Öğretmenler Ay Sonunu Getiremiyor

Öğretmenler Ay Sonunu Getiremiyor

Kasım ayı içerisinde öğretmen maaşları daha fazla konuşulmaktadır. Her seneöğretmenler gününde hamasi nutuklar atılmaktadır.

Kasım  ayından sonraöğretmenlerin maaşları kimsenin aklına  gelmemektedir. Öğretmenlik mesleği kutsaldır diyoruz  ama mali hakları ile ilgili taleplerine kulak tıkıyoruz. Hatta haftada 15 saatders karşılığında maaş alıyorlar mazeretini ileri  sürüyoruz. Oysa nerdeyseöğretmen kadar maaş alıp  günde 4 saat kadar mesai yapan başka meslek grupları aklımıza gelmiyor. mebbb.jpg
 
Toplum mimarı öğretmenlerinçalışmasaatlerini ve maaşlarını dilimize pelesenk  ediyoruz.
 
“Son yıllarda öğretmenlerin  maaşı en az artmıştır”
 
Maliye Bakanlığı verilerine göre 2000 yılı Temmuz maaşları ile 2012 yılı Temmuz maaşları karşılaştırıldığında en az maaş artışıöğretmenlere  yapılmıştır. Yapılanaraştırmayagöre bu süreç  içinde memur maaşında 12.7 kat,hizmetlimaaşında  12.4 kat, hemşire maaşında 11.3 kat ,doktor maaşında 10.5 kat ,polis maaşında  10.2 kat maaş artışı olurken öğretmen maaş artışı 9.8 kat olmuştur.Veriler  hesaplanırken maliye bakanlığı verileri baz alınmıştır.
 
 
 
“Öğretmene ek ödeme çok  görülmektedir!”
 
 
 
Eğitime ayrılan bütçe bu sene yüzde yirmi oranında arttı. Ancak bu artış personel giderlerine yansımayacak. Daha çok öğretim teknolojisi  araçları yani akıllı tahtaya harcama yapılacak. Sınıfların kapılarını som  altından yapsanız, akıllı tahtaları platinden de üretseniz beyhudedir! Son  model öğretim araç gereçleri ile donatılmış sınıflarda öğretmenler mutsuz ise  istenilen başarıya ulaşmak mümkün değildir. Bunu hepimiz biliyoruz ama ne  hikmetse bu konuyu ısrarla atlıyoruz. Öğretim araçlarının öğrenmeye katkısı azami %25 tir. Siz ne yaparsanız yapın öğrenmede, öğretmenin katkısını %75 ten  aşağı çekemezsiniz. %25 lik katkı için milyarlarca dolarlık yatırım  yapılırken, öğretmene üç kuruşluk ek ödeme çok görülmektedir. Akıllı tahtaları, öğretim araçlarını verimli bir şekilde kullanacakların öğretmenler  olduğunu unutuyoruz.
 
“Öğretmen maaşları yılın son aylarında  azalmaktadır”
 
Devlet memurları içerisinde Ağustos ayında maaşları azalan  tek meslek grubu öğretmen ve okul yöneticileridir. Nisan ayında aldıkları maaştan, ortalama 60-100 TL arasında daha az maaş almaktadırlar. Bunun tek  nedeni ise gelir vergisi matrahının %20 lik dilime girilmesidir. Özellikle ek  ders ücretlerinden kesilen gelir vergisi, matrahı arttırmaktadır. Bunun çözümü  ek ders ücretinden gelir vergisi kesilmemesidir. Öğretmenlerin maaşı 1641-2062  TL aralığındadır. Oysa 13/1 memur 1892 TL, hizmetli ise 1766 TL, imam 1626  TL, hemşire (lise mezunu) 2090 TL (döner sermaye hariç) maaş almaktadır. Bu  hesaba matrah azalması dâhil değildir. Yani öğretmenlerin maaşları daha aşağıya  düşmektedir. Ek ders ücreti ise 7,64TL dir. Özellikle büyük şehirlerde görev  yapan öğretmenler ek ders ücreti almamaktadır. Sayın Bakanımız; yer  değiştirmelerin yapılamamasının nedenini kadroların doluluk oranına  bağlamaktadır. Doğru bir tespit! Mali açıdan da öğretmen açığı azaldıkça,  kadrolar doldukça öğretmenlerin aldığı ek ders ücretleri de azalmaktadır.

Bir başka konuda tecrübeli öğretmen ile yeni başlayan  öğretmen maaşları arasında az bir farkın olmasıdır. 9/1 öğretmen ile 25 yıllık  öğretmen arasında 260 TL kadar fark vardır. Bunun yanında tek öğretmenli ya da  doğuda çalışan öğretmenle batıda çalışan öğretmen arasında maaş farkı bulunmamaktadır.

ÖZEL ÖĞRETMEN HABERLERİMİZİ KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum