Mühendislere PİYANGO VURDU

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu‘nun tümüyle yürürlüğe girmesiyle ihtiyaç duyulan iş güvenliği uzmanı sayısı yaklaşık 10 bine çıkacak.

 İş güvenliği uzmanlığı sertifikası için en fazla, iş bulmakta zorlanan çevre, kimya, maden, jeoloji, gıda mühendisleri ile iş sağlığı ve güvenliği bölümü mezunları başvuruyor.

 

Özer, şöyle konuştu:

”Bugünün problemi görev almaya gönüllü uzman eksikliği. 15 bin uzman var diyoruz C sınıfı, sözleşme yapan sayısı sadece 1000. A sınıfı, çok tehlikeli sınıfta bin 500 uzman var diyorum, sözleşme yapanın sayısı 150. Bin 500 uzmandan bin 350′si henüz bu sahayla ilgilenmemiş veya ilgilenmeyecek. Uzman var mı var, peki çalışmak için adam bulabiliyor musunuz, bulamıyorsun. Neden çalışmak istemiyor? Çünkü tehlikeli işyerinde hizmet vermenin riski çok büyük. İnşaatlardan her gün insanlar düşüp ölüyor. Ölümlü kazaların başında inşaatlar geliyor. Yılda bin kişinin iş kazalarında öldüğü bir ülkeyiz.

Yüzbinde 8 ila 10 arasında gidip geliyor standardımız. Bunun aşağı çekilmesi için İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile mevzuatının hayata geçirilmesi gerekiyor. Bunun hayata geçirilmesindeki en önemli unsur, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı. Ama bugünkü manzaraya baktığımızda uzman ve hekimler, ‘mümkünse ben bu işi yapmayayım’ gibi bir havaya girdiler veya ‘yapacaksam, riski alacaksam ceremesi de yüksek olmalı’ diyor. 10 bin-20 bin liradan bahisler yapılıyor aylık. Bu da işverene bir külfet getiriyor. İşte bunu aşmak için yönetmelik değişikliği yapacağız. Bununla bu sayının artırılmasını hedefliyoruz. Bugün bin 500 olan yarın 5 bin olduğunda, bugün 100 kişi gönüllüyse yarın belki 500 kişi, belki 1000 kişi bu hizmeti yapmaya talip olacak.

İşverenlerin uzman bulamıyoruz, adam yok, çok yüksek ücret istiyorlar gibi serzenişleri de yılın ortasında çözülmüş olacak. İşverenlerin büyük çoğunluğu hala ‘kim bilecek benim uzman çalıştırmadığımı, müfettiş 10 yılda bir ya denk gelir ya gelmez’ düşüncesinde. Uzmanlar da daha çok ‘tehlikesi az, suya sabuna dokunmadan para kazanacağım bir yer olsun’

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kamu Personel Alımları 2024 Haberleri