

Taşeron Kitlere de Kadro Geliyor

"YIL SONUNA KADAR İŞLEMLERİ YAPILACAK"

AK Parti hükumetinin yılbaşında uyguladığı ve 2 Nisan tarihi itibari ile 900 bin taşeron çalışanının kadroya alındığı yasanın ardından, Kamu İktisadi Teşebbüslerinde (KİT) yaşanan mağduriyetin giderildiğini belirten AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun, 60 bin dolayında KİT mağdurlarının kadroya alınacağını söyledi.

Seçim öncesi KİT çalışanlarının mağduriyetinin giderileceği sözünü verdiklerini belirten Zeki Tosun, Cumartesi günü yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile KİT’lerde çalışan 60 bin dolayında taşeron işçilerinin kadroya alınmasının önünün açıldığını dile getirdi. Tosun açıklamasında şu görüşlere yer verdi;

“Hükümetimiz kamuda çalışan binlerce taşeron işçilerin kadroya alınması sözünü vermiş ve 900 bin dolayında taşeron işçileri 2 Nisan 2018 tarihi itibari ile kadroya alınarak işbaşı yapmaları sağlanmıştı. Bu uygulamaya Kamu İktisadi Teşebbüsleri( KİT)’inde çalışanlar dahil edilmemişti. Başta Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız olmak üzere Başbakanımız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız KİT çalışanlarının mağdur edilmeyeceği ve ilgili yasanın çıkarılacağı sözünü vermişlerdi. 24 Haziran seçimleri sonrasında Resmi Gazetede Cumartesi günü yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile KİT'lerde çalışan yaklaşık 60 bin taşeron işçisinin kadroya alınması kararlaştırıldı. KİTlerdeki taşeron çalışanlarının yıl sonuna kadar işlemleri yapılarak bu mağduriyetleri giderilmiş olacak. Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanımızın seçim öncesi verdiği bu sözlerin yerine getirilmiş olması bizleri sevindirmiştir. AK Parti söz verdiyse yapar diyoruz. Bu kararın KİTlerde çalışan tüm taşeron işçilerimize hayırlı olmasını diliyorum.”

KADROLU TAŞERONA NE KADAR ZAM YAPILDI?

Uzun süre devlet işlerinde taşeron olarak çalışan işçiler Nisan ayı itibari ile kadroya geçtiler. Ne kadar maaş alacakları ile ilgili detaylar belli olduktan sonra ise teşeron işçiler alacakları zammı merak ediyor. Kadroya geçen taşeron işçiler Temmuz ayında yüzde 4 zam alacaklar.

TÜRKİYENİN EN İYİ FACEBOOK TAŞERON SAYFASI TIKLA SENDE ARAMIZA GEL

TÜRKİYENİN EN İYİ FACEBOOK TAŞERON GRUBU TIKLA SENDE ARAMIZA GEL

KADROLU OLAN TAŞERON İŞÇİNİN MAAŞINA YÜZDE 4 ZAM

Geçen yıl toplanan toplu sözleşme görüşmelerinde karara bağlanan zam oranlarında göre, kamuda görev yapan 200 bin işçi için ‘yüzde 3.5 zam ilk 6 aylık enflasyon yüzde 3.5’i aşarsa enflasyon farkı’ verilecek. İlk 6 aylık enflasyon yüzde 7.27 olursa, yüzde 3.77 enflasyon farkı söz konusu olacak. Kadroya geçerek sürekli işçi olan taşeron işçilere toplu sözleşme kapsamında yüzde 4 zam yapılıldı.

AİLE VE ÇOCUK YARDIMI DA ARTIYOR

Temmuz zammı yüzde 6.77 çıkarsa, eş yardımı 231,64 liradan 247,32 liraya yükselecek. Çocuk yardımı tutarı ise 0-6 yaş için 54,28 liradan 57,95 liraya, 6 yaş üstü için 27,14 liradan 28,98 liraya ulaşacak. 0-6 yaş arası 2 çocuğu olan memura aylık 340,20 lira ödenirken; bu tutar 363,22 liraya çıkacak.

Taşeron işçisi kimdir?

Bu yazıda belirtilen taşeron kavramı sadece kamu kurumları bünyesinde çalışmakta olan taşeron işçilerini ifade etmektedir. Kimi zaman hastanede, bazen belediyede, okulda ya da her hangi bir kamu kurumunda rastladığımız taşeron işçisi nedir? Kimlere taşeron işçisi denir?

Neden taşeron işçi çalıştırılıyor?

Kamu kurumları yapmakla yükümlü oldukları hizmetlerini yerine getirmek için insan gücünden faydalanırlar. İşçilerin bu çalışmaları, yapılan işin niteliği bakımından ikiye ayrılabilir: Asıl iş ve yardımcı iş.

Örneğin işi kara yolları yapmak olan bir kurumun asıl işinin yol yapımı olduğu tartışmasızdır. Ancak bu yol yapım faaliyetinin yürütülebilmesi için aynı zamanda bir takım destek hizmetlerine ihtiyaç vardır ki, bunlara yardımcı işler diyoruz. Yemek hizmetleri, makam şoförlüğü, güvenlik faaliyetleri ve genel temizlik faaliyetleri bunlara örnektir. Kurumlar asıl işlerini yürütürken, bu yardımcı işler de asıl işin yapılması / üretilmesi için önemli bir rol oynarlar.

İşte kamu kurumları bu işlerini yürütmek için ihtiyaç duydukları kadrolu işçilere her zaman sahip olamamaktadır. Bunun başlıca nedeni ise kadro kısıtlarıdır. Kamu kurumlarının kadroları ya merkezi organlarca ya da yerel yönetimlerin kendi organlarınca belirlenmektedir ve her daim bir takım kısıtlamalara tabi olmuştur. Bu nedenle kurumlar, her istediklerinde yeni kadrolu işçi istihdam edememektedir. Bunun üstesinden gelmek isteyen kamu kurumları tam bu noktada hizmet alım ihalelerine başvurmaktadır.

Ya da asıl işini yürütürken teknik ve uzmanlık gerektiren bir hususla karşılaşan kamu kurumları, buna benzer sorunları aşmak için de taşeron işçi çalıştırabilmektedir.

TAŞERONLARA SON DAKİKA HABERİMİZ VAR GÖRMEK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ


Hizmet alım ihaleleri

Kurumlar belirledikleri işleri görmek üzere ihtiyaç duydukları personel için ihaleye çıkmakta ve bu ihaleler sonucunda kazanan firmalar, kurumlarca talep edilen sayıda işçiyi kendi bünyelerinde istihdam etmekte ama kamu kurumu işyerinde ve kamu hizmetlerini görmek üzere çalıştırmaktadırlar.

Alt işveren mi taşeron mu?

Öncelikle şunu söylememiz gerekir; insanların taşeron diye adlandırdığı ilişkinin hukuken doğru ismi alt işverenlik olup işçiler de taşeron işçisi değil alt işveren işçisidir. Ama bu yanlış söylem o kadar yaygınlaşmıştır ki, artık alt işveren yerine taşeron kelimesi kullanımı galat-ı meşhur olmuş, kamu kurumlarının yetkili makamlarından bile duyulur hale gelmiştir. O nedenle biz de bundan böyle alt işvereni kastederek taşeron ifadesini kullanmaya devam edeceğiz.

Kime taşeron işçisi denir?

Taşeron işçisi; kamu kurumlarınca yapılan hizmet alım ihalesini kazanan özel sektör firması bünyesinde istihdam edilen; ancak fiilen kamu kurumu işyerinde çalışan ve kamu hizmeti yürüten işçidir.

Kadrolu işçiden en önemli farkı; kadrolu işçinin işvereninin kamu kurumu olması; fakat taşeron işçisinin işvereninin özel sektör şirketi olmasıdır.

KİT TAŞERONLARINA SON DAKİKA HABERİMİZ VAR GÖRMEK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

Ayrıca günümüz uygulamasında, kamu kurumları bünyesinde istihdam edilen taşeron işçilerinin ne yazık ki asıl işlerde ve hatta kamu kurumlarının kadrolu işçileriyle aynı işler yaptırılarak çalıştırıldıklarını görüyoruz. Bu durumun sakıncalarını daha önce yazdığımız ‘Taşeron işçisiyle kadrolu işçi aynı işi yapabilir mi?‘ isimli yazımızda paylaşmıştık. Bunun dışında günümüz taşeron ilişkisi bir asıl işveren – alt işveren ilişkisi olmaktan çıkmış adeta bir işçi temini sözleşmesine dönüşmüştür.

TÜRKİYENİN EN İYİ FACEBOOK TAŞERON SAYFASI TIKLA SENDE ARAMIZA GEL

TÜRKİYENİN EN İYİ FACEBOOK TAŞERON GRUBU TIKLA SENDE ARAMIZA GEL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (82)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Taşeron 4/D Haberleri 2024 Haberleri