ZAM GELİYOR!

ZAM GELİYOR!

ZAM GELİYOR!

Diş fırçasında ithal ucuzluk dönemi bitti İthal edilen diş fırçası sayısının Türkiye’nin nüfusuna yaklaşmasının ardından harekete geçen Ekonomi Bakanlığı, bu ürünler için ek gümrük vergisi getirdi. Yeni önlemler diş fırçası fiyatını yüzde 50 artıracak

Başta Çin ve Vietnam olmak üzere yurtdışından Türkiye'ye gelen ithal diş fırçası miktarı ülke nüfusuna yaklaşınca, sert önlem geldi. 70 milyona dayanan ithal diş fırçasını frenlemek için ek gümrük önlemleri getirildi. Yeni önlemler nedeniyle fiyatlarda yüzde 50'ye varan oranlarda artış yaşanması bekleniyor.

Ekonomi Bakanlığı, yurtdışından getirilen diş fırçalarına yönelik aldığı ithalatta koruma önlemlerini düzenleyen tebliği yayınlandı. Buna göre, artık yurtdışından ithal edilen diş fırçalarından adet başına birinci yıl 0.23 dolar (23 dolar cent), ikinci yıl 0.22 dolar ve üçüncü yıl da 0.21 dolar ek vergi alınacak.

Ek mali önlem, Türkiye üretiminin yüzde 97'sini tek başına karşılayan Banat firmasının başvurusu üzerine getirildi. 1947 yılından bu yana sektörde çalışan firma, son yıllarda uluslararası şirketlerin Çin'den yaptıkları ucuz ithalattan şikayet ederek kârlılığının düştüğünü bildirmişti.

29 MİLYON DOLARLIK GİDER

Ekonomi Bakanlığı'nın verilerine göre, uluslararası diş fırçası şirketleri Türkiye pazarındaki paylarını artırmak için son yıllarda olağanüstü biçimde ucuz olan Çin ve Vietnam'dan ithalata yöneldiler. Bunun sonucunda 2013 yılında 44.2 milyon adet olan ithal diş fırçası 2016 yılı sonunda 69.9 milyon adede, ithal diş fırçasına ödenen döviz tutarı da 21 milyon dolardan 29 milyon dolara çıktı.

Bu dönemde ithal diş fırçalarının adet fiyatı 0.47 dolardan 0.41 dolara kadar düştü. Yeni kararla birlikte, halen ortalama 0.41 dolara ithal edilen bir adet diş fırçasının ülkeye giriş maliyeti 0.64 dolara yükseldi. Dolayısıyla yeni kararla birlikte iç piyasada diş fırçalarının fiyatında yaklaşık yüzde 50'ye varan oranlarda artış olabileceği ifade ediliyor. Ayrıca, ithal diş fırçasına yaklaşık 21 milyon dolar para ödeyen uluslararası şirketler yeni önlemlere rağmen aynı miktarda ithalata devam etmeleri halinde devlete yaklaşık 16 milyon dolar vergi ödemek zorunda kalacaklar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.