BİM ÜRÜNÜNDE DOMUZ

BİM ÜRÜNÜNDE DOMUZ

Türkiye'de vatandaşları besin içerikleri hakkında bilgilendiren Gıda Dedektifi adlı hesap bir skandalı daha ortaya çıkardı.
Şikayetleri paylaşarak vatandaşları bilinçlendirmeye çalışan Gıda Dedektifi sayfası, bu kezde BİM mağazalarında satılan balık krakerinde saç ve domuz kılından elde edilen bir maddenin kullanıldığını belgeledi.


Ortadoğu gazetesinden İrem Nur Kaya'nın haberine göre, BİM'de satılan krakerin saç ve domuz kılından yapıldığı ortaya çıktı!


Sosyal medyada büyük kitlesi bulunan ve insanları besin içerikleri hakkında bilgilendirmeye çalışan Gıda Dedektifi adlı hesaba her gün onlarca şikayet geliyor. Şikayetleri paylaşarak vatandaşları bilinçlendirmeye çalışan Gıda Dedektifi sayfası, bu kez de BİM mağazalarındaki gerçeği ortaya çıkardı.


BİM mağazalarında Bifa Bisküvi tarafından fason olarak üretilen Krınkıl Balık Kraker'in içerisinde bulunan L-sistein adlı bileşenin ham maddesi pes dedirtti. Ayrıca krakerin içerisinde bulunan L-sistein adlı bileşen, kraker paketinin Türkçe içeriğinde yer almazken, Fransızca içerikte bulunduğu da görüldü. Bu durumun etiket mevzuatına aykırı olduğu da belirtildi.

Saç ve Domuz kılından elde ediliyor...

Asya’da özellikle Çin’de insan saçından ve domuz kılından hidroliz yoluyla elde edilen L-sistein küresel pazarda yıllık 5000 tonluk büyük bir pazar hacmine sahiptir. L-sistein Japonya ve Almanya’da insan ve hayvan kökenli olmayan hammaddeden üretilmektedir. Türk Gıda Kodeksi’ne göre L-Sistein bileşeninin ekmeklik unlarda kullanımı yasaklanmıştır. Bunun yanıaıra E910 koduyla L-sistein ve E920 koduyla L-sistein Hidroklorür Monohidrat olarak çeşitli endüstriyel gıdalarda kullanımına izin verilmektedir. Burada elbette temel tartışma konusu bileşenin üretildiği ülke ve üretimindeki hammaddedir.

 


BİM'den açıklama


BİM yetkililerinden yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de satışı yapılan Krınkıl balık krakerin içerisinde L-sistein adlı maddenin yer almadığı, Fas'a ihraç edilen ve Bifa Bisküvi tarafından üretimi yapılan krakerin içerik etiketinin yanlış basılması sebebiyle sadece Fransızca çevirisinde böyle bir olay yaşandığı belirtildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset-gündem Haberleri