İlkokul ve Ortaokul Mezunları da Devlet Memuru Olabilecek

İlkokul ve Ortaokul Mezunları da Devlet Memuru Olabilecek

İlkokul ve Ortaokul Mezunları da Devlet Memuru Olabilecek
657 sayılı Kanunun “Sınıflandırmada öğrenim unsuru” başlıklı 41 inci maddesinde “Genel olarak ortaokulu bitirenler memur olabilirler. Ortaokul mezunlarından istekli bulunmadığı takdirde ilkokulu bitirenlerin de alınması caizdir. Bir sınıfta belli görevlere atanabilmek veya bu görevlerde belli derecelere yükselebilmek için, kuruluş kanunları veya bu kanun ve kuruluş kanunlarına dayanılarak çıkarılacak yönetmelikler ile işin gereğine göre daha yüksek öğrenim dereceleri veya muayyen fakülte, okul veya öğrenim dallarını veya meslek içi veya meslekle ilgili eğitim programlarını bitirmiş olmak veya yabancı dil bilmek gibi şartlar konulabilir.”hükmü bulunmaktadır.
 
Belirtilen hükme göre, ortaokul (ilköğretim)mezunlarının memur olmaları mümkün olup, ilköğretim mezunlarının bulunmaması halinde ilkokul mezunlarının da memur olmaları mümkündür.
 
657 sayılı Kanununun “Sınav şartı” başlıklı 50'nci maddesinde “ Devlet kamu hizmet ve görevlerine Devlet memuru olarak atanacakların açılacak Devlet memurluğu sınavlarına girmeleri ve sınavı kazanmaları şarttır.
 
Sınavların yapılmasına dair usul ve esaslar ile sınava tabi tutulmadan girilebilecek hizmet ve görevler ve bunların tabi olacağı esaslar Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak bir genel yönetmelikle düzenlenir.”hükmü çerçevesinde Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik 18/03/2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe girmiştir.
 
Anılan Yönetmelik uyarınca kamu kurum ve kuruluşlarında Devlet memuru olarak çalışmak isteyenlerin Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavı'nda (KPSS) (B) grubu kadrolar için yapılacak oturumlara katılmak zorunda oldukları hükme bağlanmış olmakla birlikte, günümüz şartlarında milyonlarca lise ve üniversite mezunları memuriyet sınavlarına girdiği günümüzde ÖSYM tarafından orta öğretim(lise ve dengi mesleki okullar), ön lisans ve lisans mezunları için KPSS sınavı yapılmaktadır.
 
Yukarıda ki açıklamalardan şu sonucu çıkarabiliriz ki, ilkokul mezunları  567 sayılı Kanunun 59 uncu maddesi çerçevesinde istisnai memur kadroları vasıtası ile memur olmaları mümkündür ancak bunun dışında KPSS sınavları ile memur olmaları mümkün değildir.

Fakat Torba yasa ile artık ilkokul ve Ortaokul mzunlarıda artık devlet memuru olabilecekler

Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda görüşüldü ve kabul edildi.

Mevcut sistemde Lise, Ön Lisans ve Lisans mezunları memur olurken yapılan düzenleme ile ilk ve ortaokul mezunları da devlet memuru olabilecek.

KPSS VE PERSONEL-İŞÇİ- MEMUR  ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN
KPSS GELİŞMELERİ PERSONEL ALIMLARI TWİTTERDE TIKLA TAKİP ET
Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kamu Personel Alımları 2024 Haberleri