Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı! 65 yaş üzeri vatandaşlar...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı! 65 yaş üzeri vatandaşlar...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu ile yapılan toplantı sonrasında canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, Koronavirüste pik noktasına ulaşıldığını ancak temasın ve mesafenin çok önemli olduğunu dile getirdi. Bakan Koca ayrıca 65 yaş üzeri vatandaşların sokağa çıkabilmesine ilişkin konuya da açıklık getirdi.
Bilim Kurulu üyeleri ile toplantı gerçekleştiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınına dair toplantıda konuşulanları, virüsün ülkemizdeki seyrine dair son bilgileri canlı yayında açıkladı. Son günlerde konuşulan, 65 üzeri vatandaşların günün belli saatlerinde dışarı çıkabilmelerine ilişkin bir karar verilip verilmediği sorusunu yanıtlayan bakan, 'Gündemimize geldi ama daha netleşmedi.' dedi. Bakan Koca ayrıca vakaların yüzde 60'ının İstanbul'da olduğunu altını çizerek, İstanbul'da tedbirlerin uygulanması hususunda büyük başarı elde ettiklerini söyledi. Bakan Koca tedbirlerin Mayıs ayı boyunca süreceğini ifade etti ve salgında pik döneminin yaşandığını söyledi. 

SORU CEVAP

65 YAŞ ÜZERİ VATANDAŞLAR SOKAĞA ÇIKABİLECEK Mİ?

Normalleşmenin nasıl yapılacağıyla ilgili Bilim Kurulu'nadn görüşler alıyoruz. Bu ay boyucna birtakım tedbirleri devam ettirerek nasıl bir normalleşme yapılacağıyla ilgili kamuoyuna açıklamalar yapılır. 65 yaş üstü büyüklerimizi hiç olmazsa birkaç saat gezmelerini dolaşmalarını trafik araç kullanmadan yakın mesafe anlamında yapılabilir mi? Böyle bir serbestlik konusu olabilir mi? Daha net bir öneriye dönmedi henüz. 

PİK NOKTASIN ULAŞILDI MI?

Pik dönemindeyiz. Düşüş trendine girdik. Bunun kalıcı olması önemli. Temasın ve mesafenin önemli olduğunu, gerekli tedbirlere uyum gösterilmezse yeni bir pik dalgasıan yol açabilir. Pik dalgasının herhangi bir olabilirliği yoktur.

EMRULLAH GÜLÜŞKEN BAKAN KOCA'NIN AKRABASI MI? 

Benim hiçbir akrabalık bağım yok, hiç tanışıklığım yok. Sosyal medyadan bu bilgilendirme yapıldı, devamında bu bilgi bana ulaşıldı. Sayın büyükelçimizle İsveç görüştü. Hastamızın Türkiye'ye getirilmesi gerekiyor mu diye sordum. Getirilmesi gerekli dediler. Şu an tedavisi Ankara'da devam ediyor. 2 gün yoğun bakımda kaldı. Bu hastanın getirilmesinin sebeplerinden birisi de, kalp rahatsızlığının olduğunun söylenmesidir. Baba ve 3 çocuğu getirilmiş oldu. Büyük kızın da ve 10 yaşında olanda da pozitif görüldü. Küçük olan 7 yaşındaki çocukta ise negatif çıkmıştır. 

İSTANBUL'DA EK TEDBİR UYGULANACAK MI?

İstanbul ili ile ilgili özel tedbirimiz yok uygulanan dışında. Vakaların yüzde 60'ı İstanbul'da. İstanbul ne Vuhan gibi ne de New York gibi değil. Torundan dedeye kadar yaşamanın fazla olduğu bir kentten bahsediyoruz. 5. haftada İstabul'un kontrol altına olunmuş olması çok büyük bir başarı. Avrupa, İstanbul gibi bir şehri kontrol etmeye çalışsaydı sonuç bambaşka olurdu. Teması, mesafeyi, izolasyonu önemsiyoruz. 

ÇALIŞAN İŞYERLERİYLE İLGİLİ TEST DÜŞÜNÜLÜR MÜ? SAĞLIK ÇALIŞANLARININ VAKA SAYISI NASIL?

İşyerleriyle ilgili OSB'ler de dahil olmak üzere birtakım toplu çalışan yerlerde test yapılmasını planlıyoruz. Gebze'de bu anlamda kurduk yaygınlanştırmak istiyoruz. Birçok sektörde test yapılarak normalleşmeye geçilsin istiyoruz. 

Ben daha önce de söylemiştim. Sayıları çok vermekten yana olmadığımı söylemiştim. Şu dönemde maalesef enfekte sağlık çalışanlarımızın sayısı fazla oldu. Sağlık çalışanı enfekte sayımız 7428. Vakalarımız içindeki oranı se 6,5'larad. Gönül hiçbir çalışanımızın enfekte olmamasını ve hayatını kaybetmemesini dilerdi. Çalışanlarımızın için ne yapmamız gerekiyorsa yaptığımızı düşünüyorum. 

MASKELERİN DURUMU İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Bedava dağıtılması hedefleniyor. Dünyada bu yaklaşımı sergileyen yok. 20 ile 65 yaş arası herkese kod yollanıyor. Bu anlamda kendilerine kod gitmemiş vatandaşlarımız eczaneye giderek sormaları gerekmiyor. Kendilerine kod geldiklerinde gitmelerini tavsiye ediyoruz. Şu an satışla ilgili değil, ücretsiz olması öneriliyor. 

İşte Bakan Koca'nın açıklamalarından satırbaşları:

"Bir yakınınızı kaybettiyseniz, salgın günlerinin en büyük acısını yaşadınız. Hepimiz sizinleyiz. Ramazan ayındayız, Ramazanı hiç alışık olmadığımız bir şekilde yaşıyoruz. Sakin ve mütevazı iftar sofraları kuruluyor. Bu yılki Ramazanın da benzer bir tarafı var, her gün birbirinden iyi haberler alıyorsunuz.

"15 Ocak 2020'de bu bulaşıcı hastalığa karşı bir rehber hazırladık. Riske karşı hareket planımız hastalığın ülkemizde görüldüğü tarihten 50 gün öncesine dayanmaktadır. Dünkü veriler itibariyle dünyada toplam 3 milyon 152 bini aşkın Covid-19 hastası bulunmaktadır. Hayatını kaybedenlerin sayısı 218 bini geçmiştir. DSÖ verilerine göre, ülkeler bazında iki güncel veriyi paylaşmak faydalı olacaktır.

"ABD 25 binden fazla yeni vaka açıklamıştır. Bizden çok önce salgının başladığı İngiltere'de vaka sayısı 3.996. İtalya'da bir günde açıklanan vaka sayısı 27 bin 298. Dünyada halen kontrole dilemeyen bir güç olan Koronavirüs'ü Türkiye nasıl geriletti?

"Türkiye hastalığın yayılmasına karşı elde ettiği başarının tedavisinde de uygulamıştır. Kovid-19 için uyguladığımız tedavisi dünyanın birçok ülkesinden farklılık göstermiştir. Hekimlerimizin görüşleri doğrultusunda tüm dünya için önemli değişikliklere gittik. "

"Tedavi konusunda dünyadan bir farkımız daha var. Biz belirti gösteren herkese mümkün olan en erken aşamada uyguluyoruz. Tedaviye erken aşamada başlamanın sonucu olarak zatürreye dönüşü engellemiş durumdayız. Pnömoni oranı düştükçe ölüm oranı da düşmektedir. "

"Türkiye'de şu ana kadar hasta kayıp oranı yüzde 2.58'dir. Avrupa'daki en düşük ölüm oranına sahibiz. Dünyada 80. sıradayız. Bu Türk Tıbbının başarısıdır. "

"Koronavirüs salgınına karşı başarımızı 3 faktör sağlamıştır. 1. sizsiniz. Bu faktörlerden 2.'si, hastalarla temas etmiş kişilerin, yani filyasyon sisteminin başarıyla uygulanmış olmasıdır. 3.'sü de tedaviye erken başlanması olmuştur. "

28 NİSAN 2020 KORONAVİRÜS TABLOSU NASILDI?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yaptığı 28 Nisan 2020 tarihinde "24 saatte 5.000’den fazla hastamız iyileşti. İyileşen toplam hasta sayımız 40.000’e yaklaştı. Yoğun bakım ve entübe sayısında düşüş sürüyor. Yeni vaka sayısı öngörülen seyirde. Çok yakında 1 milyon testi aşmış olacağız. Bu başarıyı riske atmayalım." ifadelerini kullanmıştı. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset-gündem Haberleri