Asgari ücretliye müjde! Aylık 240 TL

Asgari ücretliye müjde! Aylık 240 TL

Asgari ücretle çalışanlara aile yardımı yapılmasının sağlanması amacıyla hazırlanan Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

CHP Sinop Milletvekili Barış KARADENİZ tarafından hazırlanan “Asgari Ücretle Çalışanlara Aile Yardımı Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi”, asgari ücretle çalışanlara 2500 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık yardım yapılmasını öngörüyor.

Kanun Teklifinin kabul edilmesi durumunda, asgari ücretliye 2017 yılının ilk altı aylık döneminde net 240 TL aile yardımı ödenebilecek.

Kanun Teklifinin gerekçesinde özetle şu bilgiler yer aldı:

Asgari ücret, işçilerin aileleri ile birlikte insanca yaşam standardına ulaşması amacıyla başvurulan bir sosyal politika aracıdır. Asgari ücret ulusal ekonomik ve sosyal koşullar göz önünde bulundurularak işçinin ve ailesinin gıda, konut, sağlık, giyim, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere saatlik, günlük veya aylık olarak belirlenen taban ücrettir. Amaç çalışma yaşamında en düşük ücret alan işçilerin korunmasıdır.

2017 yılında asgari ücret aylık brüt 1.777,50 TL, aylık net 1.404,06 TL’dir. Asgari ücrete 2017 yılı için % 8'lik bir artış yapılmıştır. 2016 yılında sadece ekmek yaklaşık yüzde 25 oranında zam görmüşken asgari ücrete yapılan zammın ne kadar yetersiz olduğu ortadadır.

Yaklaşık 6,5 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücret açlık sınırının altındadır. Açlık sınırı 1.432 lira, yoksulluk sınırı 4.665 lira iken, asgari ücretin net 1.404 lira olması ne insanidir ne de vicdanidir.

Kanun Teklifi ile, Yardım Ödeneği adı ile asgari ücretlilerin korunduğu sistem oluşturulacak, asgari ücretlinin eline geçen miktar açlık sınırının üzerinde olacaktır.

ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞANLARA AİLE YARDIMI YAPILMASI HAKKINDAKİ KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- Asgari ücret ile çalışanlara; 2500 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık olarak yardım yapılır. Yapılacak yardım her türlü vergiden muaftır ve bu yardım haczedilemez.

MADDE 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 - Bu kanunun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür. SGK REHBERİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Cinsellik Haberleri

Karaciğer yağlanması olan ünlü oyuncu son halini paylaştı