Belirlenen rakam beklentiyi karşılamadı, eylemler yapılmaya başlandı

Vatandaşın merakla beklediği asgari ücret rakamlarında son durum ne? Belirlenen rakam beklentiyi karşılamadı, eylemler yapılmaya başlandı

2020 asgari ücret fiyatlarının ne kadar olacağına dair tartışmalar sürerken, yurdun pek çok bölgesinden sesler yükselmeye başladı. Düzenlenen eylemlerle asgari ücrete ilişkin talepler ise yankı uyandırıyor.Peki, hangi şehirler harekete geçti? Eylemler sonucunda ne olacak? İşte son gelişmeler...
    
Türkiye'nin uzlaşılamayan sıkıntısı asgari ücret...

Yıllardır süregelen tartışmalar bu yılda devam ediyor. Senenin son zamanlarına yaklaşılırken, vatandaş asgari ücrette zam bekliyor. 2020 için belirlenen rakamda ise sendikalar biribiriyle çatışıyor, devlet zamma yanaşmıyor. Mecliste konuşulan rakamlar ne vatandaşın beklentisini ne de günlük ihtiyaçları karşılamaya yetiyor. Durum böyleyken, bazı illerde asgari ücret eylemleri yapılmaya başlandı. Halk ne istiyor? Rakamlar ne olmalı? 

2 ARALIK'TAN BU YANA NE OLDU?

TÜİK, ağır statüde çalışan işçinin aylık gıda harcamasını 2 bin 331 TL, orta statü için 2 bin 86 TL, hafif statü içinse bin 940 TL olarak belirlemişti. Bugün yapılan görüşmede sendikalar teklif verdi. Türk-İş, Hak-iş ve DİSK temsilcileri 2020 Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarını değerlendirmek üzere ortak basın açıklaması yaptı. Asgari ücret talebi 2578 lira oldu. Türk-İş, bir kişinin yaşam maliyeti olarak belirlenen 2 bin 578 liranın altındaki rakamı müzakere etmeme kararı almıştı. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını düzenlerken eylemler yaparak taleplerini ifade etti. İstanbul, İzmir, Adana, Denizli ve diğer pek çok ilde düzenlenen eylemlerde asgari ücretin en az net 2 bin 800 lira olarak belirlenmesi talep edildi.

'ASGARİ DEĞİL, İNSANCA YAŞAM!'

DİSK’in İstanbul Çalışma ve İş Kurumu önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasında, “Asgari ücret ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenmelidir. Uyuşmazlık durumunda grev dahil toplu eylem hakkı tanınmalıdır” denilirken, eyleme CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da katılarak destek verdi.

 

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Asgari ücret işçisinden işsizine, emeklisinden, kamu çalışanına kadar herkesin çalışma ve yaşam koşullarını belirleyen en temel unsurdur. Herhangi bir pazarlık değil, en önemli bölüşüm mücadelesidir” dedi.“Ağustos ayı ortasından itibaren girilen ve derinleşen krizle beraber 2019 asgari ücreti her zamankinden fazla önem taşımaktadır” diyen Çerkezoğlu şöyle konuştu: “Hepimizin geliri yarı yarıya azaldı. Hükümetin yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 20.8 iken şimdiden yüzde 25’leri gördü. Asgari ücret dolar karşısında da değer kaybetti. İğneden ipliğe dışa bağımlı hale getirilen bu ülkede 2019 asgari ücreti açısından işçilerin gözü kulağı asgari ücret tespit komisyonu masasında. Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde uluslararası standartlara uyulmuyor. Türkiye’de hala asgari ücret tek bir işçi baz alınarak hesaplanıyor. TÜİK’in dahi asgari ücret tespit komisyonuna verdiği rakamın altında rakam belirliyorlar. TÜİK’in geçen sene hesapladığı rakamın 300 liranın altında asgari ücret belirlendi.”

'TEK İŞÇİ DEĞİL, AİLE BAZ ALINMALI'

Asgari ücret rakamları antidemokratik şekilde belirleniyor. Bu duruma seyirci kalamayan vatndaş eyleme başladı. Özellikle Denizli, İstanbul, İzmir illerinde sloganlar atılmaya başlandı.

İZMİR’DE İŞÇİLER İNSANCA YAŞANACAK ÜCRET İSTEDİ
DİSK Ege Bölge Temsilciliği de asgari ücretle ilgili Konak Kemeraltı girişinde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya DİSK’e bağlı sendikalar ve emek demokrasi güçleri  ile TARİŞ işçileri de katıldı. DİSK Ege Bölge temsilcisi Memiş Sarı’nın okuduğu açıklamada, “2019 yılı asgari ücreti ülkemizin içinde bulunduğu ağır ekonomik kriz nedeniyle her zamankinden daha büyük önem taşımaktadır. Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işveren ve hükümet temsilcileri ittifak yaparak çoğunluğu sağlamakta ve işçileri dikkate almamaktadır” dedi.

 

'İŞÇİLER BİRLEŞSİN, SÖMÜRÜYE SON!'

İstanbul Tuzla’da da asgari ücret için eylem düzenlendi. ‘Krize Karşı Omuz Omuza’ deklarasyonu ile bir araya gelenler İçmeler Köprüsünde açıklama yaptı. Açıklamayı DİSK Başkanlar Kurulu üyesi Kanber Saygılı yaptı. Asgari ücretin sıradan bir pazarlık olmadığını söyleyen Saygılı, burada sağlanacak bir kazanımın tüm işçi sınıfının kazanımı olacağını vurguladı. Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde uluslararası standartlara uyulmuyor. Türkiye’de hala asgari ücret tek bir işçi baz alınarak hesaplanıyor. TÜİK’in dahi asgari ücret tespit komisyonuna verdiği rakamın altında rakam belirliyorlar. TÜİK’in geçen sene hesapladığı rakamın 300 liranın altında asgari ücret belirlendi.”


 
“Asgari ücret belirlenirken işçinin ailesi, geçim koşulları ve milli gelir artışı da dikkate alınmalı!'
Denizli’de Emek ve Demokrasi Güçleri, "Demokratik Türkiye, Halk İçin Bütçe ve İnsanca Yaşanacak Asgari Ücret" talepleri ile basın açıklaması gerçekleştirdi. Candoğan parkında yapılan açıklamada "savaşa değil eğitime bütçe", "insan onuruna yakışır ücret istiyoruz" sloganları atıldı. Açıklamayı yapan BES Denizli Şubesi Başkanı Yusuf Yurdakul, "Krizin faturasını emekçilere yıkan bütçeye karşı birleşerek, kendi gücümüzü üretimden gelen gücümüzü bilerek mücadele etmeliyiz" dedi.

 

'ASGARİ ÜCRET VERGİ DIŞI BIRKILMALI'

Asgari ücret eylemleri araasında en çok ses getiren konuşma ise Kadıköy'de Emekçi hareket Partisinin düzenlediği basın açıklaması oldu. Eylemde elinde tuttuğu bir simidi göstererek konuşmasına başlayan Özge Akman, "Biz, "Bir maaşla bu simitten kaç tane yiyerek yaşarız?" hesabını yapanlarız." ifadelerini kullanarak, Ziraat Bankası'nın Simit Sarayı'nı kurtarmak için attığı adıma gönderme yaptı. Türkiye'de çalışanların %40'ının asgari ücretle, %70'inin ise asgari ücrete yakın bir maaş ile çalıştığını söyleyen Akman, "Zaten asgari ücretin 50-100 lira fazlasını alan 'zengin' sayılıyor. Biz asgari ücretin, insanca yaşam koşullarının ne kadar gerisinde olduğunu, uydurma enflasyon rakamlarından değil, kendi cebimizdeki maaşın aldığımız gün erimesinden biliyoruz." ifadelerini kullandı.

 

ASGARİ ÜCRET TALEPLERİ NELER?

Yurdun pek çok bölgesinde düzenlenen eylemlerde işçi ve emekçilerin asgari ücret talepleri şu şekilde sıralandı:

■ Türkiye’de asgari ücret tek bir işçi için hesaplanmaktadır ve bu durum uluslar arası standartlara aykırıdır. Asgari ücret belirlenirken işçinin ailesi de dikkate alınmalıdır.


 
■ İşçi ve memurlar için tek asgari ücret saptanmalıdır.

■ Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.

■ Asgari ücret yıllık olarak hesaplanmalı, tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır.

■ Asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalı, asgari ücret ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenmelidir. Uyuşmazlık durumunda grev dahil toplu eylem hakkı tanınmalıdır.

■ Asgari ücret net 2800 TL olmalıdır

Kaynak Egehaber 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset-gündem Haberleri