KPSS’de yüksek puan almanın 10 püf noktası

KPSS’de yüksek puan almanın 10 püf noktası

KPSS’de yüksek puan almanın 10 püf noktası

Arkadaşlar bilindiği gibi  kamu personeli seçme sınavı bu yılda yapılacak. 
Sınavda başarılı olmak için tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istedim. 
 
Ben şubat ayına kadar ücretli öğretmenlik yaptım. Şubat ayının son günlerinde gidip bir yurtta kaldım. Hazırlanmak için bir dersaneye yazıldım ve önümde mart, nisan, mayıs ve haziran olmak üzere 4 ay vardı
 
Çok klişe bir söz vardır; Plansız çalışmayın denir. Evet Kesinlikle planlı yapılan çalışmalar plansız olarak yapılan 2 katı sürede ki çalışmalardan elde edilen verim kadardır. Yani plansız 4 saat çalışmaktansa planlı 2 saat çalışmak eşittir demek hata olmaz. Özellikle eğitim psikolojisi dersinden iyi anlıyorsanız insan psikolojisinin hatta fizyolojisinin "planlı" olduğunda çok daha verimli çalıştığı artık kanıtlanmış durumda. 
 
Yaklaşık bir ayınız var. Bu bir ay kimine çok az kimine çok fazla gelebilir. Hatta bazıları son 3 ay çalışmak yeterli dese de uzun süreli ve aralıklı çalışma daha kalıcıdır ve hatırlanması daha kolaydır. Kalıcılık kpss öğrencileri için pek önemli değil gibi görünür, sınavdan sonra işime yaramayacak şekilde yanlış bir düşünce var ama bunu değil ikinci faydası yani hatırlanmasının daha kolay olması asıl size fayda getirecektir. 
 
kpss tüyoları 
 
Umarım şimdiye kadar iyi çalışmışsınızdır. Ben bu vakitlerde 3 farklı kaynağın Tüm eğitim bilimleri ve genel kültür-genel yetenek kaynaklarını bitirmiştim. Matematik, Türkçe, Tarih, Coğrafya, Anayasa ve Eğitim bilimleri 3 farklı set çözdüm. Bunlardan ilki pegem, ikincisi yedi iklim, üçüncüsü ihtiyaç. Son bir ayım kaldığında çalışırken almış olduğum notlar dışında konu anlatım kitaplarımı kaldırdım ve sadece sorulara baktım. 
 
Günde 8 saat çalışıyordum. Bazen 10 saat buluyordu. Zamanım azdı ve hiç bilgim yoktu sınavla alakalı. 
 
Önce Tüm çıkmış soruları çözdüm. Özellikle tarih, matematik ve coğrafyada abartmıyorum banko 20 soru çıkmış sorularla birebir aynı çıkmış olduğunu farkettim. 
 
Kesinlikle çıkmış soruları çözün. Sonra Her soru oranında soru çözdüm. 
 
Şöyle ki; Mesela Türkçeden kaç soru çıkıyor? 30. 5 ile çarpıp günde 150 soru çözdüm Türkçeden. 
 
Anayasadan kaç soru çıkıyor? 12. 5 ile çarpıp 60 soru çözdüm. 
 
120 gk-gy sorusuna karşılık günde 600 soru çözdüm. 
 
düşünün günde 600 soru demek 30 günde 18 bin soru eder. ders çalışırken ve konu sonu testlerini de çözdüyseniz toplamda 30 binden fazla soru çözmüş olursunuz ki bu da sizi 85 bandına çok rahat yaklaştıracaktır. 
 
Daha önceki günlerde ne yaptığınızı bırakın artık bu vakitten sonrasını anlatın diyorsanız kısa keseyim 
 
Arkadaşlar oturun önce bir plan yapın. Günde minimum 8 saat çalışın. Eksik konularınızı bir hafta içinde gecenizi gündüzünüze katarak tamamlayın. Olmadı 10 günde tamamlayın. Ama 10 günü geçmesin ki son 30 günde sadece soru çözün. 
 
Günde 1 tane deneme çözün. deneme sizi çok yoracaktır. Ondan ötürü sabah erken kalkıp öğlene kadar denemelerinizi bitirin. Saat 2-3 gibi yani dinlendikten sonra artık tekrar soru çözün. Planınızı en zorlandığınız sorular üzerine yapın. Hangi ders size zor geliyorsa ona ağırlık verin. Sadece bir ay çalışacağınızı düşünüp konsantre olabilirsiniz. Çözemediğiniz sorular size sınavı kazandırır arkadaşlar. Çözdüklerinizi zaten sınavda da çözeceksiniz. Önemli olan çözemediklerinizi bulmak. Yani bi nevi çözemediğiniz soruları arayın soru çözerken ve mutlaka bir arkadaşınıza bir tanıdığa sorup öğrenin o konuyu. 
 
Günde 600 soru çözmeye çalışın. Bu en az. Yani ne kadar çok çözerseniz o kadar iyi. 
 
Bir de hep aynı soruları çözmeyin, farklı soru bankaları, farklı testler, farklı kaynaklar arayın bulun. Çünkü eğer sınav sizin hoşunuza giden kaynaklardan çıkmazsa ters köşe olursunuz. 
 
Ben bazen 900 bazen 1300 soru çözerdim. İlk başlarda günde 400 soruyu zor çözerken son hafta 1350 soruya kadar çıkmıştım ki bunun 350 si matematikti. 
 
Bu dediklerimi uygulayın eğer 15 gün sonra faydasını görürseniz belirtin size hızlı soru çözmekle alakalı da bir kaç tüyo vereyim inş.

KPSS’de yüksek puan almanın 10 püf noktası

1- KPSS’ye Çalışmaya Zamanında Başlayın

Birçok öğrencinin yaptığı yanlışı siz yapmayın. Nedir bu yanlış? Sınava bir iki ay kala çalışmaya başlamak… Eğer KPSS’den yüksek puan almak istiyorsanız 8-10 ay öncesinden çalışmaya başlayın; çünkü öğrendiklerinizin tamamen oturması uzun bir süre gerektirir.

2- KPSS’den Başka Bir Hedefiniz Olmasın

KPSS’ye hazırlanırken, aynı zamanda ALES, KPDS, yüksek lisans, ikinci üniversite gibi hedefleriniz veya faaliyetleriniz olmasın..

3- Kendinizi Bir Anda Bıktırıp, Sonra Gevşemeyin

Yine yapılan bir yanlış, büyük bir hevesle başlayan aşırı çalışma ve sonradan bırakmadır. İlk günler bir-iki saatle başlayıp yavaş yavaş çalışma temponuzu artırın.

4- Matematik Bilgilerinizi Oturtun

Öğrenilmesi uzun bir süreç isteyen ilk derslerden bir tanesidir matematik. Bunun için de matematik çalışmaya zamanında başlamak ve asla pes etmemek gerekir.

5- Başarı Ayrıntılarda Gizlidir

KPSS’den yüksek puan alanların ayrıntılara önem veren kişiler olduğu bilinmektedir. Geneli herkes bilir; önemli olan özele girmektir. Çoğu defa sorular hiç umulmayan ayrıntılardan gelir?

6- Özet Çıkarmaya Üşenmeyin

KPSS’de başarılı olmak için mutlaka çalıştığınız konuların özetlerini çıkartıp notlar tutun. Bu sayede kolay tekrar etme şansınız olur.

7- Konuları İyice Kavramadan Testlere Geçmeyin

Çok soru çözmeniz gerekiyor tabii ama konular üzerinde iyice çalışıp anlamadan sorulara geçerseniz çok zorlanırsınız. Ve daha da önemlisi zaman kaybedersiniz.

8- Herhangi Bir Dersi Gözden Çıkarmayın

KPSS’den yüksek puan almak istiyorsanız, zor kolay ayrımı yapmadan bütün derslere yoğunlaşmalısınız.

9- Deneme ve Test Çözmek İçin Zamanınız Kalsın

Konularınızı bitirmek için son günleri beklemeyin. Sınava üç ay kala, konularınız bitmiş olsun. Artık bol bol soru çözüp, denemelerle kendinizi deneyin ve eksik konularınızı tekrar gözden geçirin.

10- Zamanla Yarışın

KPSS’de çoğu aday zamanın yetmediğinden şikayetçi olur. Bunun de yöntemi denemelerde kendinize zaman kotası koymak yani zamanla yarışmaktır. Bu sayede zaman konusunda da egzersiz yapmış olursunuz.

KPSS A-B ve C grubu kadrolar

KPSS A grubu kadrolar mesleğinizle ilgili yönlendirmede karşınıza çıkmaktadır. Meslek dışında ilk kez bir kamu kuruluşuna başvurmak isteyen adaylar B ve C kadrosuna göre sınıflandırılmaktadır.

KPSS A grubu kadro

Bakanlıklar, başbakanlık, genel müdürlük düzeyindeki alanlardan oluşur. Bu sınav sonucunda kurumların kendine özel uyguladığı sınavlara ek olarak adaylar tabi tutulur. KPSS A grubu kadrolar üniversite mezunları için geçerlidir diyebiliriz. Eğer bir kamu kuruluşunda çalışmak istiyorsanız Kamu personeli seçme sınavına muhakkak girmelisiniz daha sonra az önce belirttiğim gibi kurumların kendine has sınavlarına tabii tutulacaksınız.

KPSS B ve C grubu kadrolar

KPSS A grubu dışında kalan kadrolar diye nitelendirebiliriz. Lise mezunu ve dengi okullar bu gruba göre kadrolanacaktır. Bu kadro için şartlar daha farklıdır; askerlik, sicil kaydı, sağlık, suç durumu vs… Belirli bir taban puanı yoktur. Genel dereceye göre ve kurumların alımına göre başarı durumu belirlenir. Örneğin geçtiğimiz dönemlerde 78 ile yapılan atama bu dönem 69 ile belirlenebilir, bu genel başarı durumuna bağlıdır.

KPSS, Genel yetenek, genel kültür, eğitim bilimleri ve KPSS A grubu olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Örnekleyecek olursak mühendis olmak isteyen bir arkadaşımızın genel kültür ve genel yetenek testlerini cevaplamasını onun için yeterlidir. Fakat öğretmen adayı bir arkadaşımızın ek olarak eğitim bilimleri testini cevaplaması şarttır.

KPSS’ye girmeden de memur olabilirsiniz

İşte 657 sayılı Kanunun 59'uncu maddesine göre sınav şartı aranmayan kadrolar..

Hangi kadroların istisnai kadro olduğu 657 sayılı Kanunun 59'uncu maddesinde yer almaktadır. İşte bu maddeye göre sınav şartı aranmayan kadrolar:

“Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ile Türkiye Büyük Millet Meclisinin memurlukları,Başbakan Başmüşaviri, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığına ait Başkan, Başkan Yardımcısı, Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı, Uzman, Uzman Yardımcısı, Müşavir Avukat ve Şube Müdürleri (Uzman),Başbakan Müşavirlikleri, Özelleştirme İdaresi Başkanlığında Başkan, Başkan Yardımcısı, Başkanlık Müşaviri, Daire Başkanı, Proje Grup Başkanı ve Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Başbakanlık ve Bakanlık Müşavirlikleriyle Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliklerine, Başbakanlık Basın Müşavirliği, Türkiye İstatistik Kurumu Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Gelir İdaresi Başkanlığında Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Bakanlar Kurulu Sekreterliği ,Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında veya kadro açıklamalar bölümünde özel nitelikli olarak gösterilen görev yerleri, Özel Kalem Müdürlükleri ,Valilikler ,Büyükelçilikler, Elçilikler, Daimi Temsilciliklere, dış kuruluşlarda çalışma müşavirlikleri nezdinde görevlendirilecek sendika uzmanlıkları, Din İşleri Yüksek Kurulu Üyelikleri, Milli İstihbarat Teşkilatı memurlukları, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Müşavirlikleri, Hukuk Müşavirliğine ve Genel Sekreter Sekreterliği,”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.