Komiser Yardımcısı Nasıl Olunur?

Komiser Yardımcısı Nasıl Olunur?

Memur olma hayali kuran adaylar polis olabilmek için araştırma yapıyor. Bu kapsamda merak edilen konulardan biri de " Komiser yardımcısı nasıl olunur?" sorusu oldu. Bu konu internette en çok araştırılan konulardan biri haline geldi. Peki Komiser yardımcısı olmak için adayların hangi şartlara sahip olmaları gerekiyor?

Komiser Yardımcısı Nasıl Olunur?

Komiser yardımcısı olmak için toplamda üç farklı yol bulunmaktadır. Göreve aday olan kişinin bu şartlardan her birini detaylı bir şekilde incelemesi ve kendisine en uygun olacağını düşündüğü yöntemi tercih etmesi gerekmektedir. Böylece komiser yardımcısı olma şansı, diğer yollara göre biraz daha artacaktır.

İlk Yol: Komiser yardımcısı olmak isteyen aday lise öğrenimini tamamladıktan sonra YGS sınavına kesinlikle girmeli ve Polis Akademisi tarafından şart koşulmuş alt taban puan oranını geçmeyi başararak, PMYO’da düzenlenen sözlü mülakatlara girmelidir. PMYO, her yıl YGS sınavının ardından mülakatlar yoluyla emniyet mensuplarını eğitmek amacıyla belirli sayıda öğrenciler almaktadır.

Aday tüm mülakatları başarıyla tamamlamış olsa bile geriye kalan iki yıllık eğitim sürecini de sorunsuz bir şekilde geçirmelidir. Yani mülakatları başarıyla geçmek sadece eğitim alma hakkı kazandırmaktadır. Komiser yardımcısı olmayı hedefleyen kişi iki yıllık eğitimini bitirir, başarıyla mezun olmasıyla birlikte iki yıl daha polislik görevi yapar. Polislik kadrosunda iki yıl kadar görevini sürdürmesiyle birlikte komiser yardımcılığı sınavına girme hakkı kazanır. Ancak komiser yardımcılığı sınavına girmenin de belirli şartları vardır. İlk olarak sınavın yapılacağı yıl sonunda 45 yaşından gün almış olmamak ve lisans eğitimi tamamlamaktır. Lisans eğitimi kazanımı ise 2 yıllık üniversitenin ardından, 2 yılda açıktan okunarak kazanılabilir. Aday sınavları da başarıyla verdikten sonra devlet memuru olmaya ve meslekten atılmaya yol açacak herhangi bir suç işlememişse komiser yardımcısı unvanını elde etme hakkı kazanacaktır.

İkinci Yol: Lise bitimiyle birlikte, 4 yıllık lisans eğitimi tamamlanmalıdır. Ardından da KPSS’ye daha sonrasında da POMEM’e girilmelidir. Aday böylece polislik görevi yapma hakkını kazanır. Ardından yine yukarıda söz ettiğimiz gibi iki yıl polislik görevi yaptığı ve diğer şartları taşıdığı takdirde komiser yardımcısı olma hakkı kazanacaktır.

Üçüncü Yol: İzmir, Ankara ve İstanbul’da okumak zorunlu olmak koşuluyla toplamda 4 yıllık üniversite öğrenimi alan öğrenciler 3. veyahut 4. eğitim yıllarında girecekleri FYO sınavıyla birlikte direkt olarak komiser yardımcısı unvanı ile göreve başlama hakkı kazanabilirler.

Komiser Yardımcısı Ne Kadar Maaş Alır?

Komiser yardımcılarının aldıkları ücretler 3000 TL’ye kadar ulaşabilmektedir. Ayrıca evli ve çocuk sahip olup, eşi çalışmayan polislerin almış oldukları ek ücretler dahilinde alınan ücret tutarı daha da artabilmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kamu Personel Alımları 2024 Haberleri