İİBF'lerin Öğretmen Olması İçin Kanun Teklifi Verildi

İİBF'lerin Öğretmen Olması İçin Kanun Teklifi Verildi

İİBF'lerin Öğretmen Olması İçin Kanun Teklifi Verildi

Medya Okuryazarlığı dersinin zorunlu ders statüsüne alınması ve dört yıllık eğitim veren İletişim Fakülteleri mezunlarının bu derslerin branş öğretmeni olarak atanmalarının sağlanması amacıyla Meclis Başkanlığına Kanun Teklifi sunuldu.
 
Milletvekili Haydar AKAR tarafından verilen “Milli Eğitim Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” ile; Medya Okur yazarlığı dersinin zorunlu ders statüsüne alınması ve dört yıllık eğitim veren İletişim Fakülteleri mezunlarının formasyon eğitimine tabi tutularak Medya Okuryazarlığı dersinin branş öğretmeni olarak atanmalarının sağlanması isteniyor.
 
Kanun Teklifi, özetle şu gerekçelere dayanıyor:
 
-Ülkemizde 61 İletişim Fakültelerinde yaklaşık 32 bin öğrenci öğrenim görmekte ve bu fakültelerden her yıl 3500 öğrenci de mezun olmaktadır. Ancak; yanlış politikalar nedeni ile bu mezunlar olması gerektiği gibi istihdam edilememekte her yeni mezun ile beraber işsizler ordusunun sayısı artmaktadır.
 
-Gelişmiş dünya, çocukları ve gençleri medyanın olumsuz etkilerinden korumak için değişik yöntemler geliştirmiştir. Bunlardan birisi de Medya Okuryazarlığı dersidir. “Medya Okuryazarlığı” bir öğretme ve öğrenme süreci olarak kitle iletişim araçlarının nasıl kullanılması gerektiğini ve yayınların üretilmesinde/tüketilmesinde seçim yapabilme yetisini geliştirmeyi ifade etmektedir.
 
-6, 7 ve 8. sınıfların herhangi birinde bir kez ve seçmeli olarak okutulmakta olan Medya Okuryazarlığı dersinin ülke geneline yaygınlaştırıldığı ilk yıl olan 2007-2008 Eğitim ve Öğretim yılında 424.655 öğrenci tarafından seçilmiş olması, konunun toplum tarafından ihtiyaç olarak görüldüğünün en önemli göstergesi olmuştur.
 
-Bu dersi, alanında uzman olmayan öğretmenlerin vermesi ise bu dersin verimliliğini düşürmekle kalmamış, iletişim fakültesi mezunlarının istihdam edilmesini de engellemiştir. Çünkü, öğretmenlerimizin kendileri de diğer bireyler gibi medyanın gündelik hedefleridir. Oysa medyanın okunmasının ve yazılmasının da özel bir eğitimle öğrenilmesi gerekmektedir. Bu eğitim de dört yıllık iletişim fakültelerinde verilmektedir.
 
-İletişim Fakültesi mezunlarının ilkokul ve orta okulda medya okuryazarlığı dersi vermek üzere görev almaları, iletişim mezunlarının ciddi boyutlara ulaşmış ‘diplomalı işsizliğine' karşı da çok önemli bir çözüm olacağı açıktır.
 
Söz konusu Kanun Teklifi
 
MİLLİ EĞİTİM KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ
 
MADDE 1- 04.06.1973 Tarihli ve 1739 Sayılı Milli Eğitim Kanununun 25'inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Ortaokul ve Lise” ibaresinden sonra gelmek üzere “Medya Okuryazarlığı zorunlu ders olarak formasyon eğitimine tabi tutulmuş İletişim Fakültesi mezunları tarafından verilir.” ibaresi eklenmiştir.
 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum