24 Haziran seçim anketi sonuçlarında çarpıcı detaylar

24 Haziran seçim anketi sonuçlarında çarpıcı detaylar

Gazeteci Can Ataklı, bugünkü “200 bin oya  70 milletvekili” başlıklı yazısında Konsensus Araştırma’nın yayımladığı  24 Haziran cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerine yönelik açıkladığı son  anket sonuçlarını değerlendirdi

Konsensus’un anket sonucunu analiz  eden Ataklı, ankette yüzde 0,3’lük kayıp nedeniyle HDP’nin Meclis’e  giremeyeceğini ve % 0,3’lük oranın 200 bin kişiye tekabül ettiğini  belirtti.

Konsensus Araştırmanın anket sonuçlarının çok çarpıcı olduğunu  belirten Ataklı, özellikle muhalif kesim tarafından  “HDP barajı  aşamıyor. Erdoğan bu durumda kazanıyor” değerlendirmesi nedeniyle anket  şirketinin suçlandığını belirtti. Ancak bu suçlamanın yersiz olduğunu  belirten Ataklı, sonuçların iyi analiz edilmesi gerektiğini yazdı.

Konsensus’un sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kazandığını  ve AK Parti-MHP’nin Meclis’te çoğunluğu elde ettiğini belirten Ataklı,  anket sonucunun başka bir yönü daha olduğunu ifade etti. 

Konsensus Araştırma’ya göre partilerin genel seçimde alacakları oy oranı şöyle:

AK Parti: % 43,8
CHP: % 27,4
İYİ Parti: % 11,2
HDP: % 9,7
MHP: % 7,4

Sonuca göre, Cumhur İttifakı’nın %50’yi geçtiğini belirten Ataklı,  HDP’nin barajı geçmemesi durumunda AK Parti-MHP’nin milletvekili  sayısının 300’ün çok üzerine çıkacağını aktardı.

Ancak Cumhurbaşkanlığı adayları konusunda rakamların farklı  olduğunu ifade eden Ataklı, Konsensus’un rakamlarını köşesine taşıdı:

Recep Tayyip Erdoğan: % 47,9
Muharrem İnce: % 26,8
Meral Akşener: % 14,8
Selahattin Demirtaş: % 9,7
Temel Karamollaoğlu: % 0,7
Doğu Perinçek: % 0,1

200 BİN KİŞİ BELİRLEYİCİ OLACAK

Konsensus’un hata payının + ya da – 2 olarak olduğunu belirten Ataklı,  hata payı Erdoğan’ın lehine olsa bile ilk turda seçilemeyeceğini yazdı.  Yine hata payına göre, HDP’nin barajı aşması mümkün. Ancak anket  sonucunda daha ilginç bir noktaya değinen Ataklı, anketin noktası  virgülüne doğru çıkması halinde % 0,3’lük kayıp nedeniyle HDP’nin  Meclis’e giremeyeceğini ve % 0,3’lük oranın 200 bin kişiye tekabül  ettiğini belirtti. Ataklı, “Demek ki konuya HDP açısından bakarsak  “sadece 200 bin kişi Meclis’e girecek 70 milletvekilinin hangi partiden  olacağını belirleyecek. Ve son saptamam şu; ikinci turda Saadet adayına  oy verenlerin tamamı AKP adayına kaysa bile Erdoğan yüzde 50’yi  bulamıyor” dedi. 

KONSENSUS ARAŞTIRMA

Konsensus araştırma şirketi, 24 Haziran seçimlerine ilişkin 1-28 Mayıs  tarihlerinde 42 ilde 2 bin kişi ile görüşerek, seçmenin eğilimini ölçtü.  İşte 24 Haziran erken seçimi sonuçlarına yönelik yapılan son ankette  partilerin ve cumhurbaşkanı adaylarının son oy oranları… Referandum  sonucunu hatasız tahmin eden şirketin anket çalışmasında HDP’nin yüzde  10’luk barajı geçemeyeceğinin tahmin edilmesi dikkat çekti. Konsensus’un  araştırmasında; Cumhur İttifakı’nın yüzde 50.4, Millet İttifakı’nın  yüzde 39.7 ve HDP’nin yüzde 9.6 oy alacağı tahmin edildi. 

ŞTE ERDOĞAN, MUHARREM İNCE, MERAK AKŞENER VE DEMİRTAŞ’IN OY ORANLARI

Cumhurbaşkanlığı seçimlerde ise Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 47.9,  Muharrem İnce’nin yüzde 26.8, Meral Akşener’in yüzde 14.8, Selahattin  Demirtaş’ın yüzde 9.7, Temel Karamollaoğlu’nun yüzde 0.7, Doğu  Perinçek’in ise 0.1 oy alacağı öne sürüldü.

ANDROİD UYGULAMAMIZI İNDİR TÜM PERSONEL MEMUR KPSS İLANLARI CEBİNE GELSİN HİÇBİR İLANI KAÇIRMA TIKLA

KPSS VE PERSONEL-İŞÇİ- MEMUR ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

FACEBOOK MEMUR PERSONEL ALIMLARI GRUBUNA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

2018 KPSS GELİŞMELERİ PERSONEL ALIMLARI TWİTTERDE TIKLA TAKİP ET

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset-gündem Haberleri