Yılda iki kez kurban bayramı olunca 'İkramiye' de iki kez mi ödenecek

Yılda iki kez kurban bayramı olunca 'İkramiye' de iki kez mi ödenecek

Yılda iki kez kurban bayramı olunca 'İkramiye' de iki kez mi ödenecek

Yılda iki kez Kurban Bayramı olurmu diye düşünenler için öncelikle belirtelim ki Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı yılın belli günlerine rastlamayıp sürekli değişerek kutlandığından aynı yıl içinde iki kez de kutlanabilliyor.

Örneğin, 1974,2006 ve 2007 yıllarında Kurban Bayramı aynı yıl içinde iki defa kutlandı.

2006 yılının Ekim ayında Ramazan Bayramı kutlandıktan sonra, aynı yıl içinde Kurban Bayramı 31 Aralık'ta başladı. Sadece 1 günü 2006 yılına denk gelse de bir yıl içinde iki kez Kurban Bayramı kutlanmış oldu.

2007 yılında da benzer durum yaşandı. 2007 yılının 1-3 Ocak tarihlerine rastlayan Kurban Bayramı aynı yılın Aralık ayında tekrar kutlandı.Hatta 2007'de yılbaşı tatili ile Kurban Bayramı'nın ikinci günü de aynı güne rastladı.

Dolayısıyla bu ilginç durumla yıllar içerisinde yeniden karşılaşmak mümkün.

PEKİ YILDA 2 KURBAN BAYRAMI 1 RAMAZAN BAYRAMI OLUNCA 3 İKRAMİYE Mİ OLACAK?

Bilindiği üzere, Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yapılandırılması Hakkındaki kanun Cumhurbaşkanınca onaylandı. İlgili kanunun 23. maddesi ile emeklilere ramazan ve kurban bayramlarında 1000 TL ikramiye verilmesi öngörülmüştü.Kanunun yasalaşması ile emekliler Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde ikramiyelerini aldılar.

Yılda iki kez kurban bayramı olunca 'İkramiye' de iki kez mi ödenecek

Madde metni şu şeklide idi:

MADDE 23- 5510 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

"EK MADDE 18- Kurumca bu Kanun ve ilgili mevzuat uyarınca gelir ve aylık ödemesi yapılanlara, ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık alma şartıyla, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramında 1.000'er TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir.

Dolayısıyla bu hükmün ifade şekline bakıldığında yılda iki defa kurban bayramı olunca emekliler iki kez ikramiye alacak gibi anlaşılabilir. Ancak, maddeye özü itibariyle bakıldığında ise,İkramiyeler verilirken yılda 2 bayramın ol duğu varsayımından hareket edildiği düşünülebilir.

Ancak, Geçmiş yıllarda, aynı seneye 2 kez rastgelen Kurban Bayramı işçi ikramiyeleriyle ilgili yaşanan somut olayda, Yargıtay, iki ikramiye alınamayacağına hükmetmiştir. Yüksek Mahkeme gerekçesinde, Ramazan ve Kurban Bayramının yıl içinde 2 kez olacağı varsayımına dayanmıştır.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin vermiş olduğu bir hayli ilginç karar özetle şu şekilde;

'........Davacıya 1974 senesi için 54 yevmiye tutarında iki ikramiye verildiği hususunda UYUŞMAZLIK YOKTUR. Uyuşmazlık 1974 senesinde iki Kurban Bayramı bir de Şeker Bayramı olması dolayısıyla davacı 54 yevmiyeden başka bayrama tesadüf etmesi dolayısıyla 27 günlük bir ücret DAHA İSTEMEKTEDİR.

Toplu İş Sözleşmesinin 35 inci maddesindeki prensibe göre 54 yevmiye tutarındaki ücretin bayramlarda ödeneceği öngörülmüş ve senede 2 bayram gözönünde tutularak taksitlerin bu bayramlarda VERİLMESİ KARARLAŞTIRILMIŞTIR. Esas senede 54 yevmiye tutarında ödeme yapılacağına ve bu miktarında ödendiğinde ihtilaf bulunmadığına göre davanın REDDİ GEREKİR.....'

Böylece Yargıtay 2 Kurban Bayramı ve 1 Ramazan Bayramı olması nedeniyle yapılan ikramiye (2 Kurban Bayramı) istemini reddetmiştir.

Her ne kadar bu karar işçi ikramiyelerine ilişkin olsa bile, emsal teşkil edebilecek ve Emekli İkramiye ödemeleri de senede 2 bayram gözönünde tutularak yapılacaktır.

Dolayısıyla, farklı bir düzenlemenin olmaması halinde, aynı seneye rastgelen 2 kurban bayramında da iki ikramiyenin ödenmesi gerekir.

Kaynak : SGK Rehberi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.