ÖĞRETMENLER SEFALET İÇERSİNDE

ÖĞRETMENLER SEFALET İÇERSİNDE

CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu TBMM’de gündem dışı konuşmasında 24 Kasım öğretmenler gününü gündemine aldı

 mebbb.jpg
Büyük önder Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul ettikleri 24 Kasım günü öğretmenler günü olarak kutlanmaktadır.  Dönemin Bakanlar kurulu11 Kasım 1928 tarihli toplantısında Atatürk’e  “Ulus okullar Başöğretmenliği” sanını verdi.
 
24 Kasım 1928 tarihinde Atatürk’ün de kabul ettiği “Millet Mektepleri Başöğretmenliği” doğumunun 100 üncü yıldönümü olan 1981 den itibaren öğretmenler günü olarak kutlanması kararlaştırılmıştır.  Tüm öğretmenlerimizin bu günlerini kutluyorum.  Millî Eğitim Bakanı ve şimdi de atama bekleyen ve atamalarını yapmayan işsiz öğretmenleri için “yem bekleyen güvercinler” diye niteleyen asıl mesleği “işletme” olan bir Milli Eğitim Bakanı ve hükümetin ülkemizde öğretmenlere ve öğretmenliğe verdiği değeri yansıtması açısından dikkat çekicidir.
 
Hangi ülkede duyulmuştur
 
Eğitimi piyasalaştırılarak çökertilen, emekçilerini sürekli ezdiren, ucuz ve güvencesiz çalıştıran, öğretmenine bu denli zulmü, şiddeti reva gören başka ülke var mıdır? Eşlerden birisine ülkenin doğusunda,diğerine batısında görev yaptırılıyor mudur?. Ataması yapılamayan öğretmenlerine, size verecek işimiz yok, kendinize öğretmenliğin dışında başka iş bulun dendiği, hangi ülkede duyulmuştur.
 
24 Kasım öğretmenler gününü ülkemizde öğretmenlerimizin birçoğu işsiz, çalışanları ise sefalet ve yoksulluk içinde kutluyor. Eğitimi devletin sırtında bir yük olarak görenler,eğitimi temel bir hak olmaktan çıkararak birilerinin rant kapısı yaptılar. Eğitim alanlarını piyasanın hizmetine açarak, Eğitimde sınıfsal ayrışmayı yarattılar.
 
Ek iş yapmak zorunda kalıyorlar
 
Ücretli öğretmenlik adı altında yeni ve ayrı bir sınıf yaratıldı. Milli Eğitim Bakanlığı kadrolu öğretmene ödemesi gereken miktarın üçte birini ödeyerek düzeni sağlamaktadır.  Eğitim sistemindeki açık, ücretli öğretmenlerle kapatılamayacak kadar büyük. AKP’nin 10 yıldır benimsediği sermaye yanlısı, emek düşmanı politikalar sonucunda eğitim emekçilerinin yüzde 80’i borçludur ve üçte ikisi geçinebilmek için ek iş yapmak zorunda kalmaktadır.  .
 
Sorundar derinleşti
 
Türkiye’de eğitim sisteminin yıllardır çözülmeyen sorunları, öğretmenleri ve diğer eğitim emekçilerini, diğer ülkelerdeki meslektaşlarına göre çok daha fazla olumsuz etkilemektedir.
 
Eğitimde 4+4+4 modeline geçilmesi ile birlikte özellikle sınıf öğretmenleri ciddi mağduriyetler yaşamış, çok sayıda sınıf öğretmeni norm fazlası durumuna düşürülmüştür. Öğretmenlerin mağduriyeti sadece bununla sınırlı kalmamış özür grubu atamaları ve tayinlerde yaşanan sorunlar daha da derinleşmiştir.
 
Tüm olumsuzluklara rağmen eğitim görevlerini en iyi şekilde yerine getiren, öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutlar, sürdürmeye çalıştıkları Onurlu, İlkeli eğitim öğretim görevlerinde başarılar dilerim.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.