Türk Doktor Tansiyonu ilaçsız düşürecek yöntem bulundu!

Türk Doktor Tansiyonu ilaçsız düşürecek yöntem bulundu!

Tansiyonu ilaçsız düşürecek yöntem bulundu!

Prof.Dr. Ayhan Olcay'a Doktorclub Awards'da 'Yılın Yenilikçi Dahili Bilimler Doktoru' ödülünü kazandıran tansiyonu ilaçsız düşüren stent yöntemi, tansiyon ilaçlarını tarihe karıştıracak. Eğer tüm çalışmalar olumlu giderse bu yöntem, 5 yıl içerisinde insanlara da uygulanabilir hale gelecek. İşte nöromodülatör stent sistemi ile ilgili tüm detaylar...

 

Dünyada en çok görülen kronik hastalıklar arasında yüksek tansiyon da yer alıyor. Bu hastalığa sahip kişiler ise tansiyonu dengelemek için gün içerisinde birtakım ilaçlar kullanmak zorunda. Peki tansiyonu ilaçsız düşüren bir yöntem var mı?

İstanbul Aydın Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ayhan Olcay, geliştirdiği tansiyon dengeleyici 'Nöromodülatör Stent Sistemi' ile 20 binin üzerinde doktorun oy verdiği ve 19 dalda 187 adayın yarıştığı Doktorclub Awards 2019 Türkiye'nin Sağlık Ödülleri’nde 'Yılın Yenilikçi Dahili Bilimler Doktoru' ödülüne layık görüldü.
Beyne 'Dengele' komutu gönderiyor 
Projeyle ilgili detayları anlatan Prof.Dr. Olcay, “Sistem, aort atardamarı içine kasıktan girilerek yerleştirilen kablosuz bir stentle işliyor. Stent, gerekli durumlarda, üstündeki reseptörlerle beyne ‘tansiyonu düşür’ talimatı gönderiyor. Böylece de tansiyon dengeleniyor. Proje şu an bebek adımlarında diyebiliriz. Ancak Türk Patent Enstitüsü ve PCT başvuruları yapıldı. KOSGEB desteği de alındı. İlk etap canlı hayvan denemeleri başarılı sonuçlandı. Şimdi ikinci etap canlı hayvan denemeleri için çalışmalarımız sürüyor" dedi. 

İnsanlarda ne zaman kullanılacak? 
1 yıl içinde prototipin ortaya çıkacağını söyleyen Prof.Dr. Olcay, “Geliştirme çalışmaları yapılan stent sistemi ikinci etap hayvan denemeleri ve validasyon süreci sonrasında bir yıl içerinde çalışan prototip ortaya çıkarılacak. Tüm doğrulama çalışmaları ve onay süreçlerinin olumlu gitmesi halinde 5 yıl içerisinde insanda uygulanabilir hale gelecek. Sistemin rutin kullanılan tansiyon ilaçları yerine geçebilmesi ise daha uzun bir zaman gerekiyor" dedi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.