Memur alımında mülakat uygulamasının kaldırılması için kanun teklifi

Memur alımında mülakat uygulamasının kaldırılması için kanun teklifi

TBMM Başkanlığına CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer imzası ile sunulan kanun teklifinde, memur alımında mülakat uygulamasının kaldırılması İÇİN kanun teklifi verildi

İŞTE KANUN TEKLİFİ GEREKÇESİ:

Ülkemizde her yurttaş eşittir. Devlette memur olmak isteyenler eşit şartlarda yarıştırılmak veya seçilmelidir. Nüfuzuna göre devlet memurluğu paylaştırılmamalıdır.Memur alımları göstermiştir ki KPSS dışında farklı uygulamaların olması; tanıdığı, torpili, parası ve nüfuzu olmayanların memur olma şansını sınırlandırmaktadır. “Torpilim yok, kazansam bile almayacaklar, kendi adamları varken bizi almazlar” algısını oluşturmaktadır.

Artık birçok insan için bu uygulamaların sonucunda memur olma fikri sadece bir hayal olarak kalmaktadır. Vermiş olduğumuz bu kanun teklifinin amacı, tüm bu algıları ortadan kaldırmak ve herkesin eşit şartlarda yarışabildiği başka uygulamalara gerek kalmaksızın sadece KPSS’ ye göre memur olmanın yolunu açmaktır. 

Teklif TBMM’de kanunlaşırsa 657 sayılı kanunun 50. maddesi şu şekilde değiştirilecek. “Devlet kamu hizmet ve görevlerine Devlet memuru olarak atanacakların başvurularında son iki yıl içerisinde almış oldukları Kamu Personeli Seçme Sınavı puanını ibraz etmeleri şarttır. Kamu hizmet ve görevlerine alınmada özel yarışma sınavı veya başkaca adlar altında ilave bir yazılı sınav ya da mülakat yapılamaz. Ancak özel yetenek ve hususi mesleki koşullar gerektirmesi nedeniyle sınava tabi tutulmadan girilebilecek hizmet ve görevler ve bunların tabi olacağı esaslar Devlet Personel Başkanlığı tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir."

HATURLANACAĞI ÜZERE AYNI MİLLETVEKİLİ ÖĞRETMEN ALIMLARINDA DA MÜLAKATIN KALDIRILMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ VERMİŞ FAKAT AK PARTİ VEKİLLERİNCE TASARI REDDEDİLMİŞTİR.

CHP ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Teşekkürler Sayın Başkan.

"Millî Eğitim Bakanlığında, KPSS'den yeterli puan alan öğretmenlerin atama sürecinde mülakat sistemiyle ilgili haksızlık yapıldığı ve torpille haklarının gasbedildiği bir gerçektir. Mülakatın kaldırılması ve KPSS puanına göre öğretmen atamasının sağlanması haksızlıkları engellemiş olacaktır. Bu bağlamda, yıllarca eğitim alıp gerekli puanı alarak atama beklerken birkaç görevlinin sorduğu birkaç mülakat sorusuyla hakların gasbedilmemesi olası mıdır? Dört yıl eğitim almış, KPSS'ye girmiş, başarılı olmuş bir kişi için mülakat neden gerekmektedir? Mülakatın kaldırılması düşünülmekte midir?" sorularımızı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, kişisel görüş ileri sürüldüğü için, ilk satırdan dolayı iade etmiştir. Oysa burada ifade ettiğim, torpille hakların gasbedildiği toplumun genel kanısıdır. Mülakat var olduğu sürece torpil konuşulacaktır, mülakatsız alımın yolu açılmalıdır.

Teşekkür ederim.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum