Koca Açıkladı

Koca Açıkladı

BAKAN KOCA'DAN HABER GELDİ!120 GÜN DAHA UZATILDI

Bakanlık K’oronav’irüs Bilim Kurulunun Tavsiye Kararı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı tarafında Bakanlığımız 81 il valiliğine C’ovid-19 Tedbirleri konulu ek genelge gönderdi. Genelgede, ortamında bulunulan kontrollü sosyal yaşam döneminde s’algınla mücadelenin genel prensipleri olan temizlik, maske ve uzaklık kurallarının yanı sıra her bir etkinlik alanı/iş kolu için tek tek tespit edilen tedbirlere ahenk ve etkin kontrol mekanizmalarının büyük ehemmiyet taşıdığı belirtildi.

Genelgede, değişik tarihlerde yayımlanan genelgeler ile belirli dezüstünlüklı gruplara yönelik ya da kamuya açık birtakım alanlarda herkese maske takma zorunluluğu getirildiği, şehirlerarası ve şehir içi yolcu taşımacılığına dair düzenlemeler yapılarak hangi hal ve şartlarda şehir içi toplu taşıma araçlarının ayakta yolcu alabileceğinin belirlenmesinin il ve ilçe hıfzıssıhha kurullarına verildiği hatırlatıldı. Yine lokanta restoran, kafe ve benzeri işletmelerin müzik etkinliklerine kısıtlama getirildiği anımsatıldı.

Gelinen aşamada başta fiziki uzaklık kuralı olmak üzere alınan tedbirlere yeteri kadar riayet edilmemesinin, h’astalığın yayılım hızının artırması ve toplum sağlığını rizikoya atması sebebiyle; dün oluşturulan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında oluşturulan Kabine Toplantısında 81 ili kapsayacak şu kararlar alındı:

Ülke çapında (meskenler hariç olmak hedefiyle) tüm alanlarda (kamuya açık alanlar, cadde, sokak, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım araçları, işyerleri, fabrikalar vb.) vatandaşlara istisnasız maske takma zorunluluğu getirildi.

Minibüs/midibüsler ile koltuk kapasitelerinde rastgele bir seyreltme ve kaldırılma yapılmayan otobüsler gibi iç hacim bakımından fiziki uzaklık kurallarının uygulanamayacağı şehir içi toplu ulaşım araçlarında ayakta yolcu alınmasına netlikle müsaade edilmeyecek. Bunların dışında kalan raylı sistem araçları (metro, tramvay vb.), metrobüsler ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiş/kaldırılmış otobüsler gibi ayakta yolcu taşıma çoğunluklu toplu ulaşım araçlarında; fiziki uzaklık kurallarına aykırı olmayacak biçimde hangi oranda/sayıda ayakta yolcu alınabileceği il/ilçe umumi hıfzıssıhha kurulları doğrulusunda saptama edilecek.Raylı sistem araçları (metro, tramvay vb.), metrobüsler ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiş/kaldırılmış otobüslerde ayakta alınabilecek yolcu miktarını belirtir levha/tabela hernet görebileceği biçimde asılacak ve ayaktaki yolcuların durabileceği yerler fiziki olarak işaretlenmek hedefiyle ilanı sağlanacak.

Restoran, otel, kafe vb. tüm yeme-içme ya da eğlence bölgelerinde saat 24.00’ten sonra müzik yayınına (canlı müzik, kayıt dinletilmesi vb. çoğu yayın dahil) hiçbir şartta izin verilmeyecek. Mülki yönetim amirlerinin koordinasyonunda kolluk birimleri ve yerel yönetimler bu konuda lüzumlu tüm tedbirleri alacak.
Vatandaşların toplu olarak bulunduğu/bulunabileceği yerler (pazaryerleri, sahiller vb.) ile kafe, restoran vb. yeme içme ve eğlence mekanlarında; Bakanlık S’algın Yönetimi ve Çalışma Rehberi ile Bakanlığımızın alakalı Genelgelerinde belirti edilen K’oronav’irüs s’algınıyla mücadele hedefiyle alınan tedbirlere ve tespit edilen kurallara uyulması hususundaki kontrollerin süreklilik taşıyacak biçimde etkinliğinin artırılmasına yönelik lüzumlu tedbirler vali ve kaymakamlarca alınacak.
Koronavirüsle mücadele kapsamında alınan tedbirlere riayet etmeyen gerçek ve tüzel şahıslara (işletmeler vb.) oluşturulan idari para cezalarının tahsili hususu ile alakalı vali/kaymakamlarca lüzumlu titiziyet gösterilecek.
Vali/kaymakamlarca yukarıyada belirti edilen eskatiyenr kapsamında lüzumlu kararların Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27’nci ve 72’nci maddeleri uyarınca ivedilikle alınacak. Uygulamada rastgele bir aksaklığa alan verilmeyecek ve mağduriyete niçin olunmayacak. Alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun alakalı maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesi ve hususu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında lüzumlu adli işlemler başlatılacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.