1500 öğretmenin mağduriyeti ne olacak

Ailesinin yanına atanamayan 1500 öğretmenin mağduriyeti devam ediyor.

 

"Öncelikle Sayın Başbakanımıza, yeni Milli Eğitim Bakanımıza, şubat ayında özür grubu atamalarında emeği geçen herkese özür grubu mağduriyetimiz halen giderilmese de teşekkürlerimizi sunmayı bir borç biliriz. 
 
Sayın Bakanım; il-ilçe emri uygulaması 2012 ağustos ayı özür grubu atamalarına kadar kullanılan ve özür gruplarında mağduriyeti ortadan kaldıran bir uygulamaydı. Özrün bulunduğu ilde boş kadro bulunmasa da ileride oluşacak ihtiyaçlarda değerlendirilmek için İl MEM kadrosuna atama yapılıyordu ve büyük kısmı da okullarda çeşitli sebeplerden dolayı izinli olan öğretmenlerin (uzun sağlık ve ameliyat sonrası izinler, doğum sonrası sağlık izinleri, ücretsiz izinler, farklı bakanlıklarda geçici görevlendirmeler, yurtdışı görevlendirmeleri gibi) yerlerine bakıyorlardı. Fakat eski bakanımız Ömer DİNÇER’in de belirttiği gibi öğretmen kadrolarının dolmasıyla nakil talep edenlerin sayısının arttığı, il emrindeki öğretmenlerin de çok fazla artacağı endişesiyle il-ilçe emri uygulaması kaldırılmıştır. 
 
Ağustos atamalarında özellikle sınıf öğretmenliğinde 4+4+4 sistemine geçilmesinin etkisiyle çok büyük mağduriyetler yaşandı. Çok az il dışında hiçbir ile özür grubundan atama yapılamadı. Sonradan bu il sayısı 29’a kadar çıkarılsa da birçok öğretmen yer değiştiremedi. Bazı öğretmenler ücretsiz izin hakkını kullanarak durumu geçiştirecek çözümlere yönelmek zorunda kaldı. Şubat dönemi özür grubu atamasında ise Ağustos’a göre biraz daha iyimser bir portre çıkmıştır. Çoğu ilde özür grubundan kontenjan açılmıştır. Fakat şubat atamaları da şunun altını iyice çizmiştir ki, bazı illere gitmek imkânsız bir hal almıştır. Toplam 1518 öğretmenin ataması yapılamamıştır. İşin kötü yanı bu 1518 öğretmenin çok büyük bir kısmının, bir sonraki sene de ataması yapılabileceğine inancı kalmamıştır. 
 
Örneğin İstanbul’da özrü bulunan bir öğretmen 2 yıllık hizmet puanıyla gidebilirken, en büyük sıkıntı yaşanan il olan Ankara’ya 7-19 yıllık hizmet puanıyla gidebilecektir. Minimum puan olan 190 puana ulaşabilmek için Hakkâri/Şemdinli’de en az 9 yıl, Bolu/Merkez’de ise en az 19 yıl çalışmak gerekecektir. Başka bir deyişle yeni doğmuş bebeğinden ayrılmış bir ebeveyn ancak çocuğu ortaokula giderken çocuğu ile normal bir aile gibi yaşamaya başlayabilecektir. Hatta bolu gibi batıda bir ildeyse belki askere uğurlayabilir veya üniversiteye yollayabilir. 
 
Özür durumundan atama isteyen öğretmenler bir yıl fedakârlık yaptılar. Fakat 9-19 yıl fedakârlık yapmalarının istenmeyeceğini düşünüyorum. 
 
Çözüm yolu olarak en genel ve mağduriyetleri ortadan kaldıracak olan il-ilçe emri uygulaması veya muadili bir uygulamanın yürürlüğe girmesini bekliyoruz. Olaya hem bakanlık hem de öğretmenler açısından bakarak her iki tarafın da sıkıntıya girmemesini sağlayacak bir çözüm bulunabilir diye düşünüyorum. 
 
Çözüm önerileri olarak aşağıdaki maddeler değerlendirilebilir: 
 
Özür grubu atamalarında sadece hizmet puanı değil, sıra ve öncelik sistemine göre atama yapılabilir. Önceki yıllardan atanamamış öğretmenler varsa açılan kontenjanlarda öncelikle bekleyenlerin değerlendirilmesi, geçmiş yıllardan bekleyen öğretmenlerin ataması tamamlandığında o yılın taleplerine bakılması. 
 
Özür grubu atamalarına başvuran fakat hizmet puanı yetersizliğinden atanamayan her yıl için ilave puan verilmesi. İlave puanın bir iki yılda atanmayı sağlayacak düzeyde olması.(en az 80 puan) 
 
Özür grubundan atanamayan her öğretmene “memurluk” teklif edilmesi. 
 
Eskiden il emrindeki öğretmenlerin kullanıldığı zorunlu ihtiyaç hallerinde kullanılmak üzere merkez okullarda veya ilçe MEM’lerde yedek öğretmen kadrolarının açılması. Bu ihtiyaçların ücretli öğretmenlerle karşılanmaması. 
 
gereğini bilgilerinize saygılarımla arz ederim."eğitimajansı
İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Öğretmen Haberleri 2024 Haberleri