O şehrimize KORKUTAN DEPREM UYARISI

O şehrimize KORKUTAN DEPREM UYARISI

O şehrimize KORKUTAN DEPREM UYARISI

Ülkemizin Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu aktif fay hatları geçiş doğrultusunda bulunması ve deprem kuşağı sınırları içerisinde yer alması nedeniyle gerek ülke sınırları gerekse sınır ötesinde yer alan kara ve denizlerde meydana gelen büyük, orta ve küçük şiddetlerde son dakika deprem haberleri gelmeye devam geliyor.

En son olarak Elazığ, Malatya, Manisa’da meydana gelen depremlerde yıkımlar meydana gelmiş ve pek çok vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Neredeyse her gün irili ufaklı sarsıntılar yaşamaya devam ederken bu gelişmelerin ardından pek çok ünlü deprem uzmanı ve araştırmacısı yaptıkları çalışma ve analizlerin sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmaya ve halkı bilgilendirmeye devam ediyor.

Son olarak PAÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Aydın tarafından flaş bir açıklama yapıldı. Prof.Dr. Aydın açıklamasında o ilimizle ilgili korkutan bir detayı da dile getirdi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), deprem haftası kapsamında iki önemli konferansa ev sahipliği yaptı. "Denizli ve Deprem" konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Ali Aydın, Denizli'de ki mevcut yerleşim alanlarının yarıdan fazlasının zeminin deprem riski bakımından yapılaşmaya elverişli olmadığını belirtti."Tarihten Günümüze Denizli'nin Depremselliği" konferansında konuşan Prof. Dr. Halil Kumsar,Denizli'nin deprem potansiyelinin yüksek olduğunu ve depremin neden olacağı olası hasarları en aza indirebilmek adına yerel yöneticilerle araştırmacıların ortak hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) deprem haftası kapsamında iki önemli konferans düzenledi. Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) tarafından düzenlenen, PAÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Aydın'ın konuşmacı olduğu "Denizli ve Deprem" konulu konferansa, SBF Dekanı Prof. Dr. Sevgi Özkan, dekan yardımcıları, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Konuşmasına ilk olarak İdlib'te şehit olan kahraman askerlerimizi anarak başlayan Prof. Dr. Ali Aydın, depremin yaşadığımız coğrafyanın kaderi olduğunu belirtti. Deprem, Dünya'nın yaşaması için gerekli bir doğa olayı olarak tanımlayan Prof. Dr. Ali Aydın, yaşamın kaynağının depremlere dayandığını, ancak olası depremlere hazırlıklı olmak için gerekli önlemleri insanoğlu olarak almamız gerektiğini vurguladı...

Denizli ve bölgesinde kırık fayların bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Aydın, "Bölgede, son yüz yılda büyüklüğü 5.0 ve daha fazla olan 11 deprem yaşandı. Önümüzdeki 90 yıllık zaman dilimi içinde beklenen deprem büyüklüğünün en fazla 7 civarında bir değerde olacak. Denizli'nin zemin ve bina yapısı konusunda mahalle ve semt isimlerine bakıldığında bile Denizli'nin yeraltı su seviyesinin sığ bir alan üzerine kurulu olduğunu anlayabilmemiz mümkün. Bölgenin bu yönüyle, Denizli'nin mevcut yerleşim alanlarının yarıdan fazlası deprem riski bakımından yapılaşmaya uygun değil. Yaptığımız bilimsel çalışmalar da bu anlamda zeminin kötü olduğunu gösteriyor. Binaları inşa ederken görsellik uğruna yanlış kiriş ve kolon uygulamaları yapıldı. Kötü zemine inşa edilen binalarda yapı kalitesinin de bir önemi olmuyor. Bizler, jeofizik, jeoloji ve inşaat mühendisleri olarak kötü zemin ve kötü binaları biliyoruz. Çözüm yollarını da biliyoruz. Bu sorumlulukları üstlenecek yapı denetim gibi bağımsız birimler oluşturulması gerekiyor" dedi...

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.