TÜRKİYE'DE İLK KEZ GÖRÜLDÜ

TÜRKİYE'DE İLK KEZ GÖRÜLDÜ

TÜRKİYE'DE İLK KEZ GÖRÜLDÜ! "CORONAYI İNSANLARA BULAŞTIRIYOR"

Sarıkamış Allahuekber Dağları'nda Kuzeydoğa Derneği ekibinin koronavirüsü insana bulaştıran tür olduğu düşünülen rakun köpeği fotokapanla görüntülendi. Türkiye'de ilk kez görüntülenen türün çok önemli bir kayıt ama sevindirici bir gelişme olmadığı belirtildi.

 
Türkiye’de ilk kez rakun köpeği KuzeyDoğa Derneği, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ile Iğdır, Koç ve Utah Üniversiteleri işbirliğinde yürütülen Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı ve Yaban Hayatı Koridoru’ndaki Memeli Türlerinin Araştırılması Projesi kapsamında kurulan fotokapanlarla görüntülendi.

EKİP HAZIRLADI

Ekip, rakun köpeğinin Türkiye’deki ilk kaydını, Turkish Journal of Zoology (Türk Zooloji Dergisi) Nisan 2020 sayısında yayımlayarak, bilimsel literatüre geçirdi. Makaleyi, Morteza Naderi, Emrah Çoban, Josip Kusak, Çisel Kemahlı, Mark Chynoweth, İsmail Kayahan Ağırkaya, Neslihan Güven, Ayşegül Çoban ve Prof. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu’ndan oluşan ekip hazırladı.


 
TÜRKİYE’DEKİ İLK KAYDI
KuzeyDoğa Derneği Başkanı, Utah ve Koç Üniversiteleri öğretim üyesi Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, Sarıkamış ormanlarında Türkiye için yeni bir memeli türü olan rakun köpeğini keşfettiklerini açıkladı. 2006’dan beri bölgede kurdukları fotokapanlarla 100 binden fazla fotoğraf ve video çektiklerini anlatan Prof. Dr. Şekercioğlu, “Bunlar arasında geçen kış bir rakun köpeğinin Türkiye’deki ilk kaydına rastladık. Bu video hem Kars’ta, hem Türkiye’de ilk kez rakun köpeğinin varlığını ispatladı. Rakun köpeği normalde Uzak Doğu ve Doğu Rusya’da bulunan bir tür” dedi.

GÜRCİSTAN’DAN ÜLKEYE GİRMİŞ OLABİLİR
Rakun köpeğinin orta boy, köpekgillerden bir memeli olduğunu belirten Prof. Dr. Şekercioğlu, “Fakat kürkü için Avrupa’nın çeşitli kısımlarına getirilip, daha sonra bölgeye yayılmış bir tür. Ülkemize en yakın Gürcistan’da bulunuyor. Biz Gürcistan’dan ülkemize girdiğini düşünüyoruz.

Esasında Türkiye için yeni bir memeli tür olmasına rağmen iyi bir haber değil. İnsanların büyük ihtimalle Gürcistan’a bıraktıkları rakun köpekleri, zamanla Türkiye’ye gelmiş” diye konuştu.

KORONAVİRÜSÜ İNSANA GEÇİRDİĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR
Rakun köpeklerinin yaşadığı bölgede, küçük memeliler ve diğer canlıları yediğini anlatan Prof. Dr. Şekercioğlu, “Ayrıca bölgedeki tilki, vaşak, porsuk gibi diğer orta boy memelilerle rekabet içinde olan bir tür. En son bu pazar günkü bir röportajda Almanların korona kampanyasından sorumlu virolog Christian Drosten, rakun köpeklerinin Covid-19’u insanlara geçiren ara memeli türü olabileceğini vurguladı. Ülkemize, bölgemize has bir tür olmaması ve istilacı bir tür olması açısından rakun köpeğiyle ilgili bir an önce gerekli araştırmanın yapılması, gerekiyorsa da kontrol altına alınması lazım” dedi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.