Yaşı Dolan Ancak Prim Gün Sayısını Bekleyen Mağdurlar için Kanun Teklifi Verildi

Yaşı Dolan Ancak Prim Gün Sayısını Bekleyen Mağdurlar için Kanun Teklifi Verildi

Yaşı Dolan Ancak Prim Gün Sayısını Bekleyen Mağdurlar için Kanun Teklifi Verildi

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Sigortalıların Borçlanabileceği Süreler maddesinde sigortalı çalışanların, çalışmalarına ilişkin geçen sürelerde kanunda belirtilen sebeplerle, borçlanma yapabilecekleri süreyi ve borçlanılma durumları hüküm altına alınmıştır.

Eksik Kalan Prim Sürelerini Borçlanma Yolu İle Tamamlamaları İmkanı! Çok önemli bir hüküm eksiktir. Eksik bırakılan hükümde yaş haddi dolduğu halde, prim gün sayıları eksik bulunan vatandaşların eksik kalan prim sürelerini borçlanma yolu ile tamamlamaları imkanının verilmemektedir. Bu imkanın getirilmesi ile emekliliğe hak kazanmaları yolundaki en büyük engel kaldırılmış olacaktır.

Yaş haddinin dolması fakat prim süre gün sayısının eksik kalması, emekliliğe engel bir haldir. Bu durumda olan vatandaşlara borçlanma imkanı verilerek, emekli olmalarının önünün açılması, geçmiş dönemde çalışamamış yahut çalıştığı halde işvereni tarafından prim borcu ödenmemiş vatandaşlar için hakkaniyetin sağlanacaktır.

Gerekçe şu şekildedir: Anayasamızın 60. Maddesine göre “Herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir.” Emeklilik için yaş sınırım doldurmuş ancak, prim borcu sebebiyle emekli olamayan vatandaşlarımızın, geriye dönük borçlanma yolu ile, eksik kalan prim borçlarını ödeme imkanı sağlanması ile, emekli olabilmeleri ve geçmişte çalışamamış yahut prim borçlan işveren tarafından ödenmemiş olan vatandaşlarımız için, hakkaniyetin sağlanması, ve Anayasamızın 60. Maddesi gereği sosyal güvenlik haklarına kavuşturularak, emeklilik aylığı alabilmelerinin sağlanması amaçlanmıştır.

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi tam metni:

MADDE-1 5510 sayılı yasaya aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE: Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, 5510 sayılı yasaya veya yürürlükten kaldırılmış Sosyal Güvenlik Kanunlarına göre, yaş haddinden emekliye ayrılmaya hakkı olan ancak çalışma prim borcu bulunanlar, eksik kalan primlerini, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde hak sahiplerinin yahut kendilerinin yazılı talebiyle ve taleplerini 5510 sayılı yasanın 82’inci maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında kendilerince belirlenecek günlük kazancın yüzde otuzu üzerinden ödemeleri halinde, yaşlılık aylığı almak için başvuru yapabilirler denildi.

GELİŞMELERİ VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ. MEMURLARAHABER.COM

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.