80 milyonun durumu bu!

80 milyonun durumu bu!

Öğrencilerin eğitimde karşılaştığı değişiklikler neler?

2017-2018 eğitim-öğretim yılı büyük bir karmaşayla başladı. Yeni eğitim yılına müfredat tartışmalarıyla başlanırken, okulların açılmasından sadece iki gün önce TEOG sınavının kaldırılacağı açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üniversiteye giriş sisteminin değişmesi gerektiği yönünde verdiği sinyallerin ardından bugün de hem üniversiteye giriş hem de bazı köklü üniversitelerin statüleri değişti. Ancak şu ana kadar ne TEOG ne yeni üniversiteye giriş sistemi ne de statüsü değişen üniversiteler konusunda herhangi bir netlik bulunmuyor. Özetle herkesin kafası karışık..

Yeni eğitim-öğretim yılı bu yıl büyük bir karışıklıkla başladı. Yeni müfredat tartışmalarının gölgesinde 2017-2018 eğitim öğretim yılına başlamaya hazırlanan öğrenciler, okulların açılmasından sadece iki gün önce TEOG sınavının kaldırılacağını öğrendi. Ardından da üniversiteye giriş sınavının değiştiği açıklandı. Ayrıca birçok köklü üniversitenin de statüsü değişti. Sınava hazırlananlar başta olmak üzere eğitim gören neredeyse tüm çocukların ve velilerin kafası fena halde karıştı.

ANAOKULU SAATLERİ DEĞİŞTİ

Eğitimin ilk kademesi olan anaokulu için bu yıl yapılan değişiklik okula başlama saatlerinde yaşandı. Valilikler okula başlama saatlerini değiştirdi. Değişimin gerekçesi ise erken okula başlama nedeniyle çocukların karşılaştıkları zorluklar oldu.
DİK/EĞİK YAZI ÖĞRETMENE BIRAKILDI

Müfredatın yanında ilkokul birinci sınıf öğrencilerini bekleyen değişiklik ise eğik/dik yazı oldu. Önce kaldırıldığı açıklanan eğik yazı, öğretmenin inisiyatifine bırakıldı.

TEOG KALDIRILDI, YENİ SİSTEM BİR AY SONRA AÇIKLANACAK

Ortaokul öğrencileri ise okulların açılmasına iki gün kala TEOG kaldırılıyor mu tartışmasıyla karşı karşıya kaldı. Ardından da TEOG sınavının kaldırıldığı açıklandı. TEOG sınavının kaldırılması çocuklarda motivasyon düşüklüğüne neden oldu. Ancak yeni sistemin üzerinde çalışıldığı ve bir ay içinde netleşeceği yönündeki açıklamaların ardından öğrenciler yeniden derslerine asılmaya başladı.

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAVI DEĞİŞTİ

Lise öğrencileri için de sınav değişikliği bugün yaşandı. YÖK Başkanı Yekta Saraç, iki aşamalı yapılan sınavların bir hafta sonunda gerçekleştirmeyi planladıklarını, 18 olan puan türünün de azaltılacağını söyledi. Saraç, dil puanı dışında temel olarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleri olacağını belirtti.

YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın "Üniversite giriş sistemi değişiyor" açıklamasının ardından ilk adım atıldı. LYS-YGS ayrımı kaldırılıyor. Artık 4 puan türü olacak. Beş günde yapılan sınavlar hafta sonu tek günde yapılacak. Ayrıca yeni sistem yüksek ihtimalle bu yıl uygulanacak. 


Hala üniversiteye devam eden öğrenciler için de durum biraz karıştı. Nitekim, Türkiye’nin en başarılı üniversitelerinin statüsü değişiyor. ODTÜ, Boğaziçi ve Hacettepe’nin de içinde olduğu 10 üniversite, araştırma üniversitesi olacak.


BAZI ÜNİVERSİTELERİN STATÜSÜ DEĞİŞTİ

Araştırma üniversitesi olan Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir İleri teknoloji Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesinin isminin araştırma üniversitesi olarak belirlendiğini açıkladı. Erdoğan, yedek olarak Çukurova Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrencilerin eğitimlerinde ne tür değişiklik olacağı merak konusu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset-gündem Haberleri