Maaş Açıklamaları öğretmenleri çıldırttı

Maaş Açıklamaları öğretmenleri çıldırttı

Maaş Açıklamaları öğretmenleri çok öfkelendirdi

Milli Eğitim Bakanı Ömer DİNÇER'in, Öğretmen maaşlarını 25.536 Dolardan başlatan açıklaması kamuoyunda tartışılıyor.


 Bir Televizyon kanalında, Milli Eğitim Bakanının  ” Türkiyede Öğretmenlerin az çalıştığına “ dair açıklamaları yorumlayan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Güzver YILDIRAN, “Kadrolu öğretmenler ülkemizde yılda ortalama 22 bin euro maaş alıyor,bu 1700 euro gibi aylık maaşa karşılık geliyor “ dedi.

 

 Bu ve benzeri açıklamalar ülkemizde ilk defa yapılmıyor. Türkiye de her iktidar değişikliğinde göreve gelen,Milli Eğitim Bakanının ilk icraatlarından biri, Öğretmenlerin yetersizliğinden bahisle,onların az çalışıp çok maaş aldığı konusunda,veya buna benzer konularda  açıklama yapmaktır.Biz,İçişleri Bakanlarının Polisler konusunda,Gümrük ve Tekel Bakanının Gümrükçüler hakkında,Ulaştırma Bakanının Demiryolu Çalışanları hakkında,Savunma Bakanının,Bakanlık  çalışanları hakkında mesleki  yetersizliklerinden,ücretlerinin yeterliliğinden söz ettiğini duymadık. Bilakis; Milli Eğitim Bakanlarının haricindeki bütün Bakanlar,kendi personelinin daha refah içinde bir yaşam sürmesinin iş verimliliklerini artıracağını ifade ederek,onlar için mücadele ettiklerini gördük. Burada, Öğretmenlerin hedef alınması tesadüf değildir.Yapılan açıklamalar da doğru değildir.Kamuoyu bilinçli bir şekilde yanlış yönlendirilmektedir. Öğretmenin az çalıştığı iddiası külliyen hatalı ve yanlıştır. Zira;Türkiye de ki öğretmenler, OECD Ülkeleri ile kıyaslandığında sosyo-ekonomik ve özlük hakları bakımından çok daha geri durumdadırlar.Aynı konuda, OECD  2011 yılı Eğitim Raporuna göre;Türkiyede çalışan öğretmenler,diğer OECD Ülkelerindeki meslekdaşlarından daha fazla çalışıyor.Öğretmenin çalışma süresini salt ders saatiyle hesaplamakta doğru değildir.Sınav hazırlıkları,veli görüşmeleri,ders hazırlığı, danışmanlık,sınav kağıtları hazırlama-okuma,toplantılar ve angarya bir sürü görevi vardır.

 

Bütün bunların dışında, Öğretmen maaşları konusunda yapılan açıklamalar,öğretmenleri çileden çıkarmaktadır.Hiç bir temeli olmayan,saçma-sapan açıklamalar yapılarak öğretmenin moral-motivasyonu yerle bir ediliyor.Kamuoyuna yanlış bilgi veriliyor.

 

 Şimdi, Bakanın açıkladığı gibi, bir ilköğretiokulu öğretmeninin yıllık maaşının 25.536 Dolar olup,olmadığına  ve Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanının dediği gibi,Türkiyede Öğretmenin yıllık gelirinin 22 bin Euro,aylık yaklaşık 1700 Euro olup-olmadığına hep beraber bakalım.

 

1.Derece 1.Kademe 18 yıllık Uzman Öğretmenin maaşı = 2.074 x 24888

 

Ek ders 593 tl x 10 ay = 5930 tl.

 

24888 + 5930 = 30.818 / 2.400(euro kuru ) = 12.840

 

12840 /12 ay = 1070 EURO

 

Nerede  1700 Euro ?  Nerde 1070 Euro ? 

 

Dekan  herhalde sıfırları karıştırmış.

 

 

 Öğretmenin aylık 1700 Euro maaşı varsa,biz öğretmenler olarak üstünü Sayın Bakan'a ve Dekan' a gönderelim.Şayet; öğretmenler bu meblağın altında maaş alıyorsa,eksiğini onlar tamamlasın.Öğrenmenin yaşı yoktur,Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Sayın Güzver YILDIRAN ve Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer DİNÇER'e arkadaşlarımız teker,teker bordrolarını fakslayacaklar ve net maaşlarının kaç dolar yada euro yaptığını onlar hesap ettirirler. Öğretmen maaşlarını iyi hesap ettiklerinde göreceklerdir ki,Türkiye de devlet memurlar içinde,aldığı eğitim seviyesi ve yaptığı göreve göre en düşük maaşı alan kesim öğretmenlerdir.

 

Sayın Dekan ve Sayın Bakandan yaptıkları açıklamaları düzeltmelerini, her televizyona çıktıklarında öğretmene hakaret etmekten vazgeçmelerini  ve öğretmenlerden özür dilemelerini istiyoruz.

                                                                                                                                       Enver DEMİR

                                                                                                                           TES İstanbul 9 No'lu  Şube Başkanı  

para.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.