Bu lezzet başka hiçbir yerde yok

800 yıldır sadece orada üretiliyor! Bu lezzet başka hiçbir yerde yok

İç Anadolu Bölgesi’nin güzel şehri etli ekmeğin ana vatanı Konya, Mevlana Celaleddin Rumi’nin şehri olarak da bilinmektedir. Türkiye'nin yüzölçümü bakımından en büyük şehri olan Konya, mutfak konusunda farklı çeşitlerde inanılmaz lezzetli yemek ve tatlılara sahiptir. Peki, İç Anadolu Bölgesi şehirlerimizden biri olan Konya'da ne yenir? İşte evliya şehri olarak da bilinen Konya'nın meşhur olan 17 lezzeti...

 

Etli topalak çorbası
Konya'nın yöresel lezzetlerinden biri olan topalak çorbası; bulgur köftesi, büyükçe et parçakaları ve nohut ile hazırlanan bir yemektir. Çorba yumurta ile terbiye edildikten sonra parmaklarınızı yiyeceğiniz bir lezzet haline geliyor. Bazı yörelerde 'yuvarlama çorbası' olarak da bilinir.
2Papara

Unutulmuş, kurumaya yüz tutmuş ekmekleri değerlendirme amaçlı yapılan bir yemektir. Üzeri yörelere göre farklı çeşitlerde tatlandırılsa da Konya'da yoğurt ve özel soslar ile lezzetlendirilir. Özellikle Ramazan ayında sofraların vazgeçilmezidir.


3Arabaşı çorbası

Konya'nın en meşhur çorbalarından biri olan arabaşı çorbası; sadece, un, tuz ve su ile yapılan hamur ile servis ediliyor. Çorbası ise bütün bir tavuğun tencere içinde pişmesiyle yapılıyor. Oldukça doyurucu olan bu lezzet birçok kişi tarafından tercih ediliyor.
4Çebiç

Çebiç kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olarak biliniyor. yapılacak eve erkenden gidilmelidir. Bir evde çebiç yapılacaksa o eve sabahtan gidilmeli. Sabah vakitlerinde kuzunun ciğeri ızgarada pişirilerek servis edilir. Bazı Konyalılar en lezzetli ‘çebiç’in Eylül ayında yapıldığını söylerler. Çünkü bu dönemdeki kuzu tam olgunluk döneminde olur. Bu da çebiçe büyük lezzet katar. Ayrıca pişen kuzu öğle yemeği sırasında bulgur pilavıyla da servis edilir.


5Bamya çorbası
 
Yörenin en bilinen ve en meşhur çorbalarından biri de bamya çorbası. Düğünlerde ve özen günlerde sıklıkla yapılan bamya çorbası, ipe dizilerek kurutulan bamyalar, kuşbaşı doğranmış dana eti ve limon suyu ile birlikte hazırlanır.
6Kaygana

Hem tatlısı hem de tuzlusu yapılan kaygana Konya'nın bilinen yöresel yemekleri arasında yerini alıyor. Un, süt, yumurta ve kabartma tozuyla yapılan hamurun içine istediğinizi koyarak kahvaltılık hazırlayabilir ya da sade yaparak kızartıp şekere bulayabilirsiniz.


7Etli ekmek

Konya ile özdeşleşen en meşhur lezzetlerden biri de etli ekmek. 800 yıldır Konya'da üretiken etli ekmeği her yerde yiyebilirsiniz ama Konya’daki tadı asla bulamazsınız. Mutlaka Konya'da ilk sırada yenilmesi gereken lezzet etli ekmektir.
8Batirik

Batırık; bulgur ile yapılan bir çeşit sulu salatadır. İçindeki domates, salatalık ve bulgurdan ötürü kısırı ya da mercimek köftesini andırır. İçerisine değişkenlik gösterebilen tahin, ceviz, menengiç, düğürcük gibi malzemelerin eklendiği bu lezzet, daha sonradan aynı mercimek köftesi yapımında olduğu gibi soğan, domates, biber, maydanoz, salça ve baharat çeşitleriyle tatlandırılıyor.


9Fırın kebabı

Konya denilince akla ilk gelen şey tabii ki de et! Fırın kebabının yapımı kullanılan hayvandan, ocağa kadar değişkenlik gösteriyor. Bu yüzden Konya’da olsanız bile, fırın kebabı için özel bir yer tercih etmeyi unutmayın.
10Konya usulü tirit

Ülkemizin birçok yöresinde farklı şekillerde yapılan tirit, Konya'da da en sevilen yemeklerden biridir. Düğün zamanlarında yapılan bu lezzet güveç kabına konularak pişiriliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Cinsellik Haberleri

Karaciğer yağlanması olan ünlü oyuncu son halini paylaştı