KPSS Tercih Aşamasında Bilinmesi Gerekenler..

KPSS Tercih Aşamasında Bilinmesi Gerekenler..

Kılavuzda, bazı kadroların yanında S, GİH, THS, SHS gibi kısaltmalar ve dereceler bulunuyor. Adayların tercihlerini yaparken bu ayrıntıya dikkat etmesi zorunluluğu bulunmuyor

KILAVUZDAKİ SİMGELER VE AÇIKLAMALARI: Sınıf ve derecelerle ilgili açıklamalar: Kılavuzda, bazı kadroların yanında S, GİH, THS, SHS gibi kısaltmalar ve dereceler bulunuyor. Adayların tercihlerini yaparken bu ayrıntıya dikkat etmesi zorunluluğu bulunmuyor.Yine de bu kısaltmaların ne anlama geldiğini açıklamakta yarar var. SINIFLAR: Kılavuzda, yanında (S) yazan unvanlar 399 sayılı KHK"ya tabi sözleşmeli statüde çalışılacağını gösteriyor. Bunlar KİT kadrolarıdır.ozel.jpg

KİT"lerdeki maaşlar diğer kurumlara göre yüksek olup sosyal imkânlar da daha iyidir. Yanında, GİH, TH, SH, AH, DH, YH yazan kadrolar ise 657"ye tabi memur kadrolardır. Bu kısaltmalar çalışılacak hizmet sınıfını gösteriyor. Hizmet sınıfları şu şekil sıralanıyor: GİH: Genel idare hizmetleri sınıfı TH: Teknik hizmetler SH: Sağlık hizmetleri AH: Avukatlık hizmetleri YH: Yardımcı hizmetler
 
İki kez yerleşememe kuralının uygulanmadığı personel alım şekilleri şunlardır:
 
1- İŞKUR'ca yürütülen işçi alımları,
 
2- ÖSYM tarafından yürütülsün veya yürütülmesin 4/B'li personel alımları,
 
3- Askeri personel ve akademik personel alımları,
 
4- Zabıta memuru ve itfaiyeci alımları,
 
5- Adalet Bakanlığı'nca ilan edilen tüm memur alımları,
 
6- Askeri kurumların memur alımları.
 
ÖSYM tarafından yerleştirilen bir aday yukarıdaki 6 personel alım şekline başvuru hakkını kaybetmemektedir. Yani ‘İki defa yerleşememe' kuralı bu ilanlara başvurmaya engel değildir.
 
KPSS Tercihlerde Dikkat Edilmesi Gereken 15 Altın Kural
 
1. Sertifika Tarihleri: Adayların, diploma veya geçici mezuniyet belgeleri ile tercih edecekleri kadro ve pozisyonların karşısındaki başvuru şartları arasında yer alan; Özel Güvenlik Görevlisi Kimlik Kartı, sürücü belgesi, sertifika vb. diğer belgelere, yerleştirme işlemine son başvuru tarihi itibariyle sahip olmaları gerekmektedir.
 
2. Nitelik Kodlarına Dikkat : Adayların öncelikle tercih edecekleri kadro/pozisyonun karşısında yer alan öğrenim koşuluna sahip olmaları, ilaveten bu kadro/pozisyon için aranılan diğer özel niteliklerin tümüne sahip olmaları gerekmektedir. Bu doğrultuda, kadro/pozisyonlara ilişkin bakınız başvuru özel şartları bölümü açıklamalarını dikkatlice okuyunuz.
 
3. Mezun Olduğunuz Program: Adayların tercih edecekleri kadro ve pozisyonların karşısındaki başvuru şartları bölümünde birden fazla öğrenim alanı veya programı belirtilmiş ise, bunların sadece birinden mezun olmuş bulunmaları yeterlidir.
 
4. Ustalık Kalfalık Belgesi Şart mı: Tercih edilecek kadroların başvuru şartları arasında mesleki öğrenim görmüş olmak şartına ilave olarak ustalık-kalfalık belgesi veya sertifika sahibi olmak şartı yer alması halinde, mesleki öğrenimi olanların ayrıca bu mesleklerle ilgili ustalık-kalfalık belgesi veya sertifika sahibi olmaları şart değildir.
 
5. Yabancı Dil Belgeleri: Adayların tercih edecekleri kadroların karşısındaki başvuru şartları bölümünde belirtilen yabancı dil sınav türü ve seviyesinin dengi sınav türü ve seviyesinde aynı yabancı dili bilenler de söz konusu kadroları tercih edebilirler. Denklik tablosu klavuzdadır.

 6.İngilizce Şartı Arayan Kadrolar:  Başvuru şartları arasında dil şartı olarak sadece “İNGİLİZCE BİLMEK” gibi bir yabancı dil bilme şartının yer alması halinde, bu kadro/pozisyonları, -(5.maddede belirtilenler, -Ortaöğretimde yabancı dil hazırlık eğitimi görüp başarılı olanlar, -Yabancı dil hazırlık sınıfını müteakip yabancı dil ağırlıklı eğitim veren Ortaöğretim kurumlarından mezun olduğunu belgelendirenler, -Yükseköğrenimde zorunlu/seçmeli yabancı dil hazırlık eğitimi görüp başarılı olanlar, -Yabancı dil ağırlıklı ya da yabancı dille eğitim veren yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar, -Yurt içinde lisans düzeyinde öğrenim gördükten sonra yabancı ülkelerde İngilizce dilinde yüksek lisans veya doktora yaptığını belgelendirenler, tercih edebileceklerdir.
 
 7. Sürücü Belgesi Şartı:  Başvuru şartları arasında “B SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ SAHİBİ OLMAK” niteliği aranan kadroları, “C”, “D” ve “E” sınıfı sürücü belgesi sahibi olanlar da tercih edebileceklerdir.
 
8. Bilgisayar İşletmeni Sertifikası: Başvuru şartları arasında “MEB'den Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikası Sahibi Olmak” niteliği aranan kadroları, MEB'den Onaylı Bilgisayar Programcısı Sertifikası, MEB'den Onaylı Bilgisayar Analist Programcı Sertifikası sahibi olanlar da tercih edebileceklerdir.
 
9. Daktilo Sertifikası: Örgün eğitim yoluyla zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar,  “M.E.B.'dan Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikasına Sahip Olmak” niteliğine ve aynı şekilde daktilo dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar da, “M.E.B.'dan Onaylı Daktilo Sertifikasına Sahip Olmak” niteliğine sahip olarak değerlendirilecektir.
 
10. Sertifikalr MEB Onaylı Olmalı:  Adaylardan istenilen sertifikaların, Milli Eğitim Bakanlığından veya Milli Eğitim Bakanlığından onaylı kurslardan veya yükseköğrenim kurumlarından alınmış olması gerekmektedir.
 
 
 
11. Mezun Olunan Program: Adaylar tercih edecekleri kadro ve pozisyonların nitelikleri arasında birebir kendi mezun oldukları alan/programların yer aldığı kadro ve pozisyonları tercih edebileceklerdir.
 
12. Mezun Olunan Program Örnek: Yerleştirme işlemleri, adayların mezun oldukları unvanlara göre değil, mezun olunan alan/program esas alınmak suretiyle yapılmaktadır. (Örneğin; nitelikleri arasında (3017)   “Hemşirelik, Sağlık Memurluğu veya Sağlık Teknikerliği önlisans programlarından birinden mezun olmak.” koşulu aranan kadro ve pozisyonlara ilgili programlardan mezun olan adaylar başvurabilecek, diğer programlardan Sağlık Teknikeri unvanıyla mezun olanlar başvuramayacaktır.)
 
13. Kılavuzda yer alan kadro ve pozisyonların yerleri il ya da ilçe düzeyinde gösterilmekte olup, ilçe düzeyinde gösterilen kadro ve pozisyonlara yerleştirilen adaylar bu ilçelerde, il düzeyinde gösterilen kadrolara atanma hakkını elde edenler ise, kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçlarına göre o il dâhilindeki ilçelere, bölge düzeyinde teşkilatlanan kuruluşlarda ise kuruluşun o bölge dâhilindeki il ve ilçelerine atanabileceklerdir.
 
14. Teknisyen Kadrolarına Kimler Başvurabilir:  3795 sayılı Kanun gereği “Teknisyen” kadrosuna Endüstri Meslek Lisesi, Kız Meslek Lisesi, Teknik Lise ve Kız Teknik Lisesi mezunları atanabilmektedirler.Diğer ortaöğretim kurumlarından mezun adayların, Teknisyen kadrolarını tercih etmeleri halinde atamaları yapılmayacaktır.
 
15. Meteoroloji Genel Müdürlüğüne ait İstidlalci kadrolarına;   ortaöğretim kurumlarının Meteoroloji alanı ile Anadolu Meteoroloji Meslek Liselerinin Elektronik ya da Bilgisayar alanlarından mezun olanlar atanabileceklerdir.  Kpssci.Com

BUNUN GİBİ ÖZEL KPSS HABERLERİNİ KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

KONUYLA İLGİLİ 20 BİN MEMR ALIMI NE ZAMAN YAPILACAK TIIKLAYIN

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.