Sağlık Bakanı 13 Mayıs 2020 Paylaşımı

Sağlık Bakanı 13 Mayıs 2020 Paylaşımı

ÇOK KRİTİK UYARI! 'RİSKTİR' DEDİ VE.

Son dakika haberi… Koronavirüs Bilim Kurulu bugün saat 15.00’de tekrar toplandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulunuyor.

Bakan Koca’nın açıklamalarından öne çıkanlar;
Tedbirlere uyarak geçirdiğimiz 8 haftadan sonra, riskli bir gün bile tabloyu değiştirebilir. Koronavirüs salgını, 2.Dünya Savaşı’ndan sonra aynı anda tüm dünyanın gündemi olan ilk olaydır. İnsanlık daha önce aynı anda tüm dünyayı saran böyle bir salgınla karşılaşmamıştı. Koronavirüs küresel dünyanın küresel salgınıdır.

DSÖ verilerine göre dün dünyada toplam 82 bin 591 yeni vaka tespit edilmiştir. Türkiye günlük koronavirüs tablosu dün çok daha iyi bir tabloydu. Şüphelilere test yapılması bulaşma hızını düşürmüştür, yeni vaka sayıları azalmıştır.


 
Günlük test kapasitemiz 50 bine ulaştığı halde, hastalığın gerilemiş olması sebebiyle bu düzeyde test ihtiyacı doğmuyor. Sayıları 6 bin 239’a ulaşan filyasyon ekiplerimiz, ilk vakadan bugüne riskli, yani 1 hastayla teması olmuş 722 bin kişiye ulaştılar.

Şu anki şartlarda salgın kontrol altında. Geçen hafta mücadelemizin ikinci döneminin ilk günlerindeyiz dedim. Virüsü taşıyan insanların tamamının hastanelerde veya evde izolasyon altında olduğunu düşünmek hatadır.

Virüse fırsat tanırsak, bir ay öncesine dönmek ihtimal dahilindedir. Örnek olduğumuz dünyaya bu kez ders olabiliriz.

Virüsten korunmamızı sağlayacak kuralları askıya alarak alışveriş kuyruğuna girmek, pazar yeri kalabalığına tedbirsiz karışmak risktir. Dışarıya maskesiz çıkmak, yarı açık şekilde maske kullanmak sorumlulukla bağdaşmaz.


 
Süreç bir tipik normalleşme değil, eski günler tam olarak geri dönmüyor. Yeni hayatımızı hızla kurmalıyız. Kalabalık kuyruklar, AVM, stadyum, pazar yeri kalabalıkları, üç kişinin yanyana oturduğu koltuklar, tam kapasite çalışan asansörler olmamalıdır. Bu yeni hayat tarzına kontrollü sosyal hayat diyoruz. Bu üç kelime söylediklerimizin yalın ifadesidir. Hepimizin ortak katkılarıyla gelişecektir. Bir süreliğine geçerli bir yaşam tarzıdır.

Kontrollü sosyal hayat söylediklerimizin yalın ifadesidir. Bizler kontrollü sosyal hayatı 2. Dönemin stratejisi olarak görmekteyiz.

Kontrollü sosyal hayatın başarıyla uygulanması toplumsal organizasyonun diğer tarafı diyebileceğimiz kurumların alacağı tedbirlere bağlıdır. Ulaşımda yeni bir oturma düzenine gidilmesi kaçınılmazdır. Büyük işyerlerinin sağlıkta daha fazla ciddiyet göstermesi beklenmektedir. Kontrollü sosyal hayat bireyler için son derece önemli bir kolaylaştırıcılığa sahiptir.

Hayat Eve Sığar uygulamasının kullanıcı sayısı bugün itibariyle 10 milyonu bulmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.