Emekliler dikkat, aylığınız kesilebilir

Emekliler dikkat edin, aylığınız kesilebilir

Emekliler dikkat edin, aylığınız kesilebilir

Güvenlik Kurumu tarafından çıkarılan 2011/58 nolu Genelgede 6 ay içerisinde emekli maaşlarını çekmeyenler hakkında nasıl bir işlem yapılacağı açıklanmıştır. Buna göre; 5510 sayılı Kanunun 97 nci maddesinin dördüncü fıkrasında; bu Kanuna göre bağlanan gelir ve aylıkları tahakkuk ettirildiği tarihlerden itibaren aralıksız altı ay sonuna kadar tahsil etmeyenlerin gelir ve aylıklarının, gelir ve aylık bağlanma şartlarının devam edip etmediğinin tespiti amacıyla durdurulacağı öngörülmüş ve bu hükme sigortalı ve hak sahiplerinin gelir ve aylıklarını ödeyen Bankalar/PTT Genel Müdürlüğü arasında imzalanan gelir/aylık ödeme protokollerinde de yer verilmiştir.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gelir/aylık alan sigortalı veya hak sahipleri adına gönderilen gelir/aylık ödemelerinin 6 (altı) ay süre ile hareket görmemiş olması halinde, her ay sonu Bankalar/PTT tarafından şahıs bazında geriye yönelik kontrol edilerek gelir/aylık ödemesi yapılan kişiler adına Kurumun gönderdiği tüm tutarlar, iadesi yapılan gelir/aylık ödemeleri için ödenen faiz/komisyon miktarları ile birlikte Kurumun “Gelir/Aylık Ödemeleri ve İadeleri Hesabı”na 6 ncı (altı) ayı takip eden 6 (altı) iş günü içinde defaten aktarılacaktır. Söz konusu gelir/aylıklar Kurum tarafından geçici olarak durdurulacak, şahısların Banka şubelerine/PTT işyerlerine müracaat etmesi halinde sosyal güvenlik merkezlerine yönlendirileceklerdir.

Sosyal Güvenlik Kurumu hesaplarına iade edilen gelir ve aylıklar Bankalar/PTT tarafından kişi bazında manyetik ortamda bildirildiği gibi, yazılı olarak da bildirilmekte olup, tahsis dosyaları SSGM Sigortalı Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığında olan sigortalıların Bankalar/PTT tarafından 6 ay hareket görmemesi nedeniyle iade edilen aylıklarının ödenmesine ilişkin işlemler SSGM Sigortalı Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığınca, yetki devri kapsamında tahsis dosyaları ünitelerde bulunan sigortalıların işlemleri ise ilgili sosyal güvenlik merkezince yapılacaktır.

Bu durumda, 6 ay hareket görmemesi nedeniyle SGK hesaplarına gelir/aylık iadesi yapılan;
- 4/1-(a) sigortalı ve hak sahiplerinin gelir/aylıkları SSK ödemeler sisteminde IKMH geliri ile malullük ve yaşlılık aylıkları “B batch”, ölüm gelir/aylıkları “9 batch” koduyla durdurulmakta olup, IKMH geliri ile yaşlılık ve malullük aylıkları, “g cics”, “OD00” “F. İkinci Karar İşlemleri” menülerinden girilmek suretiyle, ölüm gelir/aylıkları ise merkezde “g cics”, “OD00”, “7. Tabloları Güncelleme”, “8. Ölüm Güncelleme” menüleri kullanılmak suretiyle ödenecektir.

- 4/1-(b) sigortalı ve hak sahiplerinin 2011/Mart ödeme döneminden sonraki iade işlemleri Bütçe ve Muhasebe Daire Başkanlığınca yapılacaktır. Bu konudaki talepler, muhasebe servisleri veya anılan Başkanlığa iletilecek olup, Emektar Projesi üzerinden aylık durdurma veya açma işlemi yapılmayacaktır.

Bankaya gönderilen gelir/aylıklarını altı ay içerisinde almaması nedeniyle aylıkları durdurulan sigortalı ve hak sahiplerinin söz konusu gelir ve aylıkları talepleri üzerine ödenmeye başlanmakla birlikte, bu işlemlerin zaman geçirilmeksizin yapılması için; aylıkların iadesinin yapılmış olması halinde iade edilen miktarlarla birlikte, iadenin henüz yapılmamış olması durumunda ise iadenin yapılıp yapılmadığı işlem yapılan ayın sonuna kadar takip edilerek; iade gelmesi durumunda aylıklarla birlikte, gelmemesi halinde ise aylıklar ivedilikle bankaya gönderilecek, sonradan iade edilen tutarlar ayrıca sigortalıya ödenecektir.

Gelir/aylık alanlar ile hak sahiplerine bir defaya özgü olarak ödenecek olan toptan ödeme ve ilgilinin sağlığında hak edip alamadığı gelir/aylıklarından varislere yapılacak ödemeler T.C. Kimlik Numarası üzerinden gerçekleştirileceğinden sosyal güvenlik merkezlerince bu hususa azami dikkat gösterilecektir.sgkrehberi

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sgk Eyt Haberleri Haberleri