KPSS Dershanelerini nasıl seçmeliyiz?

KPSS Dershanelerini nasıl seçmeliyiz?

Büyük bir sektör durumuna gelen KPSS hazırlık sürecinde adayların bazı kriterleri bilmeleri ve buna göre hareket etmeleri gerekmektedir.

Sevgili Öğretmen Adayları,

KPSS"ye hazırlanma sürecinde çoğu aday dershanelere gitmeyi tercih etmektedir. Büyük bir sektör durumuna gelen KPSS hazırlık sürecinde adayların bazı kriterleri bilmeleri ve buna göre hareket etmeleri gerekmektedir. Aşağıda bazı seçim kriterleri verilmiştir.

  1. Öğretim kadrosunun alan uzmanı olması öncelikli kriterlerden biridir. Özellikle eğitim bilimleri alanında bu sıkıntı çoğunlukla yaşanılmaktadır. Sınıf Öğretmenliği, Felsefe, Sosyoloji, Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler ve hatta teknik eğitim mezunları, Eğitim Bilimleri alanında dersler vermektedir. KPSS hazırlık kitaplarından ezberleyerek ders anlatan bu kişiler örnek verme, farklı biçimlerde ders anlatma gibi özelliklerden yoksun olarak ders verdiklerini sanmaktadır. Türkiye"de Eğitim Bilimlerinin lisans bölümleri PDR hariç 1998"de kapatılmıştır. Örneğin, Ankara"da Program Geliştirme ve ÖYT alanında çok farklı alanlardan mezun kişiler ders vermekte hatta yayın çıkartmaktadır. Bu alanda ders verenlerin Eğitim Programları ve Öğretimi bölümü mezunu olması gerekirken bu şartları taşıyan hoca sayısı bir veya ikidir.  Alan uzmanı hocalar mutlaka sorulmalıdır.
  2. Yayın ve ders saatleri mutlaka sorulmalıdır. Dershaneler yayın konusunda öncelikle ucuz yayınları tercih etmektedir ya da kendi öğretim kadrolarına yazdırmaktadır. Alan uzmanı olmayan kişilerin yazdıkları da diğer kaynaklardan aşırma olabilmekte. Mutlaka konu taramalı yaprak testler ve deneme sınavları sorulmalı ve takip edilmeli garanti istenmelidir. Ders saatleri dershanelerde 80-120 arasında değişmektedir. Son sınav formatına göre  120 saatlik programlar ancak yeterli olabilmekte. Konu tekrarları da unutulmamalıdır. Unutmayın ucuz olsun diye ders süresi az kurları tercih etmeyiniz.
  3. Türkiye genelinde Ankara özelinde çok sayıda dershane bulunmaktadır. Bu dershanelerin çoğu KPSS kursu açmakta, fiyatları düşük tutup öğrenci çekmek istemekte. Bu durumda önemli bir kriter ön plana çıkmaktadır. O da KPSS"deki başarı oranıdır. Bu oranların doğruluğu için kazananların TC kimlik nolu listesi istenmelidir. Çünkü hayali kişiler dershane öğrencisi gibi gösterilip olmayan başarılar reklam olarak sunulmaktadır.

Üst sınıfların tavsiyesi de önemli bir kriterdir. Çünkü denenmiş bir yeri size tavsiye etmeleri önemlidir.

  1. İnternet forumlarını dikkate almayınız. Çünkü dershaneler ucuz bir numaraya başvurarak forumlara elemanlarını sokarak reklam yapmaktalar. Örneğin “Ankara"da hangi kurs iyidir” forum başlığı genelde hep reklam amaçlıdır.
  2. Dershanelerin yerleşik kadrolarının varlığını sorgulayınız. Her sene kadro değiştiren dershanelerin güven düzeyi düşüktür. Hocalarına ücret ödemeyen, öğrencilerini icraya veren ve kayıt alana kadar ilgilenen sonra da yüzlerine bakmayan, her sene dönemi bitiremeyen kursların varlığını da unutmayın.
  3. Kötü şöhreti olan ve her sene problem yaşayan buna rağmen kayıt tellallığı ile öğrenci toplayan kurumlara da (!) dikkat edilmelidir.
  4. KPSS ücretleri 800-2000 TL arasında değişmektedir. Fiyatı yüksek olan iyidir anlayışına kapılmadan yukarıda kriterler ile tercihler yapılmalıdır.

Yukarıdaki kriterler uzun yıllar sektörde olan bir hocanız olarak hazırlanmıştır. Bunları lütfen dikkat edin. Kursa başladıktan sonra umudunuzu da buralara tahvil ediyorsunuz. Yaşadığınız sıkıntılar sizin moral-motivasyonunuzu etkiler. Bu yüzden dershane seçimini önemseyiniz.

Bir sonraki yazım ise KPSS hazırlık kitapları ile ilgili olacaktır. 

Bütün öğretmenlerime selamlar sunuyorum Dr. Eren ARSLAN

MEMURLARA HABER.COM

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.