Meclis'te Reza Zarrab kavgası... Yöneticiler de birbirine girdi...

Meclis'te Reza Zarrab kavgası... Yöneticiler de birbirine girdi...

Meclis'te Reza Zarrab kavgası... Yöneticiler de birbirine girdi...

New York’ta devam eden Reza Zarrab davasıyla ilgili Meclis Genel Kurulu’nda yaşanan gerilim arbedeye dönüştü.

CHP milletvekilleri, Yüksek Seçim Kurulu Teşkilat Teklifi’nin görüşüldüğü Genel Kurul’da Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e Zarrab davasıyla ilgili eleştiriler ve sorular yönelttiler. Dosyanın Türkiye’de siyasi olarak kapatıldığını savunan CHP’liler, Gül’e “Daha önce verilen takipsizlik kararının kaldırılıp dava açılmasını sağlayacak mısınız?” diye sordular. Bunun üzerine “Bizim hükümetimizden fazla CHP bu davayı takip ediyor. Her gün orada arkadaşınız var” diyen Gül, ses tonunu yükselterek şunları söyledi:

SÖZLE YENİN BİZİ
Bakanın konuşması sürerken CHP’li Özel’in Gül’ün üzerine yürümesiyle ortam karıştı. Kürsü önünde toplanan CHP’liler ile AK Partililer arasında itişmeler yaşanırken, CHP Grup Başkanvekili Özür Özel ile AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş da karşı karşıya geldi. Oturumu yöneten Başkanvekili Yaşar Tüzün’ün birleşimi kapatmasına karşın gerginlik sürdü. AK Partili yöneticiler, Gül’ü  arbededen uzaklaştırmak amacıyla CHP grubuna yakın olan komisyon sırasından alarak AK Parti grup sıralarına götürdüler.


Arbede sırasında CHP’li Özel’in üzerine yürüyen AK Parti Ordu Milletvekili Oktay Çanak’ı arkadaşları engellemeye çalıştı. Özel’e doğru yumruğunu kaldıran Çanak’ın kolunu partili arkadaşları tuttu. Özel, “Gelin dövün beni, bu kadar adamsınız. Sözle yenin bizi, kaba kuvvetle olmaz” derken, Muş da “Sen demokrasiyi hazmedeceksin! Grup başkanvekili, grup başkanvekili gibi davranacak” diye bağırdı. CHP’liler, sinirlenen Özel’i salondan dışarı çıkarmaya çalışırken, Özel de “Grup başkanvekiliniz saldırıyor” diye bağırdı. Özel, Muş ve Bakan Gül’ün ikna edilerek dışarı çıkarılmasının ardından tartışma yatıştı. Ancak bir süre daha Genel Kurul çalışamadı.

23:20 - Duruşmaya kısa bir süre ara verildi.

23:15 - Duruşmada Süleyman Aslan ile Reza Zarrab arasında olduğu iddia edilen bir telefon tapesinin dökümü okundu.

22:58 - ABD'li gazeteci Klasfeld, Zarrab'ın çizdiği temanın oldukça karmaşık olduğunu yazdı. Olayı Twitter'dan canlı bir şekilde aktaran Daily Beast muhabiri Katie Zavadski ise Zarrab'ın Dubai ve İran'da sonuçlanan işlemlerini detaylı bir şekilde jüri önünde anlattığını iddia etti. 

22:42 - ABD'li gazeteci Adam Klasfeld, Twitter adresinden duruşma ile ilgili ilginç bir yorumda bulundu. Klasfeld, şu ifadeleri kullandı: "Zarrab, jüri için şema çizerken rahatlamış ve otoriter gözüküyor. Eğer ABD'nin federal mahkemesinde, mahkûm kıyafet giyiyor olmasaydı, bir şirketin toplantısını yönetiyor gibi görülebilirdi" 


22:10 - Zarrab bir şema çizmek üzere tanık sandalyesinden kalktı. İran'a yönelik altın ticaretinin nasıl işlediğini anlatıyor. 

21:53 - Olayı duyuran ABD'li gazetecilerin iddiasına göre, Zarrab'a "Çağlayan'a ödemeleri ne şekilde yaptın?" sorusu yöneltildi. Zarrab'ın ödemeyi nakit, değerli eşya ve banka havalesi şeklinde yaptığını söylediği iddia edildi. Ödemeyi alanlar arasında Çağlayan'ın aile üyeleri olup olmadığı sorusuna ise Zarrab'ın cevabı 'Evet' oldu. 

21:51 - Juri üyeleri mahkeme salonunun çok soğuk olması nedeniyle şikâyetini bildirdi. Yargıç Berman, "Bir jüri üyesinin eldiven. şapka ve atkı giydiğini görüyorum" dedi. 

21:37 - Reza Zarrab tekrar tanık kürsüsünde. Duruşmanın ilk kısmında Zarrab'ın ayaklarında yer alan zincirlerin çıkarıldığı aktarıldı. 


21:29 - Öğle arası sona ermek üzere... Fotoğraf çekmenin yasak olduğu mahkeme salonunda savcının üzerinde çalıştığı bir şema dikkat çekiyor. Davada anılan şahısların isimlerinin bulunduğu şemada en tepede İran eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve İran'ın ruhani lideri Ali Hamaney yer alıyor. Onların altında dönemin İranlı yetkilileri bulunuyor. Daha altta, savcının bazı kutuları soru işaretiyle boş bıraktığı kısımda ise Atilla, Aslan, Çağlayan ve Zarrab var. Savcıyla işbirliği yapmaya başlayan Zarrab'ın bu isimlerin altında gösterilmesi dikkat çekiyor. Şemanın Türkçeleştirilmiş hali şöyle:

Zarrabın ifadesinde Ebru Gündeş detayı... İşte ABDli savcının şeması...

20:32 - Duruşmaya yemek arası verildi.

20:28 - Amerikalı gazeteciler Pete Brush ve Benjamin Harvey'nin mahkeme salonundan aktardığına göre Zarrab, Zafer Çağlayan'ın "İran işinde kârı yüzde 50-50 paylaşmayı" önerdiğini öne sürerek "Toplamda ona 45-50 milyon euro kadar rüşvet ödemişimdir. Öteki para cinslerini hiç saymıyorum" iddiasında bulundu.

20:13 - Zarrab'a "Süleyman Aslan seni geri çevirince neden Zafer Çağlayan ile irtibata geçtin" diye soruldu. Zarrab şu yanıtı verdi: "Çünkü o ekonomi bakanıydı." 

20:05 - Zarrab, "Eşim Türkiye'de ünlü bir sanatçı. Her zaman kamuoyu önünde olan bir insandım" dedi. Halkbank'ın aslında önce kendisiyle çalışmak istemediğini, çünkü "fazla ünlü" olduğunu söylediklerini belirten Zarrab, genel müdür Süleyman Aslan'ın kendisine "Altın ticareti yapmak için fazla popülersin" dediğini ifade etti, ama buna rağmen kendisinin bu işi yapmak için ısrarcı olduğunu söyledi.

20:03 - "İran Merkez Bankası ile yaptığımız anlaşmanın bozulmasından sonra aralarında Hüseyin Necefizade'nin de bulunduğu Bank Mellat yetkilileriyle görüşüp Amerikan yaptırımlarını delmeye başladık," ifadesini kullanan Zarrab, 2010-2011'de Bank Mellat, 2012'nin başına kadar Aktifbank ile çalıştığını, bu anlaşmanın bozulması üzerine Halkbank'a başvurduğunu belirtti.

19:57 - Zarrab'ın ifadesi, İran merkez bankası ve döviz konusuyla devam etti. Zarrab, şu anda Halk Bankası ile ilişkisini anlatıyor. 


19:32 - Reza Zarrab, İran eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bağlantısını kabul etti. 

19:30 - Reuters'ın aktardığına göre, mahkeme salonunda eski AB bakanı Egemen Bağış'ın fotoğrafı gösterildi. Reuters, Aktif Bank'ta hesap açmak için ilk girişiminin başarısız olmasının ardından Egemen Bağış'ın aracı olarak Aktif Bank CEO'su ile Zarrab arasında görüşme ayarladığını bildirdi. 

19:27 - Zarrab, 2010 ve 2011 yıllarında İran Merkez Bankası'nın eski lideri Mahmud Bahmani ile iki kez doğrudan toplantı yaptığını söyledi. Zarrab, İran merkez bankasına doğrudan nakit teslimatı yapmak için anlaşma yaptığını söyledi. 

19:03 - Zarrab, İran'ın gaz ve petrol satışlarından elde ettiği geliri kullanamadığını söylerken, yaptırım kuralları konusunda en iyi bilgiye sahip kişinin Hakan Atilla olması nedeniyle onu aradığını söyledi. "Bu salonda sizinle bu planda çalışan bir kişi gösterir misiniz" sorusuna, “Bu insan Hakan Atilla’dır" yanıtını verdi.

18:52 - Zarrab, otelde kaldığına yönelik söylentiler hakkında konuştu. "Otelde mi kalıyorsun" sorusuna hayır yanıtını veren Zarrab, "İki haftadır FBI’ın denetimindeyim. Metropolitan Tutukevi'nde (Detention Center) kalıyorum" dedi. 

18:50 Zarrab, savcının "Şu anda FBI'ın tutuklusu musunuz?" sorusuna 'Evet' yanıtı verdi. "Otelde mi kalıyorsunuz?" sorusuna ise 'Hayır' diye cevap verdi.

18:49 - ABD basınından olayı canlı aktaran gazeteci Pete Brush Twitter hesabından, Zarrab'ın "(ABD ile) işbirliği yapmak sorumluluğu kabul etmek ve cezaevinden çıkmak için en hızlı yoldu" söylediğini aktardı, 7 suçlamayı kabul ettiğini bildirdi. Bir cezaevi gardiyanına içki getirmesi ve cep telefonunu kullanması için rüşvet verdiğini de itiraf etti. Ayrıca, cezanın ne olacağı konusunda kimsenin kendisine söz vermediğini de ekledi.

18:46: Zarrab, "Savcılığa karşı üç yükümlülüğüm var, gerçekleri söylemek, ABD hükümetiyle işbirliği yapmak ve bundan sonra asla suç işlememek" dedi. 

18:43 Zarrab, 2016 yılında Miami'ye gidişine ilişkin, "Neyle karşılacağımı bilmiyordum. Uzun bir seyahatin ardından şoke olmuştum. Doğru yanıtları veremedim. Endişeliydim" ifadesini kullandı. 

18:41: Zarrab "ABD'ye neden geldiniz?" sorusuna, "ABD'ye tatil ve kızımı Disneyland'a götürmek için geldim. Gelince FBI beni tutukladı" yanıtını verdi

18:40 Zarrab tanık olarak yaptığı konuşmasına, İran Tahran doğumlu olduğunu ve 1.5 yaşına kadar orada yaşadığını söyleyerek başladı. Daha sonra Türkiye'de ve bir süre de Dubai'de kaldığını, ana dilinin Türkçe olduğunu evli ve bir kızı olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.