İşsizlik Maaşı Alma Şartları Nelerdir? 2017

İşsizlik Maaşı Alma Şartları Nelerdir? 2017

İşsizlik Maaşı Alma Şartları Nelerdir?

İşsizlik oranı Mart ayından bu yana ilk defa çift haneye yükseldi ve %10,1 ‘i buldu. Peki işsiz olanlar hangi durumda maaş alabilecek?

Şu an yürürlükte olan sistemde , işten çıktığınızda yeni bir iş bulana kadar temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak oranda devlet işsizlik maaşı bağlıyor. Maaşın kime , hangi şartlarda bağlandığı ise 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunun’da detaylı bir şekilde yer almaktadır.

Bu kanuna göre ; kendi kusuru dışında işsiz kalmak , son 3 yıl içerisinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak , hizmetinin feshinden önce son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmak , hizmet akdinin feshinden sonra bir ay içinde İş-Kur birimine gerekli koşulları sağladığına dair başvuruyu yapmak gerekmektedir.

Yeni düzenleme ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunun’daki bazı maddelerde değişikliğe gidilecek. Örneğin kendi kusuruyla işten çıkarılanlar için şu an işsizlik maaşı alamamakta fakat yeni düzenleme ile bu şart kanundan kaldırılacak. 120 gün olan  prim ödeme zorunluluğu 1 aya düşürülecek. 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olması şartı da 100 güne indirilecek. Şu anda tartışılan konular arasında hem işsizlik maaşının yükseltilmesi hem de prim için günlerin azaltılmasıdır. 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum