Altın 400, Dolar 6, Euro 7 Lirayı Aştı

SICAK GELİŞME: Altın 400, Dolar 6, Euro 7 Lirayı Aştı

Dolar ve Euro ne kadar oldu? Dünya ve Türkiye'de yaşanan gelişmeler doların art arda rekor kırmasına neden oluyor. Dolar hızla 6.25 liraya çıkarken, euro 7.16 liraya yükseldi. Bugün yeni ekonomi modelinin açıklanması beklenirken, Financial Times gazetesi liradaki düşüşün euro bölgesine olası etkilerinin Avrupa Merkez Bankası'nı (ECB) kaygılandırdığını bildirdi.
 
 
Dolar/TL'de Türk heyetinin ABD'deki görüşmelerinde herhangi bir ilerleme işareti bulunmaması ardından gözlenen yükseliş iyice hızlanarak kur bu sabah 6.25 seviyesini gördü.
 
 
Dün akşam kapanış saatlerinde 5.50 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah yeni tarihi zirve olan 6.25'e kadar yükseldikten sonra geri çekildi ve saat 09:57'de 5.83'de yer aldı. Diğer taraftan euro/TL de 7.1584'e kadar yükseldikten sonra 6.69 seviyesine geriledi.
 
Kurun gördüğü yeni zirve ile birlikte TL'nin dolar karşısındaki günlük değer kaybı yüzde 15'e yaklaşırken, TL gelişmekte olan ülke para birimleri arasında açık ara en kötü performansı gösteriyor.
 
 
 
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: NE DEDİ?
 
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, akşam saatlerinde Rize'de yaptığı açıklamada "Bugün dünden daha iyiyiz, yarın bugünden de iyi olacağız. Hiç bundan endişeniz olmasın. Çeşitli kampanyalar sürdürülüyor. Bu kampanyalara kulak asmayın. Şunu unutmayın, onların dolarları varsa bizim de halkımız, hakkımız, Allah'ımız var" dedi.
 
DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?
İşlemciler, piyasada hacmin çok yüksek olmadığını ve bu nedenle de en ufak işlemlerin bile büyük dalgalanmalara neden olduğunu söylüyor.
 
 
Türk lirasının hızlı değer kaybında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın para politikasına daha fazla müdahale ettiği ve Merkez Bankası gibi kurumların bağımsızlığını kaybettiğine yönelik kaygılar etkili olmayı sürdürüyor.
 
Ayrıca Financial Times gazetesinde bugün yer alan bir haber, lira üzerindeki aşağı yönlü baskının daha da artmasına neden oldu.
 
Gazete, Avrupa Merkez Bankası'nın euro bölgesinin en büyük bankaları arasında bulunan BBVA, UniCredit ve BNP Paribas'nın liradaki sert düşüşten etkilenme olasılığının yarattığı riskten kaygı duyduğunu bildirdi.
 
Gazetenin konuya yakın iki kişiye dayandırdığı haberinde, ECB'nin Türkiye'deki bankaların liranın değer kaybı nedeniyle döviz kredilerini ödeyememe riskinden endişelendiğini ifade etti.
 
 
Haberde, liradaki değer kaybının Türkiye'de büyük yatırımları bulunan Avrupa bankalarının gelirlerini olumsuz etkilediğine de dikkat çekildi.
İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset-gündem Haberleri