Türkiye ilk vaka

Türkiye ilk vaka

TÜRKİYE'DEKİ İLK VAKANIN KAYNAĞI ORTAYA ÇIKTI!

Türkiye’deki ilk koronavirüs vakasının kaynağı belli oldu!
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs yüz binlerce kişinin ölümüne neden oldu. Türk bilim insanları dünyayı kasıp kavuran koronavirüsün gen haritasına yönelik çalışmasında çarpıcı sonuçlar elde etti. Yapılan çalışma sonucunda Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının kaynağı belli oldu.
 

 
Koronavirüs dünyayı kasıp kavurdu. Dünya genelinde vaka sayısı şuana 4 milyon 736 bin 104’e yükselirken, ölü sayısı 313 bin 498 oldu. Türk bilim insanları dünyayı kasıp kavuran koronavirüsün gen haritasına yönelik çalışmasında çarpıcı sonuçlar elde etti. 30’dan fazla virüs genomundan uapılan çalışma sonucunda Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının kaynağı belli oldu.

Yapılan çalışmaya göre, İstanbul’daki vakaların çoğunun Avrupa kaynaklı olduğu sonucuna ulaşıldı. Genom sekansları baz alındığında Türkiye’deki ilk corona virüs vakasının ABD, ikinci Avusturalya, ve üçüncüsünün ise İngiltere kaynaklı olduğu tespit edildi.

 

 
Çin’de ortaya çıkarak küresel bir salgına dönüşen corona virüsün Türkiye’deki genom haritasını inceleyen bilim insanları önemli sonuçlara ulaştı. İzole edilen corona virüsün genom dizilimi yapılarak elde edilen sonuçlar sayesinde virüsün bulaşma modelleri ortaya çıkarıldı.

İstanbul’da ise iyi gidişe rağmen durum aynı şekilde kritikliğini koruyor. İlçelerin büyük bir bölümünde corona virüs yoğunluğu ciddi seviyede izleniyor.


İLK VAKA ABD’DE 3. VAKA İNGİLTERE
Sabancı Üniversitesi’nden Türk bilim insanlarının bu yöntemle yaptığı araştırmaya göre, corona virüs ayda en az iki defa mutasyona uğradı. Genom sekansları incelenen araştırma sonucuna göre, Türkiye’deki ilk koronavirüs vakasının ABD, ikinci vakanın Avusturalya, ve üçüncü vakanın ise İngiltere kaynaklı olduğu tespit edildi.


 
İSTANBUL’DAKİ VAKALARIN ÇOĞU AVRUPA MERKEZLİ
İstanbul’daki koronavirüs vakalarının büyük bölümünün Avrupa merkezli olduğu sonucuna ulaşıldı. Türkiye’deki iki ilde görülen koronavirüs vakalarının ise Suudi Arabistan’daki örneklerle bağlantısı tespit edildi. Bilim insanları söz konusu araştırmanın sürdüğünü ve yeni genomlar elde edildikçe sonuçların kapsamlı hale geleceğini belirtiyor.

VİRÜSÜN BULAŞMA VE MUTASYON SÜRECİ ARAŞTIRILIYOR
Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinde bilim insanları koronavirüsün bulaşma ve mutasyona uğrama süreci anlamaya çalışıyor. Virüsün değişen bölgeleri ve yapıları salgının gidişatı hakkında bilgilere sahip olunmasını sağlıyor.

TÜRKİYE’DE KAPSAMLI ARAŞTIRMALAR YAPILIYOR
Erciyes Üniversitesi de geçtiğimiz günlerde SARS-CoV-2 virüsünün tam büyüklükteki genomunun yeni nesil sistemle dizilenerek gen haritasını elde etmişti

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.