Hazırlıklar tamam! Bakan açıkladı, sona gelindi

Hazırlıklar tamam! Bakan açıkladı, sona gelindi

Bakan Gül, kadına şiddet konusunda ise “Bizim derdimiz, o kadının yüzüne kezzap dökülmeden nasıl engelleriz? Konunun 10 penceresi var. Yargı son kapı” diye konuştu

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, FETÖ’nün siyasi ayağı ve tartışmalı tahliye kararlarını değerlendirirken; “Adalet Bakanı’nın bir cübbesi yok” dedi. Adliyelerin, Adalet Bakanlığı’nın il müdürlüğü olmadığını, bağımsız yapılar olduğunu vurgulayan Gül, “Darbe ilk defa Türkiye’de önlendi ve yargılanıyor. Bunun büyük bir saygınlığı, takdiri hakettiğini düşünüyorum” diye konuştu. Gül, kadına şiddet konusunda ise “Bizim derdimiz, o kadının yüzüne kezzap dökülmeden nasıl engelleriz? Konunun 10 penceresi var. Yargı son kapı” ifadelerini kullandı. Bakan Gül, Hakimevi’nde basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Gül, özetle şunları söyledi:


HERKESİ ÇUVALA KOYMAK SULANDIRIR: 15 Temmuz’dan itibaren yargı demokrasi nöbetini tutmaya devam ediyor. Hem darbeye karşı çıkmış bir millet, hem darbeyi yargılayan bir yargı var. Herkesi bir çuvala doldurmak mücadeleyi sulandırır. En çok FETÖ’yü sevindirir. FETÖ ile mücadeleyi kalıcı hale getirmek bir siyasi partinin işi değil. Devlet, hepimizin devleti.

AK PARTİ AYRIMI YAPMIŞTIR: Kimsenin bu konuda bağışıklığı yoktur. Herkes, nerede, hangi kurumda olursa olsun, hangi ayağı olursa olsun, kaç ayaklı olursa olsun, elbette yargı ve ilgili tüm kurumlar bunu tespit edip bu mücadeleyi vermektedir. AK Parti’de görev yapmış bir çok kişi, yeri geldiğinde yargının önüne çıktı, hesap verdi. AK Parti kesin bir şekilde bu ayrımı yapmıştır. Aday tespitinde büyük bir titizlikle bunları araştırarak tasfiye etmiştir.

FATURA ÇIKARMAK HAKSIZLIK: Adalet Bakanı’nın cübbesi yok. Tahliyeye itaraz edecek olan Adalet Bakanı değil, Cumhurbaşkanımız, hükümet değil. Meclis tahliyelere karşı itiraz yetkisini savcılara getirdi. Yargısal faaliyetler, yargının konusu. Faturanın AK Parti’ye, hükümete çıkarılması büyük haksızlık olur. Yürütmenin yargıya karışmaması konusunda hassasiyeti korumak zorundayız.


ADLİYELERİ AÇAN BU YARGI: (FETÖ ile mücadele dört dörtlük mü?) Bazı kararlar çıkınca ‘bu nasıl karar?’ dediğimiz oluyor, olmuyor değil. Mahşeri vicdanı tatmin edenler de oluyor. Tüm bunlara rağmen, 15 Temmuz akşamı birileri gözünü kapatırken, adliyeleri açıp cuntacılar için tutuklama kararı veren bu yargıdır. Milyonlarca dosya içinde iki üç dosyayı çekip yargıya haksızlık yapmak doğru değil. Çocuğu dünyaya gelirken duruşmaya giren hakim, savcı arkadaşlarımız oldu. İstinaf, eksikliği gidersin diye var. Yargıtay, kökten çözsün diye var.

ŞEVK KIRMAYALIM: Yargı hükümetin idari organı değil. İstanbul, Ankara, İzmir Adliyesi Adalet Bakanlığı’nın il müdürlüğü değil. Mücadele yapanların şevkini de kırmamak lazım. Darbe ilk defa Türkiye’de önlendi ve yargılanıyor. Bunun büyük bir saygınlığı, takdiri hakettiğini düşünüyorum. Adam top sakal bırakıyor, ‘Maocuyum’ diyor, FETÖ’cü çıkıyor. Bakıyorsunuz diyalektiği Pensilvanya’ya bağlı. 


FETÖ İLE İLTİSAKLI HÂKİMLER: HSK gündemineydi. Bu hafta da çalışmalar devam edecek. ‘Hepsini temizledik, kimse kalmadı’ diye bir yaklaşıma sahip olamayız.

BERFİN KARARI: Gencecik kızımızın halini görünce herkesin içi parçalanıyor. Cumhurbaşkanımızın hassasiyeti buna benzer olaylara karşı hem insani, hem vicdani tepkinin ortaya konması. Ortak beklenti mahşeri vicdanı tatmin eden uygulamalar. Cumhurbaşkanı’nın ifadesi herkesin duygularına tercüman olan ifadeler. Yargı işin sonucu. İstemediğiniz fiil, istismar, şiddet gerçekleşmiş oluyor, yargı cezayı öngörüyor. İşin mahkeme, tedbir kararlarıyla çözülmeyeceğini söylemek lâzım. Diziler, filmler, okullardaki eğitim, aile kurumunun ve sosyal bağların güçlü olması... İş meydana geldikten sonra cezayı vermek o olayı başa sarmıyor ki. Sihirli değnek yok. Cezaları 3-5 kat artıralım. Ama bizim derdimiz, o kadının yüzüne kezzap dökülmeden nasıl engelleriz? Kezzap döküldükten sonra, 50 yıl verelim. Konunun 10 penceresi var. Yargı son kapı. Onun öncesindeki kapılar da düzgün çalışmalı ki, istenmeyen vakalar meydana gelmesin.

SÜRESİZ NAFAKA: Ömür boyu nafaka bir taraf için eziyet. Hali vakti yerindeyse kadın da ödüyor. Süreli olan, hakim takdirine bırakılan yerler var. Tarafların durumuna göre hakim de karar verebilir, belli bir süre. Bunların hangisi mümkün, ne şekilde olabilir Meclis’in takdirinde olacak. (Ne zaman yapılacak?) Teknik tüm hazırlıklar yapıldı ama Meclis’in karar vermesi gerekiyor. 

BOŞANMADA KOLAYLAŞTIRICILIK: Fiilen taraflar kopmak istiyorsa, bunu kolaylaştıracak yolu seçmek, üzerinde kafa yormak lâzım. Aile kurumunu da zedelemeden, kadın ya da erkeğin onurunu da işin başında tutarak...

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset-gündem Haberleri