KIDEM TAZMİNATINDA YENİ SİSTEM..

KIDEM TAZMİNATINDA YENİ SİSTEM..

Yeni kıdem tazminatı sistemi nasıl olacak? Kendi isteğiyle işten ayrılan yeni sistemde kıdem tazminatı alacak mı? Kıdem tazminatı fonu ne zaman kurulacak? Kıdem tazminatı sigortalıların hesabına mı yatırılacak? 

Bilindiği üzere mevcut kıdem tazminatı sisteminde kendi isteği ve kusuru dışında işten ayrılan kişilerin tazminat hakları bulunuyor. Kendi isteği ve kusuru ile işten ayrılan sigortalılara kıdem tazminatı ödenmiyor. Yeni kıdem tazminatı sistemi beraberinde bir çok yenilik getiriyor. İşte yeni sistemin detayları:

Üzerinde çalışılan yeni sisteme göre; Kıdem tazminatı için fon oluşturulacak. Sigortalıların tazminat hakları her ay işveren tarafından banka hesaplarına yatırılacak. Kendi isteği ile işten ayrılan sigortalılar da kıdem tazminatı alabilecek. Yeni kıdem tazminatı sistemine göre her ne sebeple olurla olsun işten ayrılan tüm sigortalılar kıdem tazminatı alabilecek. (Tabi bu ne kadar sağlıklı olur, işveren getireceği yük ağır mı olur yoksa hafif mi tartışılır. Ancak yeni sistem işverene yük getirecek gibi. Yeni sistem sigortalı lehine daha çok avantaj sağlıyor

Ayrıca yeni kıdem tazminatı sisteminde işten ayrılış tarihinden önceki son 1 yıl çalışmış olma zorunluluğu da olmayacak. Yeni sisteme göre kıdem tazminatı fonu için sigortalının brüt kazancı üzerinden %8,3 oranında kesinti yapılması ve bunun fona aktarılması gibi bir düzenleme de söz konusu olabilir.
Sistemle ilgili çalışmaların en geç 10 gün içerisinde açıklanması bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset-gündem Haberleri