Norm Fazlalarının Atamalarını Ertelemelerini İstedik

İL MEM lerden Norm Fazlalarının Atamalarını Ertelemelerini İstedik

 

Tüm öğretmen atama ve yer değiştirmelerini senede 1 defayla sınırlama iddiasında olan bakanlık yarıyıl tatiline girmek üzereyken öğretmenleri zorunlu göçe tabi tutmaktadır. Hizmet gerekleri noktasında şubat dönemi ilk atamalarını ve özür grubu tayinleri için ayak direten bakanlığın re'sen atamalar konusunda, kendi yönetmelikleri dahilinde atabileceği adımı il milli eğitim müdürlüklerine sendikamız önerisi olarak resmi kanaldan ulaştırdık.

Bilindiği gibi bakanlık ve İl milli Eğitim Müdürlükleri insiyatif alarak daha önce bu atamaları gerek ülke çapında gerek il bazında çeşitli nedenlerle ertelemiştir. 2011 yılında bakanlık; norm Kadro yönetmelik değişikliği gerekçesiyle, norm kadro fazlası öğretmenlerin atamalarının ülke çapında ertelenmesini sağlamıştır (01.03.2011 tarihli 13895 sayılı yazısıyla ). 2012 yılında ise bir çok il valilikler eliyle bu atamaları yine çeşitli nedenlerle (kış şartlarının zorluğunda yer değiştirmenin eziyet olacağı gibi durumlar dahil, vb.) uzunca bir süre ertelemiştir.

4+4+4 sistemine geçilmesiyle birlikte okullarımızın bazıları ilkokula bazıları ortaokula/imam hatip ortaokuluna dönüştürülmüştür. Hatta bazıları kapatılmış bazıları ise birleştirilmiştir. Bu nedenle ülke çapında okullarımızda çok yoğun bir şekilde öğretmenlerin yer değişimleri söz konusu olmuştur. 4+4+4 sisteminin tamamen işler hale gelmesiyle birlikte norm kadroya dahil olacak binlerce öğretmenimiz şuan norm kadro fazlası duruma düşmüştür.


Yoğun şekilde gerçekleşen öğretmenlerin yer değişimleriyle birlikte YAN ALAN ile branşlaştırma ve becayiş de yapılmıştır. Tüm bu değişikliklere ve yeni eğitim sisteminin tam oturmasından kaynaklanan sorunların çözümü için norm kadro fazlası öğretmenlerin re sen atamalarında haksızlığa neden olunmaması için re sen atanma işlemlerinin uzun bir süre ertelenmesi fakat bu süre içinde isteğe bağlı atamaların yapılmasının gerekliliğine inanıyoruz. Bu gereklilik üzerinden il milli eğitim müdürlüklerine yaptığımız çağrı ve talebimiz aşağıda olup, gelişmeleri sitemiz üzerinden paylaşacağız.

Anadolu Eğitim Sendikası

 

 


Tarih: 17.01.2013

Sayı: 531-13/1675

Konu: Norm kadro fazlası öğretmenlerin re'sen atamalarının ertelenmesi


ANKARA VALİLİĞİ

İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE

 

Norm kadro fazlası/ihtiyaç fazlası öğretmenlerin yer değiştirmesine ilişkin kılavuz kapsamında öğretmenlerin tercihleri alınmaktadır. Kılavuza göre 1. ve 2. aşamada öğretmenler tercihlerine göre norm kadro ihtiyacı bulunan okul/kurumlara atanacakları, sonrasında tercih yaptığı okul/kurumlara atanamayan öğretmenlerin resen atamaya tabi tutulacakları anlaşılmaktadır.


İdare tarafından hizmetin gerekleri ve kamu yararı öncelikli olarak gözetilse de öğretmen (insan) faktörü, onun çalışma hevesi ve motivasyonu göz ardı edildiğinde eğitim kalitesinin düştüğü de bilinmelidir. Norm fazlası öğretmenlerinin yer değiştirmeleri uygulaması onların kazanılmış haklarına bir saldırıdır. Söz konusu öğretmenler “norm gözetilerek”, sıralı tayinle atanmışlardır. Yönetmeliğe aykırı olarak yılda iki kez norm belirlenmesi mağduriyet yaratmıştır.


Uygulamanın geneline karşı olmakla birlikte; MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 41. Maddesi kapsamında yapılacak yer değiştirmelerde resen atama yerine görevlendirme usulünün tercih edilmesi durumunda öğretmenlerin mağdur edilmeyeceğini, öğretim yılını daha başarılı, huzurlu tamamlayacağımızı düşünüyoruz.


Bu kapsamda öncelikle resen atama işleminden vazgeçilerek tercihleri alınan öğretmenlerin yerleştirilmesinden sonra norm kadro ihtiyacının devam etmesi halinde resen görevlendirme yapılması uygun olacaktır. Resen atamadan vazgeçilmemesi halinde 2012-2013 öğretim yılının ders kesimine kadar öğretmenlerin ilişiklilerinin kesilmemesi konusunda karar alınarak uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü yıllardır aynı okulda ve yerleşim yerinde görev yapan öğretmenler sömestri döneminde ilişikleri kesildiğinde büyük mağduriyetler yaşayacaklardır. Norm kadro belirlenmesinde ders yükü ve öğrenci sayısının değişmesi mümkündür. (Norm kadro ihtiyacı bulunan okulların öğretmen ihtiyacının ek derse ilişkin Bakanlar Kurulu Kararının 20. maddesi kapsamında “ders tamamlama” yoluyla giderilmesi mümkündür ve birçok okulda bu yapılmaktadır). Diğer bir deyişle okulların norm kadro sayıları gerçek ihtiyaç durumunu göstermeyebilmektedir.


Yukarıda özetlendiği şekilde; öğretmenlerin motivasyon ve başarısını doğrudan etkileyecek resen atama işleminden öncelikle vazgeçilerek, tercihleri alınan öğretmenlerin yerleştirilmesinden sonra norm kadro ihtiyacının devam etmesi halinde görevlendirme yapılması, resen atamadan vazgeçilmemesi halinde de 2012-2013 Öğretim Yılının ders kesimine kadar resen atanan öğretmenlerin ilişiklilerinin kesilmemesini, üyelerimiz adına itiraz haklarımız saklı olmak üzere öneriyor ve talep ediyoruz. Bilgilerinize arz ederim.

 

Cansel Güven

Genel Başkan

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Öğretmen Haberleri 2024 Haberleri