Öğretmenler Mağdur Edilecek

Orta Öğretim kurumlarına Öğretmen Seçme Sınavı e-Kılavuzu ile Öğretmenler Mağdur Edilecek

Özgür Eğitim Sen Genel Sekreteri Abdulbaki DEGER basına gönderdiği yazılı açıklamada yapılacak olan sınavın bu haliyle pek çok mağduriyete yol açacağını belirterek ilgililerin gerekli atmaları gerektiğini beirtmiştir. Sınavın tarihi ve ücreti ile ilgili değerlendirmelerin de yapıldığı açıklamanın tam metni şu şekildedir.

BASIN AÇIKLAMASI

            Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü tarafından Bakanlığın internet sayfasında, Fen, Sosyal Bilimler, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenleri Seçme Sınavı ile ilgili e-kılavuzu yayımlanmıştır. Sınava ilişkin bilgilerin yer aldığı kılavuzda başvuruların 80 TL karşılığında 13-27 Şubat 2012 tarihinde alınacağını ve sınavında başvuruların bitiminden 11 gün sonra 10 Mart 2012 tarihinde yapılacağını ilan etmiştir.

            Özgür Eğitim Sen olarak sınavın uygulanma şeklinin ve sınava girebilme koşullarının ortaya çıkarttığı ve çıkartabileceği mağduriyetleri hem kamuoyu hem de Milli eğitim Bakanlığı ile paylaşıyoruz.

            En son 2009 yılında yapılan sınavdan sonra, kimi Genel Liselerin Anadolu Lisesi statüsüne alınması ile genel liselerden Anadolu Liselerine normal atama ile sınavsız geçiş yaptılar. Bu yol ile Anadolu Liselerinde kadro alan öğretmenlerin sınava girip başarılı olmaları istenmekte aksi takdirde bu statüdeki okullarda bulunan kadrolarının ellerinden alınacağı belirtilmektedir. Kazanılmış bir hakkın geri alınması anlamına geldiği gibi eğitim öğretim de büyük bir sorun olan öğretmen açığı sorununu bu tür hesapsız uygulamalarla küstürülecek, mağdur edilecek öğretmenlerle daha da büyütmenin bir anlamı olabilir mi?

            Geçmiş atama döneminde Anadolu Lisesi statüsündeki okullara sınav puanına dayanmayıp hizmet puanına göre sırada atama bekleyen öğretmenler açısında mağduriyet oluşturmaktadır.

            Başvuru kılavuzunda sınava başvuru şartı olarak üç yıl içinde kendi alanında çalışmış olma şartının konulmuş olması mağduriyete neden olmaktadır. Son iki yıl içinde alan değiştiren pek çok öğretmen Milli Eğitim Bakanlığının tanımış olduğu bu yasal hakkı kullanmaktan dolayı mağduriyete neden olacaktır.

            Sınavın ilan edilmesi, başvuruların alınması ve uygulanması bir aylık bir zaman dilimini kapsamaktadır. Sınava girecek öğretmenlerin mevcut iş yüklerinin üzerinden sınava hazırlanmaları mümkün değildir. Milli Eğitim Bakanlığı dâhil olmak üzere devlet bürokrasisi pek çok önemli konuda hantallık ile malul iken aceleye getirilmesinin hiçbir anlamı olmayan böylesi bir konuda gösterilen el çabukluğunu da izah etmek oldukça güç gözükmektedir.

            Son olarak söz konusu sınav başvurusu için öğretmenlerden 80 TL talep edilmektedir. Eşit işe eşit ücret düzenlemesinde saf dışı bırakılan, 2012 yılı için alacakları zam oranları sorumsuz bir vurdumduymazlığa terk edilen öğretmenlerden kendi bakanlığının yaptığı bir sınav dolayısı ile bu fahiş fiyatın talep edilmesi akla, mantığa ve vicdana aykırıdır.

            Özgür Eğitim-Sen olarak belirtilen konulardaki mağduriyetlerin oluşmaması için ilgilileri bu uygulamayı düzeltilmek konusunda görevlerini yapmaya çağırıyoruz.

            Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Abdulbaki DEGER Özgür Eğitim-Sen Genel Sekreteri

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Öğretmen Haberleri 2024 Haberleri