Emekliye büyük müjde! 356 lira zam geliyor

Emekliye büyük müjde! 356 lira zam geliyor

2018 SSK Bağ-Kur emekli son dakika maaş zammı, emekliye ne kadar zam yapılacak? Merkez’in enflasyon tahminine göre, emeklinin ocak zammı yüzde 7.28 olacak. Maaşlar 74 ile 356 lira arasında artacak. Beklenti anketindeki tahmin gerçekleşirse, memurlara ve memur emeklilerine temmuzdaki gibi ocakta da enflasyon farkı çıkacak. Ocakta enflasyon farkı verilmesi için 2018'in ikinci yarısındaki enflasyonun yüzde 3.5'i aşması gerekiyor. Yüzde 7.28'lik tahmin gerçekleşirse memur ve memur emeklilerine yüzde 4'lük zamma ilaveten yüzde 3.28 fark oluşacak. Bu durumda memur ve emeklilerinin ocak zammı yüzde 7.28 olacak. Bu da memur emeklilerinin maaşına 120 lira ile 700 lira arasında zam getirecek. Bu arada SGK bu ayın başında prim borcu bulunan Bağ–Kur’lulardan yapılandırmaya başvurmayanların prim borçlarını sildi. Borcu silinenler için bu sayede emeklilik ve sağlıktan yararlanabilme yolu da açılmış oldu.  Bağ-Kur’a 1 Haziran 2018 itibarıyla prim borcu bulunan ve borçlarını 1 Ağustos 2018 tarihine kadar yapılandırmayan bütün Bağ–Kur’luların prim borçları silindi. Dolayısıyla 1 Haziran öncesinde SGK’ya prim borcu bulunan küçük esnaf, mahalle ve köy muhtarları, şirket ortakları, tarımsal faaliyette bulunan çiftçilerin prim borçları 1 Ağustos itibarıyla silinmiş oldu. SGK 1 Haziran itibarıyla prim borcu bulunan Bağ–Kur’luların borçlarını silerken borçlulardan başvuru istemedi. 1 Haziran itibarıyla prim borçları bulunan ve bu borçları 1 Ağustos tarihine kadar yapılandırmayan bütün Bağ–Kur’luların borçları silindi. Dolayısıyla prim borcu bulunan ve yapılandıran Bağ–Kur’luların borçları silinmedi. Ancak borcu olup yapılandırmaya başvurmayan bütün Bağ–Kur’luların borçları da bu şekilde silinmiş oldu.  

YÜZDE 7.28 OLACAK 

Emekliler bir sonraki zammı ocak ayında alacak. Merkez Bankası'nın ekonomistlerle yaptığı beklenti anketi de bu zammın ipuçlarını verdi. Anketten cari yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 16.45 çıktı. Bu tahmin gerçekleşirse, yılın ikinci yarısında enflasyon yüzde 7.28 olacak. Yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin ocak zammı yüzde 7.28 olarak gerçekleşecek. 

EN DÜŞÜK BİN 95 LİRA 

Temmuzda maaşları 85.79 ile 410.93 lira arasında yükselen SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yeni zam 74.02 ile 356.87 lira arasında gelir artışı getirecek. En düşük emekli aylığı bin 21 lira 39 kuruştan bin 95 lira 41 kuruşa, en yüksek maaş da 4 bin 892 lira 19 kuruştan 5 bin 248 lira 4 kuruşa çıkacak. 

MEMURA DA FARK VAR 

Beklenti anketindeki tahmin gerçekleşirse, memurlara ve memur emeklilerine temmuzdaki gibi ocakta da enflasyon farkı çıkacak. Ocakta enflasyon farkı verilmesi için 2018'in ikinci yarısındaki enflasyonun yüzde 3.5'i aşması gerekiyor. Yüzde 7.28'lik tahmin gerçekleşirse memur ve memur emeklilerine yüzde 4'lük zamma ilaveten yüzde 3.28 fark oluşacak. Bu durumda memur ve emeklilerinin ocak zammı yüzde 7.28 olacak. Bu da memur emeklilerinin maaşına 120 lira ile 700 lira arasında zam getirecek. 

Emekliler için gelir artırıcı düzenlemeler yapıldı

2002 yılından bu yana sandıktan her zaman zaferle çıkan AK Parti ile birlikte seçimlerden kazançlı çıkan bir kesim de emekliler oldu. Her dönemde yapılan büyük iyileştirmelerle emeklilerin hayatı kolaylaştırılırken, geriye dönük bakıldığında elde edilen kazanımların “Nereden nereye” dedirtecek dolulukta olduğu görüldü. İşte bu kazanımlar:

1- Emeklilere düşük taksitle ev sahibi olma imkanı sağlandı. 

2- Zam ve düzeltmeler yapıldı. 

3- Yılda iki bayram ikramiyesi geldi.. 

4- 2000 yılı öncesinde emekli olanların intibak sorunu çözüldü. 

5- Banka promosyonu hakkı verildi. 

6- 65 yaş üzerine ücretsiz ulaşım imkanı sağlandı.. 

7- İlaç alımları kolaylaştırıldı. 

8- Sağlık karnesi çilesi bitti. 

9- Memur emeklilerine aylık ödeme imkanı geldi..  

10- Fişli vergi iadesi yerine ek ödeme verildi. 

11- Emeklilerin cenaze yardımları eşitlendi. 

12- KEY geri ödemelerinden faydalanıldı. 

13- Üniversite hastaneleri ve özel hastanelere sevksiz başvuru hakkı geldi.  

14- Emekli olup Bağ- Kur kapsamında çalışmaya devam edenlerden, Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi kalktı.. 

Gündem yeni intibak 

Türkiye Emekliler Derneği Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, 2002'den günümüze kadar emeklilerin seçimlerden birçok kazanım elde ettiğini ifade etti. Şimdi ise gündemlerinde 2000 yılı sonrası emekliler için intibak düzenlemesi olduğunu kaydeden Yazıcıoğlu, “Emekliler 12 milyonu aşan sayısıyla, oy kullanma yeterliliğindeki aileleriyle birlikte 20 milyonluk bir kesimi temsil ediyor. Çağrımızla başlayan çalışmalarla 33 ilde 7 bin 779 emeklimiz 240 lira taksitle ev sahibi oldu” dedi. 

Borcu silinen Bağ-Kur’luya emeklilik yolu açıldı 

SGK bu ayın başında prim borcu bulunan Bağ–Kur’lulardan yapılandırmaya başvurmayanların prim borçlarını sildi. Borcu silinenler için bu sayede emeklilik ve sağlıktan yararlanabilme yolu da açılmış oldu.  Bağ-Kur’a 1 Haziran 2018 itibarıyla prim borcu bulunan ve borçlarını 1 Ağustos 2018 tarihine kadar yapılandırmayan bütün Bağ–Kur’luların prim borçları silindi. Dolayısıyla 1 Haziran öncesinde SGK’ya prim borcu bulunan küçük esnaf, mahalle ve köy muhtarları, şirket ortakları, tarımsal faaliyette bulunan çiftçilerin prim borçları 1 Ağustos itibarıyla silinmiş oldu. 

BAŞVURUYA GEREK OLMADI

SGK 1 Haziran itibarıyla prim borcu bulunan Bağ–Kur’luların borçlarını silerken borçlulardan başvuru istemedi. 1 Haziran itibarıyla prim borçları bulunan ve bu borçları 1 Ağustos tarihine kadar yapılandırmayan bütün Bağ–Kur’luların borçları silindi. Dolayısıyla prim borcu bulunan ve yapılandıran Bağ–Kur’luların borçları silinmedi. Ancak borcu olup yapılandırmaya başvurmayan bütün Bağ–Kur’luların borçları da bu şekilde silinmiş oldu.  

BORÇ SINIRI ARANMADI 

Bağ–Kur’lulara yönelik daha önce de SGK tarafından borç silinmesine ilişkin düzenlemeler hayata geçmişti. Ancak bu düzenlemelerde genellikle borç sınırı söz konusuydu. 12 ay ve daha fazla prim borcu bulunanların borçlarının silinmesi söz konusu olmuştu. Ancak bu yılki düzenlemede borç sınırı şartı konmadı ve 1 ay da olsa SGK’ya prim borcu bulunan Bağ–Kur’luların sınır ayrımı yapılmadan borçları silindi.

 

EMEKLİLİK DİLEKÇESİ VEREBİLİR

Bağ–Kur’lular emekli olmak için gerekli şartları tamamladıklarında emeklilik dilekçesi vermek durumundalar. Kendi primlerini ödeyen kişiler oldukları için emekli dilekçesi verdiklerinde aylık bağlatabilmek için SGK’ya prim borcu bulunmama şartı aranır. Emekli olmak için gerekli şartları sağlayan ancak prim borcu için emekli dilekçesi veremeyen kişiler için borçların silinmiş olması emeklilik yolunu açmış oldu. 

 

Sonradan ödeme yapılabiliyor

1 Haziran itibarıyla borcunu yapılandırmadığı için borçları ve çalışmaları silinenler isterlerse ileride bugünlerin primlerini ödeyerek bu süreleri emekliliklerine ekletebilirler. Bunun için yapılması gereken dilekçe verip bu süreler için kendilerinin belirleyeceği seviyeden prim ödemek olacak. Ayrıca bu durumdaki kişilerin vefatında hak sahipleri de bu işlemi yapabilecek ve ölüm aylığına hak kazanabilecekler.

1 Haziran tarihi önemli

1 Haziran öncesinde yapılandırmadığı için borcu silinen Bağ–Kur’lular, bu tarihten sonra Bağ–Kur’lu olacak şekilde çalışıyorlarsa, sigortalılıkları 1 Haziran’dan itibaren yeniden başlatıldı. Dolayısıyla borcu silinen Bağ–Kur’luların prim ödemeyi gerektirecek şekilde çalışmaları varsa prim ödemeye devam etmek durumundalar.

100 bin kişiye emekli olmanın yolu açılacak

Yaşı doldurmuş ancak prim günü eksiği olanlara emekli olma imkanı sağlanıyor. Belli bir yaşın üstünde olan vatandaşlar, eksik primlerini borçlanıp emekli olabilecek. Yapılandırma kanunuyla geçmişe dönük borçlanan Bağ-Kur'lulara yaş, yıl ve prim şartını yerine getirmeleri halinde emekli olabilme fırsatı verilmişti. 

BORCUNU ÖDE EMEKLİ OL

Şimdi SGK'lılar için de aynı imkanın getirilmesi gündemde. Daha önceden bu konuyla ilgili bir müjde verilmişti. Düzenleme çıkarsa emeklilik yaşını doldurduğu halde çeşitli sebeplerle işsiz kalıp miktarını dolduramayan, iş bulup çalışamayan daha doğrusu yaşı ilerlediği için iş verilmeyen 100 bin kişiye emekli olmanın yolu açılacak. 

BİN 800 GÜN ŞARTI  

Bu kapsamda birkaç formül üzerinde duruluyor. Çalışmayla öncelikle eksik primi olanlara borçlanma imkanı getirilmesi öngörülüyor. Bu durumda belli bir süre hizmet şartı aranabilecek. Örneğin, en az bin 800 gün prim istenecek. Bu formülde yıl ve yaş şartlarını tamamlayıp bin 800 ve üzerinde prim günü olanlar eksik süreyi borçlanma yoluyla ödeyerek emekli olabilecek. Borçlanma yoluyla emeklilik için yasa çıkması şart.  

MECLİS'E GELECEK

Konuyla ilgili çalışmanın tamamlanıp kısa süre içinde Meclis'e gönderilmesi bekleniyor. Yasa öngörüldüğü şekliyle çıkarsa işten çıkarılan, iflastan dolayı işsiz kalan veya işe ara vermek zorunda olan çalışanlara ve kepenk kapattığı için prim yatıramayan esnafa emekliliğin yolu açılacak. AKŞAM

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Sgk Eyt Haberleri Haberleri