Emekli polise var emekli öğretmene yok

Emekli polise var da emekli öğretmene niye yok

EMEKLİ POLİSE VAR DA EMEKLİ ÖĞRETMENE NİYE YOK!

5434 sayılı Kanunun Ek 81. maddesinde yapılan düzenleme ile milli istihbarat hizmetleri ile emniyet hizmetleri sınıfına dahil olan kadrolardan emekli aylığı bağlanan kişilere (makam tazminatı ödenmesine hak kazanmış olanları hariç) yeniden çalışmaya başlamamaları kaydıyla, emekli aylıklarından ayrı olarak 2006 yılından bu yana 100 TL tutarında bir ödeme yapılmaktadır.

Sadece MİT ve emniyet hizmetleri sınıfına dahil olan kadrolardan emekli aylığı bağlanan kişilere yapılan bu ödeme ile ne amaçlanmış bilinmez. Ama bu düzenleme ile emekli aylığı bağlanan diğer vatandaşlarımıza biraz haksızlık yapıldığı ortada.

Emekli olan bir polis emeklisine veya MİT mensubuna yeniden çalışmaya başlamaması kaydıyla 100 TL tutarında ayrıca bir ödeme yapılırken, emekli aylığı bağlanan bir öğretmene veya bir ordu mensubuna ya da bir işçi emeklisine niye böyle bir ödeme yapılmıyor acaba?

Emekli bir öğretmen ile emekli bir polis memuru arasında bu 100 TL'yi hak etmek için ne gibi bir fark var sizce?

Emniyet hizmetlerinden emekli olan büyüklerimiz yanlış anlamasınlar lütfen, gözümüz onlara verilen 100 TL'de değil. Ama bir hukuk devletinde yaşadığınızı kabul ediyorsanız eğer, emekli vatandaşlar arasında böyle bir ayırım yapılmasını da asla kabul edemezsiniz.

Sevgili okurlar,

Anayasanın Kanun önünde eşitlik başlıklı 10. maddesi der ki, hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.
Soruyorum sizlere,

Bu düzenleme, T.C. Anayasasına uygun mu?

Bu düzenleme ile vatandaşlar arasında bir sınıf farkının gözetilmediğini söylemek mümkün mü?

Olayın bir de kayıt dışı istihdam boyutu var maalesef. Sanırım bu düzenleme yapılırken, bu ilave ödemenin kayıt dışı istihdamı artırabileceği hususu da göz önüne alınmamış.

Nasıl mı?

Yaşlılık, malullük ve emeklilik aylığı bağlandıktan sonra sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmanın, sigortalıların emekli aylığının artırılmasına herhangi bir katkısı bulunmadığı gibi bu primlerin sigortalılara iadesi de mümkün değildir.

Bu açıdan bakıldığında, emekli aylığı bağlandıktan sonra yeniden çalışmaya başlayan kişiler adına sosyal güvenlik destek primi ödenmesinin, bu kişilere parasal anlamda herhangi bir getirisi de bulunmaktadır.

Yani, emekli aylı almaya başladıktan sonra yeniden çalışmaya bir öğretmen emeklisi veya işçi emeklisi için sosyal güvenlik destek primi ödenmesi durumunda emekli aylıklarında herhangi bir artış veya azalış olmamasına rağmen, bir MİT mensubunun veya bir polis memurunun emekliye ayrıldıktan sonra yeniden çalışmaya başlaması durumunda kendisi adına sosyal güvenlik destek primi ödenmesi, emekli aylığından 100 TL tutarında bir kayıp yaşamasına neden olacaktır.

Sonuçta, milli istihbarat hizmetleri ile emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolardan emekli aylığı almaya başladıktan sonra yeniden çalışmaya başlayan kişiler için kayıt dışı çalışmak, sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya göre daha avantajlı olacağından, bu kişiler emekli aylığından 100 TL tutarında bir kayıp yaşamamak için kayıt dışına yönelecektir.
 sgkrehberi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sgk Eyt Haberleri Haberleri