Çekirge İstilası Türkiye 13 Mart 2020

SOSYAL MEDYADA HERKES BU GÖRÜNTÜLERİ KONUŞUYOR! ÇEKİRGE İSTİLASI TÜRKİYE'YE Mİ GELİYOR?

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüsü ile dünya çalkalanırken şimdi de Doğu Afrika'dan başlayan yüz milyarlarca çekirgenin Türkiye sınırlarına yaklaştığı iddia edilirken Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü'de son yayınladığı raporda durumun kritik olduğunu bildirdi. İşte detaylar...

 

Doğu Afrika’dan başlayan yüz milyarlarca çekirge istilası sosyal medyanın gündemine oturdu. Vatandaşlar yüz milyarlarca çekirgenin Türkiye’ye yaklaştığı iddiaları üzerine vatandaşlar korku ve paniğe kapılırken Afrika’da geçtiği yerlerde büyük yıkıma yol açıyor.

TÜRKİYE SINIRLARINA YAKLAŞTI MI?
Son olarak sosyal medyada bu çekirge istilasının İran ve Irak’a geldiği yani Türkiye sınırlarına yaklaştığı iddia ediliyor.

İRAN VE IRAK’A GELDİ
Sosyal medyada korona paniğine bir de çekirge istilası paniği eklendi. Çok büyük bir çekirge sürüsünün İran ve Irak’a ulaştığı iddia ediliyor ki BM’nin paylaştığı istila haritası bu endişeyi doğrular gözüküyor.


 
Afrika’dan başlayarak gittiği yerlerde büyük bir kıtlığa sebep olan ve acil durum ilan ettiren 400 milyara yakın çekirge, İran ve Irak’a geldi. Sınırlarımıza çok yaklaşan çekirgelerin, yakın zamanda Türkiye’ye de geleceği düşünülüyor. #cekirgeistilası

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER: DURUM KRİTİK
Birleşmiş Milletler Yiyecek ve Tarım Organizasyonu’nun paylaştığı bilgilere göre çekirge istilası özellikle Kenya, Somali ve Etiyopya’da etkili. Ayrıca Irak ile İran’ın güneyinde çekir sürülerinin sayısı artıyor.

ÇEKİRGE İSTİLASI NEDEN OLUR?
Literatürde çekirge isitilasına neden olan çekirgelere göçmen çekirgeler deniyor. Göçmen çekirgelerin kökeni ve aşikar şekilde soyunun tükenmesi -bazıları 15 cm uzunluğuna ulaşabilir- pek açık değildir.[1] Bu türler uygun koşullar altında hızla üreyebilirler ve sonradan sürü haline gelip göç edebilirler. Nemfleri olduğu kadar yetişkinleri de orkestralar oluşturabilir, her iki şekilde de büyük mesafeler katedebilirler, hızlıca tarlalara girip ürünelere zarar verebilirler.

Cambridge Üniversitesindeki araştırmalar kalabalık şekilde sonuçlanan sürülenme davranışını tanımlamıştır. Göçmen çekirgelerin arka bacaklarındaki arttırılmış dokunma uyarısıyla tetiklenen sürüye dönüşüm şekli, sadece dört saatlik bir periyotta her dakikada gerçekleşen bazı temaslarla ile teşvik edilir.[2] En büyük sürülerin, milyarlarca göçmen çekirgelerinden oluştuğu ve yüzlerce milkareyi kapladığı düşünülmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset-gündem Haberleri