HAFTA TATİLİ KALKTI İŞÇİLERİN ÇALIŞMA SÜRESİNİ KİM KORUYACAK

HAFTA TATİLİ KALKIYOR İŞÇİLERİN ÇALIŞMA SÜRESİNİ KİM KORUYACAK

Onaylanan “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi” kanunu ile birlikte artık patronlar işçileri 7 gün boyunca çalıştırabilecek. Bu yasa düzenlenmeden önce işçiler haftada en fazla 6 gün çalıştırılabiliyordu

1 Temmuz 2017 tarihinde “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi” kanunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla yürürlüğe girdi.

Yürürlüğe giren bu kanun ile patronlar, işçileri 7 gün boyunca çalıştırabilecek. Ayrıca bu kanunun onaylanmasıyla beraber iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu kaldırılmış oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, haftalık tatili kaldıran, iş güvenlik yasasını 2020 yılına erteleyen ‘Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanunu onayladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7033 sayılı ‘Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’u onaylayarak yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi(Kaynak: Ajanslar).

HAFTA TATİLİ KALDIRILDI

Bundan tam 93 yıl önce, 1924 yılında, çıkartılan ve haftada bir gün tatil yapılmasını zorunlu kılan Hafta Tatili Hakkındaki kanun artık kalktı. Gerekçe olarak ise, özellikle sanayi işletmelerinin her yıl hafta tatili günlerinde çalışabilmek için belediyelerden hafta sonu çalışma ruhsatı almalarının işletme sahiplerine ek yük getirmesi olduğu söylendi. 

KALDIRILAN KANUN'A GÖRE İŞÇİNİN 6 GÜNDEN FAZLA ÇALIŞMASI YASAKTI

Yeni düzenleme ile işyerleri açısından artık hafta sonu çalışma kolaylaşmış olacak. Ancak, yürürlükten kalkan yasa, aynı zamanda işçilerin haftada 6 günden fazla çalışmasını da yasaklıyordu.

İŞTE 2 OCAK 1924'TE KABUL EDİLEN O KANUN MADDELERİ: 

Madde 1 – On bin veya on binden fazla nüfusu havi şehirlerde alelumum fabrika, imalathane, tezgah,

dükkan, mağaza, yazıhane, ticarethane, sınai ve ticari bilumum müessesat ve tevabiinin haftada bir gün tatili faaliyet etmeleri mecburidir.

Madde 2 – Resmi devairle umumi, hususi, ticari veReklamlar sınai herhangi bir müessesede müstahdemini ve ameleyi haftada altı günden fazla çalıştırmak memnudur.”

BU KANUN İŞÇİ ALEYHİNE SUİSTİMALE AÇIK

İşçi temsilcileri ‘suistimale açık düzenleme’ yorumunu yaptı. Bundan böyle işveren isterse işçiyi hafta sonu çalıştırıp iznini hafta içi kullandırabilecek. 

Sendika uzmanlarının eleştiri ve uyarıları şöyle:

Düzenleme patrona

-Türkiye’de kayıtdışı çalıştırma çok yaygın. İş güvencesi zayıf. Şimdi işveren hafta sonu da işyerini açacak. İşveren işçiyi hafta sonu da çalıştırıp, hiç izin kullandırmayabilir. 7 gün çalıştırıp, mesai ücreti de ödemeyebilir. Yasaya aykırı ama bu nasıl denetlenecek? HaftaReklamlar sonu açma izni almış mı almamış mı kim bakacak? Bunu önleyecek bir şey yok.

-Pazar günü okul olmadığı için bütün aile evde olacak. İşçi, pazar günü eşiyle, çocuğuyla dışarıya çıkacak, dolaşacak. Akrabalarını ziyaret edecek. Çünkü pazar tatil. Şimdi örneğin işçi pazar günü çalıştırılacak. İznini hafta içinde kullanması istenecek. Bu uygulama işçinin sosyal yaşamına da zarar verecek.

-Suistimale açık bir uygulama. “İşverenin maliyetini düşürüyorum” diye bu düzenlemeyi yapıyorlar. Amaç üretim olsun da... Peki işçinin hakları ne olacak? İşçi iznini kullanıyor mu, kullanmıyor mu kim denetleyecek?

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Siyaset-gündem Haberleri