Talim Terbiye Kurulu'nda Neler Oluyor?

Tüm kamu kurumlarında yemden yapılandırılma adıyla kadrolaşmasını tamamlamak üzere olan AKP, Milli Eğitim Bakanlığı'nın beyni olan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nda da benzer girişimlerim sürdürüyor.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Öğretim Materyalleri Geliştirme, İnceleme Merkezi Müdürlüğü; farklı branşlardan alanlarında tecrübeli öğretmen ve yöneticilerin seçilerek alındığı bir birimdir. Söz konusu birimde ders kitaplanm inceleyen alan öğretmenleri yanında hukuk, mühendislik vb. kökenli öğretmenler de bulunmakta olup Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının kitap inceleme, öğretim programlan hazırlama, mevzuat geliştirme, öğretmen niteliklerinin belirlenmesi gibi farklı birimlerinde uzun yıllardır çalışmaktadırlar.

Bakanlık ders kitapları ve öğretim programlarının kendi görüşleri doğrultusunda hazırlanması amacıyla 2003 yılında söz konusu Müdürlük bünyesinde çalışan 167 kişiyi usulsüz biçimde kurumdan uzaklaştırdı. Bilimsel, demokratik ve laik eğitimden taviz vermedikleri için sürgün edilen eğitim çalışanları 2004 yılında idare mahkemelerinde açtıkları davaları kazanarak kuruma geri döndüler.

Diğer kamu kurumlannda istediği düzenlemeleri tamamlayan AKP hükümeti MEB teşkilatına yeniden el atarak 14 Eylül 2011'de çıkartılan yeni teşkilat yasasıyla TTKB'de neler oluyor önce tüm Şube Müdürlükleri ve Daire Başkanlıklarını kaldırıp yeniden düzenlediği teşkilatı kendi atadığı personel ile doldurmuş eski üst düzey personeli ise atıl durumda MEB beşevler kampusunda bir birimde toplanmış bulunmaktadır.

Bu değişikliğin ardından Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'na sıra Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına gelmiş; 12 Eylül 2012'de çıkartılan yönetmelik değişiklikleriyle kurumun yapışım ve kitap inceleme esaslarını kökten değiştirilerek Ders Etapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliğinden "Atatürk inkılap ve ilkelerine bağlı", "Demokratik laik ve sosyal", "Atatürk ilke ve inkılapları ile ilgili kazanımlar içerir." ifadeleri çıkarılarak Atatürk'ün son izleri de silinmiştir. Yapılan düzenleme ile ders kitaplarının incelenmesi işi bakanlık ve yayınevlerince seçilen panelistlere bırakılmış, inceleme, DDD komisyon çalışması olmaktan çıkarılarak boş vakitlerde yapılacak bir işe dönüştürülmüştür. Eserlerin değerlendirilmesinde somut kriterler kaldırılmış yerlerim kişisel yoruma bırakmıştır. Talim ve Terbiye Kurulu üyelikleri geçici hale getirilerek bakandan emir alır hale getirilmiştir.

Bunun ardından Öğretim Materyalleri Geliştirme, İnceleme Merkezi Müdürlüğü 31 Ekim 2012 itibariyle kapatılarak kadrosundaki uzman personel okullara dağıtılmıştır. Bu sürgünle merkez teşkilatta 1020 senedir çalışmakta olan personelin eğitimi, tecrübesi ve uzmanlıkları, kurumsal hafıza vb. dikkate alınmamış daha az verimli olabilecekleri kurumlara seçme hakkı verilmeden gönderilmişlerdir. Aceleyle gerçekleştirilen bu sürgün ile; değiştirdikleri yönetmeliğin geçici maddesinde yer alan ve yönetmeliğin yayımı tarihinden önce başvurusu yapılan eserlerin eski yönetmelik uyarınca inceleneceği hükmü bile unutulmuştur.

Bakanlıkta eğitimci ve öğretmen istemediğini belirten bakanlık, okullardan geçici görevlendirme ile öğretmen çalıştırmayı ise sürdürmektedir. 2003'ten beri baskı ve yıldırma politikalarına maruz kalan ve bir kez daha sürgün edilen çağdaş, laik, bilimsel eğitimden yana 117 öğretmen usulsüz yapılan bu işlemlere yönelik mücadelesini gerek kamuoyunda gerekse yargı sürecinde sürdürmektedir.

Aydınlık Okuru

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Öğretmen Haberleri 2024 Haberleri